wydarzenie
 
Akademia Kina Światowego (2018/2019): Rashomon
21 maja
Akademia Kina Światowego (2018/2019)

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 22 zł.

21 maja 2019, godz. 17.00

Kino Dalekiego Wschodu

wykład: mgr Dawid Głownia

Rashomon, reż. Akira Kurosawa, Japonia 1950, 88'

obsada: Toshirô Mifune, Machiko Kyô, Masayuki Mori

Osadzona w realiach średniowiecznej Japonii, inspirowana opowiadaniami Ryūnosuke Akutagawy, historia grupy osób, które dyskutują o popełnionym nieopodal morderstwie. Choć bohaterowie byli świadkami tego samego zdarzenia, każde z nich relacjonuje je w skrajnie odmienny sposób. Tajemnica sukcesu Rashomona polega na połączeniu walorów filmu historycznego, kryminału i filozoficznej powiastki. Kurosawa opowiada w swoim filmie o niedostępności obiektywnej prawdy o świecie i wynikającej z tego niemożności porozumienia się pomiędzy ludźmi. Zanurzony w świecie japońskiego folkloru, a jednocześnie na wskroś uniwersalny, Rashomon okazał się sensacją festiwalu w Wenecji i otworzył Kurosawie drogę do międzynarodowej kariery. Film z 1950 roku do dziś cieszy się statusem kultowego, a odniesienia do niego można znaleźć nawet w tak pozornie odległych dziełach jak Wściekłe psy Quentina Tarantino, czy Podejrzani Bryana Singera.

Piotr Czerkawski

Informacje o reżyserze

Akira Kurosawa

Reżyser, scenarzysta, producent, jedna z najważniejszych postaci w historii japońskiego kina. Choć realizował filmy o różnej przynależności gatunkowej, sławę zyskał przede wszystkim jako twórca historycznych fresków osadzonych w realiach feudalnej Japonii. Za swoje dzieła otrzymał szereg nagród, na czele ze Złotą Palmą w Cannes za Sobowtóra (1980) i honorowym Oscarem (1990 roku).

Wybrana filmografia

1952 Piętno śmierci

1954 Siedmiu samurajów

1957 Tron we krwi

1961 Straż przyboczna

1985 Ran

stopka

barwa: kolor
Faworyta 
Yorgos Lanthimos, Irlandia, USA, Wielka Brytania 2018
Girl 
Lukas Dhont, Belgia, Holandia 2018
Green Book 
Peter Farelly, USA 2018
High Life 
Claire Denis, Niemcy, Francja, Wielka Brytania, Polska 2018
Jak wytresować smoka 3 
Dean DeBlois, USA 2019
Kafarnaum 
Nadine Labaki, Liban, USA 2018
Kapitan Marvel 
Anna Boden, Ryan Fleck, USA 2019
Kurier 
Władysław Pasikowski, Polska 2019
Monument 
Jagoda Szelc, Polska 2018
Przemytnik 
Clint Eastwood, USA 2018
Robaczki z zaginionej dżungli 
Hélene Giraud, Thomas Szabo, Francja 2018
To właśnie życie 
Dan Fogelman, USA 2018
Tydzień Kina Hiszpańskiego: Mokra robota 
19. Tydzień Kina Hiszpańskiego
Gracia Querejeta, Hiszpania 2018
Tydzień Kina Hiszpańskiego: Yuli 
19. Tydzień Kina Hiszpańskiego
Icíar Bollaín, Hiszpania 2018
Wspomnienie lata 
Adam Guziński, Polska 2016
Wszyscy wiedzą 
Asghar Farhadi, Hiszpania, Francja, Włochy 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.