wydarzenie
 
Akademia Kina Światowego (2018/2019): Złodzieje rowerów
Ladri di Biciclette
09 kwi
Akademia Kina Światowego (2018/2019)

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 22 zł.

9 kwietnia 2019, godz. 17.00

Neorealizm włoski

wykład: mgr Adam Kruk

Złodzieje rowerów (Ladri di Biciclette), reż. Vittorio De Sica, Włochy 1948, 89'

obsada: Lamberto Maggiorani, Enzo Staiola, Lianella Carell, Gino Saltamerenda

Arcydzieło włoskiego neorealizmu i absolutny klasyk światowego kina. Po wojnie Włochy są zrujnowane, a ludzie - głodni i bezrobotni. Poszukujący pracy tokarz Antonio Ricci dostaje w końcu angaż w rzymskim magistracie, dzięki któremu będzie w stanie wyżywić rodzinę. Warunkiem zatrudnienia jest posiadanie roweru. By go nabyć, jego żona Maria sprzedaje domowe prześcieradła. Jednak pierwszego dnia pracy rower zostaje skradziony. Antonio z synem wyruszają na poszukiwania złodzieja… W napisanym na podstawie powieści Luigiego Bartoliniego scenariuszu wielkiego Cesarego Zavattiniego jest wszystko, co charakterystyczne dla włoskiego neorealizmu i właściwego mu "powrotu do rzeczywistości". Tak jak wcześniejsze filmy De Siki, Dzieci patrzą na nas i Dzieci ulicy, Złodzieje rowerów są dowodem na to, że reżyser umiał pracować z aktorami małoletnimi i nieprofesjonalnymi. Udało się w przejmujący sposób i bez upiększania ukazać życie rzymskiej ulicy oraz walkę prostych ludzi o godność.

Adam Kruk, MFF T-Mobile Nowe Horyzonty

Informacje o reżyserze

Vittorio De Sica

Reżyser, aktor i producent filmowy, laureat czterech Oscarów, jedna z czołowych postaci włoskiego życia kulturalnego XX wieku. W czasach faszystowskich wzięty aktor komediowy, po wojnie jeden z odnowicieli kina włoskiego. Wraz ze scenarzystą Cesarem Zavattinim stworzył największe dzieła neorealizmu, takie jak Dzieci ulicy, Złodzieje rowerów, Cud w Mediolanie czy Umberto D.  

Wybrana filmografia

1941 Teresa Venerdì

1944 Dzieci patrzą na nas / I bambini ci guardano / The Children Are Watching Us

1946 Dzieci ulicy / Sciuscià / Shoeshine

1952 Umberto D.

1960 Matka i córka / La Ciociara / Two Women

1970 Ogród Finzi-Continich / Il Giardino dei Finzi-Contini / The Garden of the Finzi-Continis

stopka

barwa: kolor
Aladyn (napisy) 
Guy Ritchie, USA 2019
Gloria Bell 
Sebastián Lelio, USA, Chile 2018
Królowa Kier 
May el-Toukhy, Dania, Szwecja 2019
Pokémon: Detektyw Pikachu (napisy) 
Rob Letterman, Japonia, USA 2019
Rocketman 
Dexter Fletcher, Wielka Brytania 2019
Słodki koniec dnia 
Jacek Borcuch, Polska 2019
Tajemnice Joan 
Trevor Nunn, Wielka Brytania 2019
Agent Kot 
Christoph LauensteinWolfgang Lauenstein, Belgia, Niemcy 2018
Aladyn (dubbing) 
Guy Ritchie, USA 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Jestem William 
Jonas Elmer, Dania 2017
Krew Boga 
Bartosz Konopka, Polska, Belgia 2018
Łowcy czarownic (dubbing) 
Raško Miljković, Macedonia 2018
Niedobrani 
Jonathan Levine, USA 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: Gloria Bell 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Sebastián Lelio, USA, Chile 2018
Paskudy. Uglydolls 
Robert Rodriguez, USA 2019
Podwójne życie 
Olivier Assayas, Francja 2018
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.