wydarzenie
 
Akademia Kina Światowego (2018/2019): Wielki sen
The Big Sleep
26 mar
Akademia Kina Światowego (2018/2019)

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 22 zł.

26 marca 2019, godz. 17.00

Film noir

wykład: mgr Stanisław Abramik

Wielki sen (The Big Sleep), reż. Howard Hawks, USA 1946, 114'

obsada: Humphrey Bogart, Lauren Bacall, John Ridgely

Kongenialna adaptacja debiutanckiej powieści Raymonda Chandlera. Jak przystało na czarny kryminał, Wielki sen przykuwa uwagę nie za sprawą fabuły, lecz towarzyszącej opowieści atmosfery. Dzieło Hawksa oddaje, charakterystyczną dla powojennej Ameryki, aurę dekadencji, hipokryzji i moralnego zepsucia. Pesymistyczny przekaz Wielkiego snu od czasu do czasu przełamują jednak przebłyski zaimportowanego z literackiego pierwowzoru absurdalnego dowcipu. W błyskotliwych ripostach celuje zwłaszcza główny bohater Philip Marlowe, prowadzący coraz bardziej komplikujące się śledztwo. Rola jednocześnie cynicznego i romantycznego detektywa wydaje się wręcz stworzona dla Humphreya Bogarta, który daje na ekranie jeden z największych popisów w całej swojej karierze. Także dzięki jego zapadającej w pamięć kreacji Wielki sen dzielnie zniósł próbę czasu, a w 1997 roku został dodany do listy filmów budujących dziedzictwo kulturowe Stanów Zjednoczonych.

Piotr Czerkawski

Informacje o reżyserze

Howard Hawks

Urodzony w 1896 roku w Goshen w stanie Indiana. Reżyser, producent i scenarzysta, jedna z najważniejszych postaci ery klasycznego Hollywood. Zasłynął z reżyserskiej wszechstronności, która pozwalała mu z równym powodzeniem realizować komedie, westerny i czarne kryminały. Filmy kręcone przez Hawksa miały jednak także wspólne mianowniki, do których należało między innymi eksponowanie silnych i elokwentnych postaci kobiecych (Hawksian Women). Hawks zdobył wiele nagród i wyróżnień, a w 1975 roku uzyskał honorowego Oscara.

Wybrana filmografia

1925 Droga do chwały / The Road to Glory

1932 Człowiek z blizną / Scarface

1939 Tylko aniołowie mają skrzydła / Only Angels Have Wings

1944 Mieć i nie mieć / To Have and Have Not

1946 Wielki sen / The Big Sleep

1948 Rzeka Czerwona / Red River

1952 Małpia kuracja / Monkey Business

1953 Mężczyźni wolą blondynki / Gentlemen Prefer Blondes

1959 Rio Bravo

stopka

barwa: kolor
Avengers: Koniec gry 
Anthony Russo, Joe Russo, USA 2019
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Cała prawda o Szekspirze 
Kenneth Branagh, Wielka Brytania 2018
Dzika grusza 
Nuri Bilge Ceylan, Francja, Turcja 2018
Gloria Bell 
Sebastián Lelio, USA, Chile 2018
Green Book 
Peter Farelly, USA 2018
Kafarnaum 
Nadine Labaki, Liban, USA 2018
Niedobrani 
Jonathan Levine, USA 2019
Podwójne życie 
Olivier Assayas, Francja 2018
Porwanie Michela Houellebecqa 
Wydarzenia specjalne
Guillaume Nicloux, Francja 2014
Praziomek (dubbing) 
Chris Butler, Kanada, USA 2018
Schyłek dnia 
László Nemes, Węgry, Francja 2018
Słodki koniec dnia 
Jacek Borcuch, Polska 2019
Tolkien 
Dome Karukoski, USA 2018
Wszyscy wiedzą 
Asghar Farhadi, Hiszpania, Francja, Włochy 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.