wydarzenie
 
Akademia Kina Światowego (2018/2019): Casablanca
26 lut
Akademia Kina Światowego (2018/2019)

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 22 zł.

26 lutego 2019, godz. 17.00

System klasycznego Hollywoodu

wykład: prof. Krzysztof Kornacki

Casablanca, reż. Michael Curtiz, USA 1942, 102'

obsada: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Paul Henreid, Claude Rains, Conrad Veidt

Z wszystkich barów we wszystkich miastach na całym świecie ona musiała wejść do mojego - mówi Rick, właściciel popularnego lokalu w Casablance, człowiek na co dzień cyniczny, ale w tym momencie jednocześnie roztkliwiony i załamany. Ma na myśli Ilsę, dawną ukochaną, która nagle zniknęła z jego życia, by równie nagle z powrotem się w nim pojawić, tym razem jednak w towarzystwie innego mężczyzny. Jest 1941 rok, trwa wojna. Chociaż największe okropieństwa rozgrywają się gdzie indziej, to w mieście zalega atmosfera strachu i dekadencji. Film Michaela Curtiza jest najsłynniejszym melodramatem w historii kina. Swój status zawdzięcza posągowym rolom Humphreya Bogarta i Ingrid Bergman, rekordowej ilości bon motów i chwytliwemu motywowi muzycznemu, a także temu, że - jak zauważył Umberto Eco - został w całości zbudowany z archetypów. Współczesna popkultura pełna jest jego powidoków. Można odnaleźć je chociażby w Sprzymierzonych Roberta Zemeckisa, którzy niedawno gościli na polskich ekranach.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

Michael Curtiz

Żył w latach 1888-1962. Urodził się w Budapeszcie jako Mihaly Kertesz. Reżyserską karierę rozpoczął w ojczyźnie, ale w 1926 roku przeniósł się do USA, gdzie podpisywał kolejne filmy zanglicyzowaną wersją imienia i nazwiska. Był niezwykle płodny - z reguły kręcił więcej niż jeden pełen metraż rocznie. Odznaczał się również wszechstronnością, która pozwalała mu z podobnym powodzeniem tworzyć melodramaty, kryminały, musicale i filmy przygodowe.

Wybrana filmografia

1935 Kapitan Blood / Captain Blood

1938 Przygody Robin Hooda / The Adventures of Robin Hood (co-dir.)

1938 Aniołowie o brudnych twarzach / Angels with Dirty Faces

1942 Yankee Doodle Dandy

1942 Casablanca

1945 Mildred Pierce

stopka

barwa: kolor
Antologia Duchów Miasta 
Denis Côté, Kanada 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Diego 
Asif Kapadia, Wielka Brytania 2019
Królowa Kier 
May el-Toukhy, Dania, Szwecja 2019
Magiczne noce 
Paolo Virzi, Włochy 2018
Maiden 
Alex Holmes, Wielka Brytania 2018
Na bank się uda 
Szymon Jakubowski, Polska 2019
Pavarotti 
Ron Howard, Wielka Brytania 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Tajemnice Silver Lake 
David Robert Mitchell, USA 2018
Yesterday 
Danny Boyle, Wielka Brytania 2019
Yuli 
Iciar Bollain, Hiszpania 2018
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.