film
Faworyta
The Favourite
reż. Yorgos Lanthimos / Irlandia, USA, Wielka Brytania 2018 / 119’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 4 kwietnia 2019.

Obsada

Emma Stone, Rachel Weisz, Olivia Colman, Nicholas Hoult

Opis filmu

Kolejny anglojęzyczny film czołowego przedstawiciela greckiej Nowej Fali. Początek XVIII wieku. Anglia jest w stanie wojny z Francuzami, ale uwagę dworu pochłaniają wyścigi kaczek i pojawienie się na rynku ananasów. Na tronie zasiada schorowana królowa Anna (Olivia Colman), a krajem zamiast niej rządzi jej bliska przyjaciółka, lady Sarah (Rachel Weisz). Z podziwu godnym oddaniem dogląda ona rozkapryszonej i porywczej królowej. Na dwór przybywa nowa służąca Abigail (Emma Stone), która swoim urokiem oczarowuje Sarah. Sarah bierze Abigail pod swoje skrzydła, a Abigail dostrzega w tym szansę na powrót do arystokratycznych korzeni. Ponieważ sprawy polityczne i prowadzenie wojny coraz bardziej pochłaniają Sarah, Abigail stopniowo zajmuje jej miejsce u boku królowej Anny. Dziewczyna nie pozwoli, aby ktokolwiek lub cokolwiek – czy byłaby to kobieta, mężczyzna, polityka czy królik – stanęło jej na drodze.

Informacje o reżyserze

Yorgos Lanthimos

Grecki reżyser i scenarzysta. Jego film Kieł zdobył nagrodę Un Certain Regard na festiwalu w Cannes i był nominowany do Oscara w kategorii najlepszy film nieanglojęzyczny. Kolejną nominację przyniósł mu Lobster  tym razem za scenariusz napisany z wieloletnim współpracownikiem Efthymisem Filippou. W 2017 roku nagrodzono ich na festiwalu w Cannes za Zabicie świętego jelenia, w którym zagrali m.in. Nicole Kidman i Colin Farrell. Jego twórczość zalicza się do greckiej Nowej Fali.


Yorgos Lanthimos is a Greek director and screenwriter. His film Dogtooth was an award winner in the Un Certain Regard section at the Cannes Film Festival and was nominated for an Oscar for Best Foreign Language Film. The Lobster brought him another nomination, this time for the screenplay, which was written with his longtime collaborator, Efthymis Filippou. In 2017, the duo were awarded at the Cannes Film Festival for The Killing of a Sacred Deer, which stars Nicole Kidman and Colin Farrell. Lanthimos's films are considered part of the Greek New Wave.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2005 Kinetta

2009 Kieł / Kynodontas

2011 Alpy / Alpeis

2015 Lobster / The Lobster

2017 Zabicie świętego jelenia / The Killing of a Sacred Deer

stopka

reżyseria: Yorgos Lanthimos
obsada: Emma Stone, Rachel Weisz, Olivia Colman, Nicholas Hoult
polski dystrybutor: Imperial Cinepix
barwa: kolor
Avengers: Koniec gry 
Anthony Russo, Joe Russo, USA 2019
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Cała prawda o Szekspirze 
Kenneth Branagh, Wielka Brytania 2018
Dzika grusza 
Nuri Bilge Ceylan, Francja, Turcja 2018
Girl 
Lukas Dhont, Belgia, Holandia 2018
Kubrick do kwadratu: Barry Lyndon 
Kubrick do kwadratu
Stanley Kubrick, USA, Wielka Brytania 1975
Łowcy czarownic (seans dla szkoły) 
Raško Miljković, Macedonia 2018
Niedobrani 
Jonathan Levine, USA 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: Słodki koniec dnia 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Jacek Borcuch, Polska 2019
Podwójne życie 
Olivier Assayas, Francja 2018
Praziomek (dubbing) 
Chris Butler, Kanada, USA 2018
Schyłek dnia 
László Nemes, Węgry, Francja 2018
Słodki koniec dnia 
Jacek Borcuch, Polska 2019
Tolkien 
Dome Karukoski, USA 2018
Wszyscy wiedzą 
Asghar Farhadi, Hiszpania, Francja, Włochy 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.