film
Laureaci Berlinale: Po tamtej stronie
Toivon tuolla puolen
reż. Aki Kaurismäki / Finlandia, Niemcy 2017 / 98’
Seanse - kup bilet:
09 lut

Obsada

Sherwan Haji, Sakari Kuosmanen, Janne Hyytiäinen

Nagrody

MFF w Berlinie 2017 - najlepszy reżyser; MFF w San Sebastián 2017 - nagroda FIPRESCI

Opis filmu

Kolejny wielki triumf Akiego Kaurismäkiego. Po sukcesie zrealizowanego we Francji Człowieka z Hawru, pełnego nawiązań do tamtejszego kina lat trzydziestych i czterdziestych, fiński mistrz postanowił wrócić do ojczyzny. W nagrodzonym na tegorocznym Berlinale Po tamtej stronie opowiedział historię zblazowanego mieszkańca Helsinek, który postanawia odmienić swoje życie i otworzyć restaurację. Pewnego dnia Wikström przypadkiem natyka się na uciekiniera z Syrii – Khaleda. Choć znajomość między mężczyznami zaczyna się niefortunnie, bohaterowie szybko nawiązują głęboką więź, która zostanie wystawiona na wiele ciężkich prób. W najnowszym filmie Kaurismäki nie pozostaje głuchy na echa wzbierającej na całym świecie fali ksenofobii i nacjonalizmu (w jednej ze scen Khaled opowiada o tym, jak w drodze do Finlandii został pobity przez skinheadów w Gdańsku). Fiński reżyser swoim zwyczajem potrafi jednak przebić się przez warstwę smutku, by zaoferować widzom porcję niełatwego optymizmu i zaraźliwego poczucia humoru.

Piotr Czerkawski, MFF T-Mobile Nowe Horyzonty

Informacje o reżyserze

Aki Kaurismäki

Urodził się w 1957 roku w Ormattili. Uznawany jest za najbardziej wpływowego fińskiego reżysera filmowego swojej generacji. Zaczynał jako pomywacz, listonosz i samorodny krytyk filmowy. W 1983 roku nakręcił swój debiut fabularny, Zbrodnia i kara. W latach 90. zrealizował w Wielkiej Brytanii utwór Wynająłem płatnego mordercę, a we Francji – Życie cyganerii. Jego najbardziej znane filmy to Leningrad Cowboys jadą do Ameryki,dokument Total Bałałajka Show oraz dzieła Człowiek bez przeszłości czy Światła o zmierzchu.


Born in 1957 in Ormattila. He is seen as the most influential Finnish director of his generation. He started his career as a dishwasher, postman and self-taught film critic. In 1983 he made his first feature film, Crime and Punishment. In the 90’s he made I Hired a Contract Killer in the United Kingdom and La Vie de bohème in France. His best known films include Leningrad Cowboys Go America,documentary Total Balalaika Show, as well asworks such as The Man Without the Past and Lights in the Dusk.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1983 Zbrodnia i kara / Rikos ja rangaistus / Crime and Punishment

1989 Leningrad Cowboys jadą do Ameryki / Leningrad Cowboys Go America

1990 Wynająłem płatnego mordercę / I Hired a Contract Killer

1992 Życie cyganerii / La Vie de bohème

1994 Total Bałałajka Show /Total Balalaika Show (doc.)

1996 Dryfujące obloki / Kauas pilvet karkaavat / Drifting Clouds

2002 Człowiek bez przeszłości / Mies vailla menneisyyttä / The Man Without the Past

2006 Światła o zmierzchu / Laitakaupungin valot / Lights in the Dusk

2011 Człowiek z Hawru / Le Havre

stopka

reżyseria: Aki Kaurismäki
obsada: Sherwan Haji, Sakari Kuosmanen, Janne Hyytiäinen
polski dystrybutor: Gutek Film
nagrody: MFF w Berlinie 2017 - najlepszy reżyser; MFF w San Sebastián 2017 - nagroda FIPRESCI
barwa: kolor
Dom, który zbudował Jack 
Lars von Trier, Dania, Francja, Niemcy, Szwecja 2018
Girl 
Lukas Dhont, Belgia, Holandia 2018
Granica 
Ali Abbasi, Szwecja, Dania 2018
High Life 
Claire Denis, Niemcy, Francja, Wielka Brytania, Polska 2018
Kurier 
Władysław Pasikowski, Polska 2019
Monument 
Jagoda Szelc, Polska 2018
Wszyscy wiedzą 
Asghar Farhadi, Hiszpania, Francja, Włochy 2018
Faworyta 
Yorgos Lanthimos, Irlandia, USA, Wielka Brytania 2018
Green Book 
Peter Farelly, USA 2018
Kafarnaum 
Nadine Labaki, Liban, USA 2018
Kapitan 
Robert Schwentke, Niemcy, Polska, Portugalia, Francja 2017
Kurier (seans dla szkoły) 
Władysław Pasikowski, Polska 2019
Przemytnik 
Clint Eastwood, USA 2018
Robaczki z zaginionej dżungli 
Hélene Giraud, Thomas Szabo, Francja 2018
Szczęsliwy Lazzaro 
Alice Rohrwacher, Włochy, Szwajcaria, Francja, Niemcy 2018
Wspomnienie lata 
Adam Guziński, Polska 2016
Złodziejaszki 
Hirokazu Koreeda, Japonia 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.