film
Płomienie
Beoning
reż. Lee Chang-dong / Korea Południowa 2018 / 148’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 19 stycznia 2019.

Obsada

Yoo Ah-in, Steven Yeun, Jeon Jong-seo

Nagrody

MFF w Cannes 2018 - Nagroda FIPRESCI

Opis filmu

Laureat Nagrody FIPRESCI festiwalu w Cannes. Jong-soo żyje z dorywczych prac w położonym niedaleko Koreańskiej Strefy Zdemilitaryzowanej miasteczku Paju. Pewnego dnia spotyka Hae-mi, dawną koleżankę z klasy. Idą na drinka, gdzie Hae-mi wyznaje, że lubiła Jong-soo, kiedy była młodsza, ale zawsze ją ignorował. Dziewczyna opowiada koledze o bliskich planach podróży do Afryki i prosi go o karmienie kota, kiedy jej nie będzie. Następnego dnia para spotyka się w mieszkaniu Hae-mi, co kończy się namiętnym seksem. Niedługo potem Hae-mi wyjeżdża, zaś zakochanemu Jong-soo pozostaje snucie planów o wspólnej przyszłości. Kilka tygodni później Jong-soo odbiera telefon od Hae-mi, która utknęła na trzy dni na lotnisku w Nairobi wskutek alarmu terrorystycznego. Dziewczyna prosi chłopaka, aby odebrał ją z lotniska następnego dnia. Na lotnisku Hae-mi pojawia się w towarzystwie bogatego Bena, którego spotkała w Kenii. 

Informacje o reżyserze

Lee Chang-dong

Jeden z najciekawszych reprezentantów autorskiego kina Korei Południowej urodził się w 1954 roku w Daegu. Podczas studiów literaturoznawczych na Państwowym Uniwersytecie Kyungpook pisał sztuki teatralne i krótkie formy literackie, w 1983 roku wydał pierwszą powieść zatytułowaną Chonri. Na początku lat 90. przeniósł swoje zainteresowania na kino: po napisaniu scenariusza do dwóch filmów Parka Kwang-su sam zadebiutował jako reżyser, szybko zdobywając międzynarodowe uznanie – Green Fish nagrodzono m.in. specjalnym wyróżnieniem na 26. MFF w Rotterdamie i nagrodą Dragons and Tigers na 16. MFF w Vancouver. W 2002 roku zrezygnował na dwa lata z pracy w przemyśle filmowym, podejmując posadę ministra kultury. Powrócił do reżyserii w 2007 roku, realizując nagrodzone w Cannes Sekretne światło.

Filmografia

1997 Green Fish / Chorok mulkogi

1999 Miętowy cukierek / Peppermint Candy / Bakha satang

2002 Oaza / Oasis

2007 Sekretne światło / Secret Sunshine / Milyang

2010 Poezja / Poetry / Shi

stopka

reżyseria: Lee Chang-dong
obsada: Yoo Ah-in, Steven Yeun, Jeon Jong-seo
polski dystrybutor: Aurora Films
nagrody: MFF w Cannes 2018 - Nagroda FIPRESCI
barwa: kolor
Bohemian Rhapsody 
Dexter Fletcher, Bryan Singer, Wielka Brytania, USA 2018
Chłopiec z burzy (dubbing) 
Shawn Seet, Australia 2019
Chłopiec z burzy (napisy) 
Shawn Seet, Australia 2019
Climax 
Gaspar Noé, Francja 2018
Dom, który zbudował Jack 
Lars von Treier, Dania, Francja, Niemcy, Szwecja 2018
Dowłatow 
Aleksiej German Jr., Rosja, Polska, Serbia 2018
Glass 
M. Night Shyamalan, USA 2019
Green Book 
Peter Farelly, USA 2018
Mój piękny syn 
Felix Van Groeningen, USA 2018
Oni 
Paolo Sorrentino, Włochy, Francja 2018
Powrót Bena 
Peter Hedges, USA 2018
Ralph Demolka w internecie 
Phil Johnston, Rich Moore, USA 2018
Ramen. Smak wspomnień 
Eric Khoo, Singapur, Japonia, Francja 2018
Sny wędrownych ptaków 
Cristina Gallego, Ciro Guerra, Kolumbia, Meksyk, Niemcy 2018
Vice 
Adam McKay, Hiszpania, USA, Wielka Brytania, Zjednoczone Emiraty Arabskie 2018
Wózkownia: Roma 
Wózkownia
Alfonso Cuarón, Meksyk, USA 2018
Zabawa zabawa 
Kinga Dębska, Polska 2019
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.