film
Autsajder
reż. Adam Sikora / Polska 2018 / 93’
Najbliższe seanse - kup bilet:
13 gru
14 gru
15 gru
16 gru
 
17 gru 18:15
18 gru 16:15

Obsada

Łukasz Sikora, Dorota Pomykała, Katarzyna Gałązka

Opis filmu

Franek to młody idealista. Jest zakochany w muzyce, malarstwie i pewnej dziewczynie. Mimo wiszącego w powietrzu ogromnego napięcia związanego z wprowadzeniem stanu wojennego i dramatycznymi wydarzeniami w kopalni „Wujek”, mówi, że polityka kompletnie go nie interesuje. Wszystko się jednak zmieni. Odwiedza go bowiem dobry znajomy – Beno i prosi o przechowanie tajemniczej teczki. Kiedy kolejnego wieczora Franek wraca od swojej dziewczyny po rozpoczęciu godziny milicyjnej, zatrzymuje go patrol. Chłopak szybko zostaje oskarżony o współpracę z opozycją, a znaleziona w jego mieszkaniu teczka z ulotkami staje się niezbitym dowodem. Sprawę przejmuje Służba Bezpieczeństwa. Cała jego wrażliwość i ideały zostają poddane najwyższej próbie.

Informacje o reżyserze

Adam Sikora

Operator, reżyser. Jest absolwentem Wydziału Operatorskiego PWSFTViT w Łodzi. Autor licznych wystaw fotografii. Realizator wielu teatrów telewizji. Autor zdjęć do filmów Lecha Majewskiego, m.in.: "Pokój saren", "Wojaczek", "Młyn i krzyż". Operując "szlachetną prostotą" w obrazie potrafi ukazać to, co jest między wierszami tekstu, o czym świadczą ostatnie filmy takie jak: "Cztery noce z Anną" Jerzego Skolimowskiego (ORZEŁ Polska Nagroda Filmowa, a także nagroda publiczności na Ogólnopolskim Festiwalu Sztuki Filmowej "Prowincjonalia" za zdjęcia) czy "Las" Piotra Dumały (okrzyknięty przez Tadeusza Sobolewskiego arcydziełem: "To film doskonały, spełniony, czysty. Niezwykle rzadki okaz. Dzieło organiczne, żyjące własnym życiem. Proste, minimalistyczne, przykuwające. Tajemnicze jak sen" (fragm. z Gazety Wyborczej). Film "Las" na festiwalu filmowym w Gdyni w 2009 otrzymał nagrodę specjalną za szczególne wartości artystyczne. Sikora tworzy wizualne światy, poprzez filozofię obrazu.


Cinematographer, director. He graduated from the Cinematography Department of the Łódź National Film, TV and Theatre School. Creator of many photographic expositions and maker of many TV theatre spectacles. He worked as a cinematographer on many films by Lech Majewski, including The Roe's Room (Pokój saren), Wojaczek, The Mill and the Cross (Młyn i krzyż). Using a “noble simplicity” of image, he is able to present what is hidden between the lines, as one can see in his latest films: Four Nights with Anna (Cztery noce z Anną) by Jerzy Skolimowski (Orzel Polish Film Award and the audience’s award from Prowincjonalia Nationwide Festival of the Film Art for cinematography) or The Forest (Las) by Piotr Dumała, acclaimed by Tadeusz Sobolewski as a masterpiece: “This is a perfect, fulfilled, pure film. An extremely rare piece. An organic work with its own life. Simple, minimalist, absorbing. Mysterious, like a dream” (from an article published in Gazeta Wyborcza). At the 2009 film festival in Gdynia The Forest won the special award for exceptional artistic value. Sikora creates visual worlds through the philosophy of image.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2005 Gigant

2005-2006 Boże ciało (doc.)

2006 Sówka Erwin (doc.)

2009 Mikołów (doc.)

2009 Paweł (doc.)

2009 Wydalony / Expelled

2010 Ewa

stopka

reżyseria: Adam Sikora
obsada: Łukasz Sikora, Dorota Pomykała, Katarzyna Gałązka
polski dystrybutor: Kino Świat
barwa: kolor
Autsajder 
Adam Sikora, Polska 2018
Bohemian Rhapsody 
Dexter Fletcher, Bryan Singer, Wielka Brytania, USA 2018
Climax 
Gaspar Noé, Francja 2018
Fuga 
Agnieszka Smoczyńska, Polska, Czechy, Szwecja 2018
Ayka 
Siergiej Dworcejow, Rosja, Niemcy, Polska, Kazachstan, Chiny 2018
Dywizjon 303. Historia prawdziwa (seans dla szkoły) 
Wiesław Saniewski, Denis Delić, Polska, Wielka Brytania 2018
Eter 
Krzysztof Zanussi, Polska 2018
Fahrenheit 11/9 
Michael Moore, USA 2018
Gentleman z rewolwerem 
David Lowery, USA 2018
Między słowami: Dobrze się kłamie w miłym towarzystwie 
Filmowe spotkania psychoanalityczne
Paolo Genovese, Włochy 2016
Over the Limit 
Marta Prus, Polska, Niemcy, Finlandia, Francja 2018
Trzy twarze 
Jafar Panahi, Iran 2018
Winni 
Gustav Möller, Dania 2018
Wózkownia: Miłość jest wszystkim 
Wózkownia
Michał Kwieciński, Polska 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.