film
Autsajder
reż. Adam Sikora / Polska 2018 / 93’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 18 grudnia 2018.

Obsada

Łukasz Sikora, Dorota Pomykała, Katarzyna Gałązka

Opis filmu

Franek to młody idealista. Jest zakochany w muzyce, malarstwie i pewnej dziewczynie. Mimo wiszącego w powietrzu ogromnego napięcia związanego z wprowadzeniem stanu wojennego i dramatycznymi wydarzeniami w kopalni „Wujek”, mówi, że polityka kompletnie go nie interesuje. Wszystko się jednak zmieni. Odwiedza go bowiem dobry znajomy – Beno i prosi o przechowanie tajemniczej teczki. Kiedy kolejnego wieczora Franek wraca od swojej dziewczyny po rozpoczęciu godziny milicyjnej, zatrzymuje go patrol. Chłopak szybko zostaje oskarżony o współpracę z opozycją, a znaleziona w jego mieszkaniu teczka z ulotkami staje się niezbitym dowodem. Sprawę przejmuje Służba Bezpieczeństwa. Cała jego wrażliwość i ideały zostają poddane najwyższej próbie.

Informacje o reżyserze

Adam Sikora

Operator, reżyser. Jest absolwentem Wydziału Operatorskiego PWSFTViT w Łodzi. Autor licznych wystaw fotografii. Realizator wielu teatrów telewizji. Autor zdjęć do filmów Lecha Majewskiego, m.in.: "Pokój saren", "Wojaczek", "Młyn i krzyż". Operując "szlachetną prostotą" w obrazie potrafi ukazać to, co jest między wierszami tekstu, o czym świadczą ostatnie filmy takie jak: "Cztery noce z Anną" Jerzego Skolimowskiego (ORZEŁ Polska Nagroda Filmowa, a także nagroda publiczności na Ogólnopolskim Festiwalu Sztuki Filmowej "Prowincjonalia" za zdjęcia) czy "Las" Piotra Dumały (okrzyknięty przez Tadeusza Sobolewskiego arcydziełem: "To film doskonały, spełniony, czysty. Niezwykle rzadki okaz. Dzieło organiczne, żyjące własnym życiem. Proste, minimalistyczne, przykuwające. Tajemnicze jak sen" (fragm. z Gazety Wyborczej). Film "Las" na festiwalu filmowym w Gdyni w 2009 otrzymał nagrodę specjalną za szczególne wartości artystyczne. Sikora tworzy wizualne światy, poprzez filozofię obrazu.


Cinematographer, director. He graduated from the Cinematography Department of the Łódź National Film, TV and Theatre School. Creator of many photographic expositions and maker of many TV theatre spectacles. He worked as a cinematographer on many films by Lech Majewski, including The Roe's Room (Pokój saren), Wojaczek, The Mill and the Cross (Młyn i krzyż). Using a “noble simplicity” of image, he is able to present what is hidden between the lines, as one can see in his latest films: Four Nights with Anna (Cztery noce z Anną) by Jerzy Skolimowski (Orzel Polish Film Award and the audience’s award from Prowincjonalia Nationwide Festival of the Film Art for cinematography) or The Forest (Las) by Piotr Dumała, acclaimed by Tadeusz Sobolewski as a masterpiece: “This is a perfect, fulfilled, pure film. An extremely rare piece. An organic work with its own life. Simple, minimalist, absorbing. Mysterious, like a dream” (from an article published in Gazeta Wyborcza). At the 2009 film festival in Gdynia The Forest won the special award for exceptional artistic value. Sikora creates visual worlds through the philosophy of image.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2005 Gigant

2005-2006 Boże ciało (doc.)

2006 Sówka Erwin (doc.)

2009 Mikołów (doc.)

2009 Paweł (doc.)

2009 Wydalony / Expelled

2010 Ewa

stopka

reżyseria: Adam Sikora
obsada: Łukasz Sikora, Dorota Pomykała, Katarzyna Gałązka
polski dystrybutor: Kino Świat
barwa: kolor
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Berlin, Barcelona 
Elena Trape, Hiszpania 2018
Dumbo (dubbing) 
Tim Burton, USA 2019
Girl 
Lukas Dhont, Belgia, Holandia 2018
Green Book 
Peter Farelly, USA 2018
Jean-Luc Godard. Imaginacje 
Jean-Luc Godard, Szwecja, Francja 2018
Jutro albo pojutrze 
Bing Liu, USA 2018
Kafarnaum 
Nadine Labaki, Liban, USA 2018
Monument 
Jagoda Szelc, Polska 2018
Przedszkolanka 
Sara Colangelo, USA 2018
Przemytnik 
Clint Eastwood, USA 2018
Schyłek dnia 
László Nemes, Węgry, Francja 2018
Wilkołak 
Adrian Panek, Polska, Holandia, Niemcy 2018
Wszyscy wiedzą 
Asghar Farhadi, Hiszpania, Francja, Włochy 2018
Złodziejaszki 
Hirokazu Koreeda, Japonia 2018
Żniwa 
Etienne Kallos, RPA, Francja, Grecja, Polska 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.