film
Mistrzowie Kina: Wielkie piękno
La grande bellezza
reż. Paolo Sorrentino / Francja, Włochy 2013 / 142’
Seanse - kup bilet:
08 gru

Obsada

Toni Servillo, Carlo Verdone, Sabrina Ferilli

Nagrody

Oscary 2014 - Najlepszy Film Nieanglojęzyczny; BAFTA 2014 - Najlepszy Film Nieanglojęzyczny; Złote Globy 2014 - Najlepszy Film Nieanglojęzyczny

Opis filmu

Jep Gambardella zabawie poświęcił życie. Od momentu wydania swojej pierwszej i jedynej powieści obracał się wśród włoskiej socjety kulturalnej, bawiąc się do białego rana. W jego 65. urodziny wszystko się zmienia. Jep popada w melancholijny nastrój, naznaczony refleksją o przeszłości. Dokonuje bolesnego rozliczenia, analizuje wszystko to, co zrobił i do czego nakłonili go przyjaciele, by ostatecznie cieszyć się nadal ponadczasowym krajobrazem absurdalnego, obezwładniająco pięknego Rzymu.

Takich filmów już się dzisiaj nie kręci, bo takie rzeczy robili wielcy z Fellinim na czele. Zresztą Sorrentino nie boi się cytowania mistrza – „La grande bellezza” nawiązuje do kilku filmów Felliniego: najbardziej do „Słodkiego życia”, ale też do „8 i pół”, „Rzymu”, czy „Armacord”. Z typowo włoskim wdziękiem, humorem i nostalgią Sorrentino za sprawą znakomicie granego przez Toniego Servillo pisarza z wyższych sfer, Jepa, puentuje dostatnie i niespełnione życie rodzimej inteligencji, prowadzącej wystawną, ale pustą i dość fasadową egzystencję.

Katarzyna Wolanin, filmaster.pl

Informacje o reżyserze

Paolo Sorrentino

Urodził się w Neapolu w 1970 roku. Pierwszy film według jego scenariusza, Polvere di Napoli, miał premierę w 1998 roku. Następnie Sorrentino wyreżyserował kilka filmów krótkometrażowych, m.in. L'amore non ha confini w 1998 roku i La notte lunga w 2001 roku. Jego pełnometrażowym debiutem był O jednego więcej. Międzynarodową sławę Sorrentino zyskał w 2004 roku, dzięki swojemu stylowemu thrillerowi pt. Skutki miłości.

Wybrana filmografia

1998 L'amore non ha configi (kr.m. / short film)

2001 O jednego więcej / L'uomo in più / One Man Up

2001 La notte lunga (kr.m. / short film)

2004 Skutki miłości / Le conseguenze dell'amore / The Consequeces of Love

2005 Sabato, domenica e luendi (TV)

2006 L'Amico di famiglia / The Family Friend

2008 Il Divo

stopka

reżyseria: Paolo Sorrentino
obsada: Toni Servillo, Carlo Verdone, Sabrina Ferilli
polski dystrybutor: Film Point Group
nagrody: Oscary 2014 - Najlepszy Film Nieanglojęzyczny; BAFTA 2014 - Najlepszy Film Nieanglojęzyczny; Złote Globy 2014 - Najlepszy Film Nieanglojęzyczny
barwa: kolor
Ága 
Milko Lazarow, Bułgaria, Niemcy, Francja 2018
Anioł 
Luis Ortega, Argentyna, Hiszpania 2018
Bohemian Rhapsody 
Dexter Fletcher, Bryan Singer, Wielka Brytania, USA 2018
Climax 
Gaspar Noé, Francja 2018
Dom, który zbudował Jack 
Lars von Trier, Dania, Francja, Niemcy, Szwecja 2018
Faworyta 
Yorgos Lanthimos, Irlandia, USA, Wielka Brytania 2018
Laureaci Berlinale: Grand Budapest Hotel 
Laureaci Berlinale
Wes Anderson, USA 2014
Mirai (z polskimi napisami) 
Mamoru Hosoda, Japonia 2017
Mirai (z polskim dubbingiem) 
Mamoru Hosoda, Japonia 2017
Mój piękny syn 
Felix Van Groeningen, USA 2018
National Theatre: Król Lear 
National Theatre Live in HD 2018/2019
Ogród rodzinny. Przyjaciel 
Jan Hřebejk, Czechy 2017
Oni 
Paolo Sorrentino, Włochy, Francja 2018
Roma 
Alfonso Cuarón, Meksyk, USA 2018
Touch Me Not 
Adina Pintilie, Rumunia, Niemcy, Czechy, Bułgaria, Francja  2018
Vice 
Adam McKay, Hiszpania, USA, Wielka Brytania, Zjednoczone Emiraty Arabskie 2018
VOX i Kino Dzieci prezentują: Superagentka 
Filmowe poranki
Karla von Bengtson, Dania 2017
Walc w alejkach 
Thomas Stuber, Niemcy 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.