film
Adapter. Kino bez barier: Kamerdyner
reż. Filip Bajon / Polska 2018 / 145’
Seanse - kup bilet:
18 lis
Adapter. Kino bez barier

Obsada

Janusz Gajos, Sebastian Fabijański, Marianna Zydek

Opis filmu

Opowiedziana z epickim rozmachem, inspirowana prawdziwymi wydarzeniami historia splątanych losów Polaków, Kaszubów i Niemców na tle burzliwych wydarzeń pierwszej połowy XX stulecia. Mateusz Krol (Sebastian Fabijański), kaszubski chłopiec, po śmierci matki zostaje przygarnięty przez pruską arystokratkę Gerdę von Krauss (Anna Radwan). Dorasta w pałacu. Rówieśniczką Mateusza jest córka von Kraussów Marita (Marianna Zydek). Między młodymi rodzi się miłość. Ojcem chrzestnym chłopca jest kaszubski patriota Bazyli Miotke (Janusz Gajos), który podczas konferencji pokojowej w Wersalu walczy o miejsce Kaszub na mapie Polski, a potem buduje symbol jej gospodarczego sukcesu: Gdynię. Traktat wersalski, który daje Polsce niepodległość, sprawia, że von Kraussowie tracą majątek i wpływy. Wszyscy bohaterowie czują, że świat, który znali, wkrótce diametralnie się zmieni. Wśród żyjących obok siebie Kaszubów, Polaków i Niemców narasta niechęć i nienawiść.  Wybucha II wojna światowa. W Lasach Piaśnickich naziści dokonują mordu na ludności cywilnej – pierwszego ludobójstwa tej wojny.

Informacje o reżyserze

Filip Bajon

Filip Bajon urodził się w 1947 r. w Poznaniu. Ukończył prawo na UAM (1970) i Wydział Reżyserii PWSFTviT (1974 r.). W 1976 zrealizował pierwszy film krótkometrażowy, a w 1977 r. zadebiutował fabułą. Jest również reżyserem teatralnym.

Wybrana filmografia:

1976 Powrót

1977 Rekord świata

1979 Aria dla Atlety

1981 Wahadełko

1986 Magnat

1989 Bal na dworcu w Koluszkach

1992 Sauna

1996 Poznań '56

2006 Fundacja / Foundation

2007 Romek


Filip Bajon was born in 1947 in Poznań. He graduated from law at the Adam Mickiewicz University (1970) and from the Directing Department at the National Film, Television & Theatre School (1974). In 1976 he made his first short film and 1977 - his first feature. He directs in theatres too.

Selected filmography:

1976 Powrót

1977 Rekord świata

1979 Aria dla Atlety

1981 Wahadełko

1986 Magnat

1989 Bal na dworcu w Koluszkach

1992 Sauna

1996 Poznań '56

2006 Fundacja / Foundation

2007 Romek

stopka

reżyseria: Filip Bajon
obsada: Janusz Gajos, Sebastian Fabijański, Marianna Zydek
polski dystrybutor: Next Film
barwa: kolor
Akademia Kina Światowego (2019/2020): Pulp Fiction 
Akademia Kina Światowego (2019/2020)
Quentin Tarantino
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Błąd systemu 
Nora Fingscheidt, Niemcy 2019
Deerskin 
Quentin Dupieux, Francja 2019
Dwóch papieży 
Fernando Meirelles, Wielka Brytania, Włochy, Argentyna, USA 2019
Gorący temat 
Jay Roach, Kanada, USA 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Judy 
Rupert Goold, Wielka Brytania 2019
Kraina miodu 
Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, Macedonia 2019
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Marona - psia opowieść (napisy) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Proxima 
Alice Winocour, USA, Niemcy 2019
Psy 3. W imię zasad 
Władysław Pasikowski, Polska 2020
Richard Jewell 
Clint Eastwood, USA 2019
Sokół z masłem orzechowym 
Tyler Nilson, Michael Schwartz, USA 2019
Tam gdzieś musi być niebo 
Elia Suleiman, Francja, Katar, Niemcy, Kanada, Turcja, Palestyna 2019
The Lighthouse 
Robert Eggers, USA, Kanada 2019
TOP 10: Portret kobiety w ogniu 
TOP 10 2019
Céline Sciamma, Francja 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.