film
Adapter. Kino bez barier: Kamerdyner
reż. Filip Bajon / Polska 2018 / 145’
Seanse - kup bilet:
18 lis
Adapter. Kino bez barier

Obsada

Janusz Gajos, Sebastian Fabijański, Marianna Zydek

Opis filmu

Opowiedziana z epickim rozmachem, inspirowana prawdziwymi wydarzeniami historia splątanych losów Polaków, Kaszubów i Niemców na tle burzliwych wydarzeń pierwszej połowy XX stulecia. Mateusz Krol (Sebastian Fabijański), kaszubski chłopiec, po śmierci matki zostaje przygarnięty przez pruską arystokratkę Gerdę von Krauss (Anna Radwan). Dorasta w pałacu. Rówieśniczką Mateusza jest córka von Kraussów Marita (Marianna Zydek). Między młodymi rodzi się miłość. Ojcem chrzestnym chłopca jest kaszubski patriota Bazyli Miotke (Janusz Gajos), który podczas konferencji pokojowej w Wersalu walczy o miejsce Kaszub na mapie Polski, a potem buduje symbol jej gospodarczego sukcesu: Gdynię. Traktat wersalski, który daje Polsce niepodległość, sprawia, że von Kraussowie tracą majątek i wpływy. Wszyscy bohaterowie czują, że świat, który znali, wkrótce diametralnie się zmieni. Wśród żyjących obok siebie Kaszubów, Polaków i Niemców narasta niechęć i nienawiść.  Wybucha II wojna światowa. W Lasach Piaśnickich naziści dokonują mordu na ludności cywilnej – pierwszego ludobójstwa tej wojny.

Informacje o reżyserze

Filip Bajon

Filip Bajon urodził się w 1947 r. w Poznaniu. Ukończył prawo na UAM (1970) i Wydział Reżyserii PWSFTviT (1974 r.). W 1976 zrealizował pierwszy film krótkometrażowy, a w 1977 r. zadebiutował fabułą. Jest również reżyserem teatralnym.

Wybrana filmografia:

1976 Powrót

1977 Rekord świata

1979 Aria dla Atlety

1981 Wahadełko

1986 Magnat

1989 Bal na dworcu w Koluszkach

1992 Sauna

1996 Poznań '56

2006 Fundacja / Foundation

2007 Romek


Filip Bajon was born in 1947 in Poznań. He graduated from law at the Adam Mickiewicz University (1970) and from the Directing Department at the National Film, Television & Theatre School (1974). In 1976 he made his first short film and 1977 - his first feature. He directs in theatres too.

Selected filmography:

1976 Powrót

1977 Rekord świata

1979 Aria dla Atlety

1981 Wahadełko

1986 Magnat

1989 Bal na dworcu w Koluszkach

1992 Sauna

1996 Poznań '56

2006 Fundacja / Foundation

2007 Romek

stopka

reżyseria: Filip Bajon
obsada: Janusz Gajos, Sebastian Fabijański, Marianna Zydek
polski dystrybutor: Next Film
barwa: kolor
Ad Astra 
James Gray, Brazylia, USA 2019
Avengers: Koniec gry (ukraiński dubbing) 
Anthony Russo, Joe Russo, USA 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Downton Abbey 
Michael Engler, Wielka Brytania 2019
Dzięki Bogu 
Francois Ozon, Belgia, Francja 2019
I znowu zgrzeszyliśmy, dobry Boże! 
Philippe de Chauveron, Francja 2019
Kino Dzieci 2019: Cały świat Romy 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Mischa Kamp, Holandia, Niemcy 2019
Kino Dzieci 2019: Dzień Czekolady 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Jacek Piotr Bławut, Polska 2018
Kino Dzieci 2019: Marona - psia opowieść 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Anca Damian, Francja, Rumunia, Belgia 2019
Kino Dzieci 2019: Pettson i Findus - Wielka wyprowadzka 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Ali Samadi Ahadi, Niemcy 2018
Kino Dzieci 2019: Pinokio 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Enzo D'Alò, Włochy, Belgia, Francja, Luksemburg 2018
Kino Dzieci 2019: Szybcy i śnieżni 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Benoît Godbout, Kanada 2018
Kino Dzieci 2019: Trzech zbójców 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Hayo Freitag, Niemcy, USA 2007
Kino Dzieci 2019: Ucieczka 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Sandro Vanucchi, Włochy 2017
Kino Dzieci 2019: Wakacje z Raną 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Sanne Vogel, Holandia 2019
Kino Dzieci 2019: Żubr Pompik - zestaw filmów krótkich 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Szymon Adamski, Paweł Dębski, Maciej Kur, Andrzej Piotr Morawski, Agnieszka Sadurska, Polska
Legiony 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Między morzem a oceanem 
Isaki Lacuesta, Hiszpania, Szwajcaria, Rumunia 2018
Niezbędna konieczność 
Erwan Le Duc, Francja 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Piłsudski 
Michał Rosa, Polska 2019
Polityka 
Patryk Vega, Polska 2019
Truposze nie umierają 
Jim Jarmusch, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.