film
Adapter. Kino bez barier: Kamerdyner
reż. Filip Bajon / Polska 2018 / 145’
Seanse - kup bilet:
18 lis
Adapter. Kino bez barier

Obsada

Janusz Gajos, Sebastian Fabijański, Marianna Zydek

Opis filmu

Opowiedziana z epickim rozmachem, inspirowana prawdziwymi wydarzeniami historia splątanych losów Polaków, Kaszubów i Niemców na tle burzliwych wydarzeń pierwszej połowy XX stulecia. Mateusz Krol (Sebastian Fabijański), kaszubski chłopiec, po śmierci matki zostaje przygarnięty przez pruską arystokratkę Gerdę von Krauss (Anna Radwan). Dorasta w pałacu. Rówieśniczką Mateusza jest córka von Kraussów Marita (Marianna Zydek). Między młodymi rodzi się miłość. Ojcem chrzestnym chłopca jest kaszubski patriota Bazyli Miotke (Janusz Gajos), który podczas konferencji pokojowej w Wersalu walczy o miejsce Kaszub na mapie Polski, a potem buduje symbol jej gospodarczego sukcesu: Gdynię. Traktat wersalski, który daje Polsce niepodległość, sprawia, że von Kraussowie tracą majątek i wpływy. Wszyscy bohaterowie czują, że świat, który znali, wkrótce diametralnie się zmieni. Wśród żyjących obok siebie Kaszubów, Polaków i Niemców narasta niechęć i nienawiść.  Wybucha II wojna światowa. W Lasach Piaśnickich naziści dokonują mordu na ludności cywilnej – pierwszego ludobójstwa tej wojny.

Informacje o reżyserze

Filip Bajon

Filip Bajon urodził się w 1947 r. w Poznaniu. Ukończył prawo na UAM (1970) i Wydział Reżyserii PWSFTviT (1974 r.). W 1976 zrealizował pierwszy film krótkometrażowy, a w 1977 r. zadebiutował fabułą. Jest również reżyserem teatralnym.

Wybrana filmografia:

1976 Powrót

1977 Rekord świata

1979 Aria dla Atlety

1981 Wahadełko

1986 Magnat

1989 Bal na dworcu w Koluszkach

1992 Sauna

1996 Poznań '56

2006 Fundacja / Foundation

2007 Romek


Filip Bajon was born in 1947 in Poznań. He graduated from law at the Adam Mickiewicz University (1970) and from the Directing Department at the National Film, Television & Theatre School (1974). In 1976 he made his first short film and 1977 - his first feature. He directs in theatres too.

Selected filmography:

1976 Powrót

1977 Rekord świata

1979 Aria dla Atlety

1981 Wahadełko

1986 Magnat

1989 Bal na dworcu w Koluszkach

1992 Sauna

1996 Poznań '56

2006 Fundacja / Foundation

2007 Romek

stopka

reżyseria: Filip Bajon
obsada: Janusz Gajos, Sebastian Fabijański, Marianna Zydek
polski dystrybutor: Next Film
barwa: kolor
Faworyta 
Yorgos Lanthimos, Irlandia, USA, Wielka Brytania 2018
Green Book 
Peter Farelly, USA 2018
High Life 
Claire Denis, Niemcy, Francja, Wielka Brytania, Polska 2018
Jak wytresować smoka 3 
Dean DeBlois, USA 2019
Kafarnaum 
Nadine Labaki, Liban, USA 2018
Kapitan Marvel 
Anna Boden, Ryan Fleck, USA 2019
Kurier 
Władysław Pasikowski, Polska 2019
Monument 
Jagoda Szelc, Polska 2018
Nowe Horyzonty dla Seniora: Ostatnie tango 
Nowe Horyzonty dla Seniora
German Kral, Niemcy, Argentyna 2015
Przemytnik 
Clint Eastwood, USA 2018
Robaczki z zaginionej dżungli 
Hélene Giraud, Thomas Szabo, Francja 2018
Roma 
Alfonso Cuarón, Meksyk, USA 2018
Szczęsliwy Lazzaro 
Alice Rohrwacher, Włochy, Szwajcaria, Francja, Niemcy 2018
To właśnie życie 
Dan Fogelman, USA 2018
Tydzień Kina Hiszpańskiego: Camarón: Flamenco i rewolucja 
19. Tydzień Kina Hiszpańskiego
Alexis Morante, Hiszpania 2018
Tydzień Kina Hiszpańskiego: Diana 
19. Tydzień Kina Hiszpańskiego
Alejo Moreno, Hiszpania 2018
Wspomnienie lata 
Adam Guziński, Polska 2016
Wszyscy wiedzą 
Asghar Farhadi, Hiszpania, Francja, Włochy 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.