film
Pięć Smaków: Mord
Killing / Zan
reż. Shinya Tsukamoto / Japonia 2018 / 80’
Seanse - kup bilet:
23 lis

Obsada

Sosuke Ikematsu, Yu Aoi, Tatsuya Nakamura, Shinya Tsukamoto, Ryusei Maeda

Opis filmu

Po 250 latach pokoju kasta samurajów czuje się odsunięta na margines historii. Posępny ronin, Mokunoshin, spędza czas w niewielkiej wiosce, ucząc sztuki miecza jednego z młodych chłopów i spędzając czas z jego małomówną siostrą. Tymczasem w zamkniętej na świat Japonii pojawiają się negocjatorzy z Zachodu. Dla bezczynnych wojowników to pretekst, by znów ruszyć w drogę – jednak motywacje wielu z nich nie są do końca czyste. Shinya Tsukamoto, słynący z nieszablonowego podejścia do gatunków filmowych, po raz pierwszy mierzy się z kinem samurajskim, które w ostatnich latach zostało w Japonii zdominowane przez mangowe interpretacje. "Mord" tymczasem to śmiertelnie poważny powrót do surowej formy i samej esencji gatunku.

Jagoda Murczyńska

Informacje o reżyserze

Shinya Tsukamoto

Urodzony w 1960 roku reżyser, producent, aktor, montażysta, scenarzysta, konsekwentnie podążający ścieżką niezależnego filmowca. Jedna z najważniejszych postaci powojennego kina japońskiego, autor przełomowego "Tetsuo - człowiek z żelaza" z 1989 r. czy okrzykniętych jednym z najbardziej wstrząsających filmów wojennych "Ogni w polu" (2014). Większość jego filmów wymyka się łatwemu zaszufladkowaniu gatunkowemu, łącząc w sobie elementy horroru, science-fiction, monster movie, thrillera czy dramatu. 

Filmografia

1975 Kyodai gokiburi monogatari

1989 Tetsuo - człowiek z żelaza / Tetsuo / Tetsuo the Iron Man

1990 Yokai Hanta - Hiruko / Hiruko the Goblin

1998 Bullet Ballet

2002 Wąż czerwcowy / Rokugatsu no hebi / A Snake of June

2004 Buitaru / Vital 2011 Kotoko

2014 Ognie w polu / Nobi / Fires on the Plain

2018 Mord / Zan / Killing

stopka

reżyseria: Shinya Tsukamoto
scenariusz: Shinya Tsukamoto
zdjęcia: Shinya Tsukamoto, Satoshi Hayashi
montaż: Shinya Tsukamoto
muzyka: Chu Ishikawa
obsada: Sosuke Ikematsu, Yu Aoi, Tatsuya Nakamura, Shinya Tsukamoto, Ryusei Maeda
producent: Shinya Tsukamoto
produkcja: Kaiju Theater
język: japoński
barwa: kolor
Chłopiec z burzy (napisy) 
Shawn Seet, Australia 2019
Dom, który zbudował Jack 
Lars von Treier, Dania, Francja, Niemcy, Szwecja 2018
Faworyta 
Yorgos Lanthimos, Irlandia, USA, Wielka Brytania 2018
Glass 
M. Night Shyamalan, USA 2019
Mój piękny syn 
Felix Van Groeningen, USA 2018
Oni 
Paolo Sorrentino, Włochy, Francja 2018
Powrót Bena 
Peter Hedges, USA 2018
Sny wędrownych ptaków 
Cristina Gallego, Ciro Guerra, Kolumbia, Meksyk, Niemcy 2018
Vice 
Adam McKay, Hiszpania, USA, Wielka Brytania, Zjednoczone Emiraty Arabskie 2018
Zabawa zabawa 
Kinga Dębska, Polska 2019
Bohemian Rhapsody (seans dla szkoły) 
Dexter Fletcher, Bryan Singer, Wielka Brytania, USA 2018
Chłopiec z burzy (dubbing) 
Shawn Seet, Australia 2019
Kacper i Emma – zimowe wakacje 
Arne Lindtner Næss, Norwegia 2014
Nowe Horyzonty dla Seniora: Jeszcze dzień życia (dubbing) 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Damian Nenow, Raúl de la Fuente, Polska, Hiszpania, Niemcy, Belgia, Węgry 2018
Ralph Demolka w internecie 
Phil Johnston, Rich Moore, USA 2018
Ramen. Smak wspomnień 
Eric Khoo, Singapur, Japonia, Francja 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.