film
Pięć Smaków: Mord
Killing / Zan
reż. Shinya Tsukamoto / Japonia 2018 / 80’
Seanse - kup bilet:
23 lis

Obsada

Sosuke Ikematsu, Yu Aoi, Tatsuya Nakamura, Shinya Tsukamoto, Ryusei Maeda

Opis filmu

Po 250 latach pokoju kasta samurajów czuje się odsunięta na margines historii. Posępny ronin, Mokunoshin, spędza czas w niewielkiej wiosce, ucząc sztuki miecza jednego z młodych chłopów i spędzając czas z jego małomówną siostrą. Tymczasem w zamkniętej na świat Japonii pojawiają się negocjatorzy z Zachodu. Dla bezczynnych wojowników to pretekst, by znów ruszyć w drogę – jednak motywacje wielu z nich nie są do końca czyste. Shinya Tsukamoto, słynący z nieszablonowego podejścia do gatunków filmowych, po raz pierwszy mierzy się z kinem samurajskim, które w ostatnich latach zostało w Japonii zdominowane przez mangowe interpretacje. "Mord" tymczasem to śmiertelnie poważny powrót do surowej formy i samej esencji gatunku.

Jagoda Murczyńska

Informacje o reżyserze

Shinya Tsukamoto

Urodzony w 1960 roku reżyser, producent, aktor, montażysta, scenarzysta, konsekwentnie podążający ścieżką niezależnego filmowca. Jedna z najważniejszych postaci powojennego kina japońskiego, autor przełomowego "Tetsuo - człowiek z żelaza" z 1989 r. czy okrzykniętych jednym z najbardziej wstrząsających filmów wojennych "Ogni w polu" (2014). Większość jego filmów wymyka się łatwemu zaszufladkowaniu gatunkowemu, łącząc w sobie elementy horroru, science-fiction, monster movie, thrillera czy dramatu. 

Filmografia

1975 Kyodai gokiburi monogatari

1989 Tetsuo - człowiek z żelaza / Tetsuo / Tetsuo the Iron Man

1990 Yokai Hanta - Hiruko / Hiruko the Goblin

1998 Bullet Ballet

2002 Wąż czerwcowy / Rokugatsu no hebi / A Snake of June

2004 Buitaru / Vital 2011 Kotoko

2014 Ognie w polu / Nobi / Fires on the Plain

2018 Mord / Zan / Killing

stopka

reżyseria: Shinya Tsukamoto
scenariusz: Shinya Tsukamoto
zdjęcia: Shinya Tsukamoto, Satoshi Hayashi
montaż: Shinya Tsukamoto
muzyka: Chu Ishikawa
obsada: Sosuke Ikematsu, Yu Aoi, Tatsuya Nakamura, Shinya Tsukamoto, Ryusei Maeda
producent: Shinya Tsukamoto
produkcja: Kaiju Theater
język: japoński
barwa: kolor
Faworyta 
Yorgos Lanthimos, Irlandia, USA, Wielka Brytania 2018
Green Book 
Peter Farelly, USA 2018
High Life 
Claire Denis, Niemcy, Francja, Wielka Brytania, Polska 2018
Jak wytresować smoka 3 
Dean DeBlois, USA 2019
Kafarnaum 
Nadine Labaki, Liban, USA 2018
Kapitan Marvel 
Anna Boden, Ryan Fleck, USA 2019
Kurier 
Władysław Pasikowski, Polska 2019
Monument 
Jagoda Szelc, Polska 2018
Nowe Horyzonty dla Seniora: Ostatnie tango 
Nowe Horyzonty dla Seniora
German Kral, Niemcy, Argentyna 2015
Przemytnik 
Clint Eastwood, USA 2018
Robaczki z zaginionej dżungli 
Hélene Giraud, Thomas Szabo, Francja 2018
Roma 
Alfonso Cuarón, Meksyk, USA 2018
Szczęsliwy Lazzaro 
Alice Rohrwacher, Włochy, Szwajcaria, Francja, Niemcy 2018
To właśnie życie 
Dan Fogelman, USA 2018
Tydzień Kina Hiszpańskiego: Camarón: Flamenco i rewolucja 
19. Tydzień Kina Hiszpańskiego
Alexis Morante, Hiszpania 2018
Tydzień Kina Hiszpańskiego: Diana 
19. Tydzień Kina Hiszpańskiego
Alejo Moreno, Hiszpania 2018
Wspomnienie lata 
Adam Guziński, Polska 2016
Wszyscy wiedzą 
Asghar Farhadi, Hiszpania, Francja, Włochy 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.