film
Pięć Smaków: Samui Song
reż. Pen-ek Ratanaruang / Tajlandia, Niemcy, Norwegia 2017 / 108’
Seanse - kup bilet:
25 lis

Obsada

Cherman Boonyasak, David Asavanond, Vithaya Pansringarm, Stéphane Sednaoui

Opis filmu

Viyada, trzydziestoletnia aktorka popularnych seriali, specjalizuje się w rolach czarnych charakterów. Jej życie prywatne także coraz bardziej przypomina filmową intrygę: kobieta tkwi w chłodnym małżeństwie z bogatym obcokrajowcem, niespełnionym rzeźbiarzem, coraz silniej angażującym się w religijny ruch pod przewodnictwem surowego guru. Bohaterka zmuszona będzie sięgnąć po drastyczne środki, by wydostać się z coraz bardziej opresyjnej sytuacji. Błyskotliwie poprowadzona, pełna napięcia narracja prowadzi widza w psychologiczny dramat z freudowskim zacięciem. Stylowe, chłodne zdjęcia kontrastują ze skrywanym głęboko kłębowiskiem emocji, które musi w końcu wybuchnąć.

Jagoda Murczyńska

Informacje o reżyserze

Pen-Ek Ratanaruang

Urodzony w Bangkoku w 1962 r. Jako nastolatek wyjechał do Nowego Jorku i tam studiował na wydziale historii sztuki. Po studiach pracował jako rysownik i grafik. Po powrocie do Tajlandii został dyrektorem artystycznym w agencji Leo Burnett. Swoją filmową karierę zaczął od telewizyjnych reklamówek. W 1997 r. zrealizował debiut fabularny, Fun Bar Karaoke, który przyniósł mu popularność i uznanie w kraju. Z przychylną opinią krytyków spotkały się też kolejne jego filmy, przede wszystkim Mon-rak Transistor i Last Life in the Universe (nagroda Upstream Prize w Wenecji). Pen-ek Ratanaruang uznawany jest za jednego z reżyserów współodpowiedzialnych za odrodzenie tajskiego kina.


Born in Bangkok in 1962. As a teenager he left for New York, where he studied art history. After graduation he worked as a sketcher and a graphic artist. Upon his return to Thailand, he became the art director at Leo Burnett's agency. His filmmaking career started with TV commercials. In 1997 he directed his feature debut Fun Bar Karaoke, which made him popular and appreciated in his homeland. His following films also had very good reviews, especially Transistor Love Story and Last Life in the Universe, winner of the Upstream Prize in Venice. Pen-Ek Ratanaruang is regarded as one of the directors who contributed to the revival of Thai cinema.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1997 Fun Bar Karaoke

1999 Ruang talok hok-gau / 6ixtynin9

2001 Mon-Rak Transistor

2003 Ruang rak noi nid mahasan / Last Life in the Universe

2006 Invisible Waves

2007 Ploy

2009 Nimfa / Nang mai / Nymph

stopka

reżyseria: Pen-ek Ratanaruang
scenariusz: Pen-ek Ratanaruang
zdjęcia: Chankit Chamnivikaipong
montaż: Patamanadda Yukol
muzyka: Koichi Shimizu
obsada: Cherman Boonyasak, David Asavanond, Vithaya Pansringarm, Stéphane Sednaoui
producent: Raymond Phathanavirangoon, Rasarin Tanalerttararom
produkcja: Bluering Company Ltd, Augenschein Filmproduktion, Tenk.tv
polski dystrybutor: Pięć Smaków Kino Azji
język: tajski, angielski
barwa: kolor
Faworyta 
Yorgos Lanthimos, Irlandia, USA, Wielka Brytania 2018
Green Book 
Peter Farelly, USA 2018
High Life 
Claire Denis, Niemcy, Francja, Wielka Brytania, Polska 2018
Jak wytresować smoka 3 
Dean DeBlois, USA 2019
Kafarnaum 
Nadine Labaki, Liban, USA 2018
Kapitan Marvel 
Anna Boden, Ryan Fleck, USA 2019
Kurier 
Władysław Pasikowski, Polska 2019
Monument 
Jagoda Szelc, Polska 2018
Nowe Horyzonty dla Seniora: Ostatnie tango 
Nowe Horyzonty dla Seniora
German Kral, Niemcy, Argentyna 2015
Przemytnik 
Clint Eastwood, USA 2018
Robaczki z zaginionej dżungli 
Hélene Giraud, Thomas Szabo, Francja 2018
Roma 
Alfonso Cuarón, Meksyk, USA 2018
Szczęsliwy Lazzaro 
Alice Rohrwacher, Włochy, Szwajcaria, Francja, Niemcy 2018
To właśnie życie 
Dan Fogelman, USA 2018
Tydzień Kina Hiszpańskiego: Camarón: Flamenco i rewolucja 
19. Tydzień Kina Hiszpańskiego
Alexis Morante, Hiszpania 2018
Tydzień Kina Hiszpańskiego: Diana 
19. Tydzień Kina Hiszpańskiego
Alejo Moreno, Hiszpania 2018
Wspomnienie lata 
Adam Guziński, Polska 2016
Wszyscy wiedzą 
Asghar Farhadi, Hiszpania, Francja, Włochy 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.