film
Kamerdyner (seans dla szkoły)
reż. Filip Bajon / Polska 2018 / 145’
Najbliższe seanse - kup bilet:
31 paź

Obsada

Janusz Gajos, Sebastian Fabijański, Marianna Zydek

Opis filmu

Opowiedziana z epickim rozmachem, inspirowana prawdziwymi wydarzeniami historia splątanych losów Polaków, Kaszubów i Niemców na tle burzliwych wydarzeń pierwszej połowy XX stulecia. Mateusz Krol (Sebastian Fabijański), kaszubski chłopiec, po śmierci matki zostaje przygarnięty przez pruską arystokratkę Gerdę von Krauss (Anna Radwan). Dorasta w pałacu. Rówieśniczką Mateusza jest córka von Kraussów Marita (Marianna Zydek). Między młodymi rodzi się miłość. Ojcem chrzestnym chłopca jest kaszubski patriota Bazyli Miotke (Janusz Gajos), który podczas konferencji pokojowej w Wersalu walczy o miejsce Kaszub na mapie Polski, a potem buduje symbol jej gospodarczego sukcesu: Gdynię. Traktat wersalski, który daje Polsce niepodległość, sprawia, że von Kraussowie tracą majątek i wpływy. Wszyscy bohaterowie czują, że świat, który znali, wkrótce diametralnie się zmieni. Wśród żyjących obok siebie Kaszubów, Polaków i Niemców narasta niechęć i nienawiść.  Wybucha II wojna światowa. W Lasach Piaśnickich naziści dokonują mordu na ludności cywilnej – pierwszego ludobójstwa tej wojny.

Informacje o reżyserze

Filip Bajon

Filip Bajon urodził się w 1947 r. w Poznaniu. Ukończył prawo na UAM (1970) i Wydział Reżyserii PWSFTviT (1974 r.). W 1976 zrealizował pierwszy film krótkometrażowy, a w 1977 r. zadebiutował fabułą. Jest również reżyserem teatralnym.

Wybrana filmografia:

1976 Powrót

1977 Rekord świata

1979 Aria dla Atlety

1981 Wahadełko

1986 Magnat

1989 Bal na dworcu w Koluszkach

1992 Sauna

1996 Poznań '56

2006 Fundacja / Foundation

2007 Romek


Filip Bajon was born in 1947 in Poznań. He graduated from law at the Adam Mickiewicz University (1970) and from the Directing Department at the National Film, Television & Theatre School (1974). In 1976 he made his first short film and 1977 - his first feature. He directs in theatres too.

Selected filmography:

1976 Powrót

1977 Rekord świata

1979 Aria dla Atlety

1981 Wahadełko

1986 Magnat

1989 Bal na dworcu w Koluszkach

1992 Sauna

1996 Poznań '56

2006 Fundacja / Foundation

2007 Romek

stopka

reżyseria: Filip Bajon
obsada: Janusz Gajos, Sebastian Fabijański, Marianna Zydek
polski dystrybutor: Next Film
barwa: kolor
53 wojny 
Ewa Bukowska, Polska 2018
7 uczuć 
Marek Koterski, Polska 2018
Czyściciele internetu 
Hans Block, Moritz Riesewieck, Niemcy, Brazylia 2018
Donbas 
Siergiej Łoźnica, Niemcy, Ukraina, Francja, Holandia, Rumunia 2018
Jak pies z kotem 
Janusz Kondratiuk, Polska 2018
Kamerdyner 
Filip Bajon, Polska 2018
Kapitan Morten i Królowa Pająków 
Kaspar Jancis, Henry Nicholson, Riho Unt, Estonia, Belgia, Irlandia, Wielka Brytania 2018
Kler 
Wojciech Smarzowski, Polska 2018
Nina 
Olga Chajdas, Polska 2018
Venom 
Ruben Fleischer, USA 2018
Wieś pływających krów 
Katarzyna Trzaska, Polska 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
Z perspektywy Paryża 
Jean-Paul Civeyrac, Francja 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.