film
Europejski Dzień Kina Artystycznego: Donbas
Donbass
reż. Siergiej Łoźnica / Niemcy, Ukraina, Francja, Holandia, Rumunia 2018 / 110’
Seanse - kup bilet:
14 paź

Obsada

Valeriu Andriutã, Natalya Buzko, Evgeny Chistyakov

Nagrody

MFF w Cannes 2018 - nagroda za reżyserię (Un Certain Regard)

Opis filmu

Siergiej Łoźnica (Łagodna, We mgle, Szczęście ty moje) w najnowszym fabularnym filmie Donbas w hipnotycznym, pełnym groteski stylu, zabiera nas w podróż przez kolejne kręgi piekła wojny hybrydowej we wschodniej Ukrainie. Film został nagrodzony za najlepszą reżyserię w sekcji Un Certain Regard 71. Cannes. Noworosja – państwo-widmo, rządzone przez watażków, istniejące tylko dzięki wsparciu mitycznej matki – Rosji. Tu propaganda uchodzi za prawdę, wojna za pokój, a nienawiść deklarowana jest jako miłość. Łoźnica zrobił film na wskroś nowoczesny. Odwołuje się do tego, jak dziś postrzegamy świat - często pokawałkowany na dziesiątki filmików, które scrollujemy z rosnącą obojętnością. Film, podzielony na 13 segmentów, będący galerią osobliwych postaci, zmierza ku szokującemu finałowi. Donbas uhonorowanego Nagrodą Smok Smoków Krakowskiego Festiwalu Filmowego Siergieja Łoźnicy to opowieść o współczesnym człowieczeństwie i cywilizacji w dobie post-prawdy i fake-newsów, o każdym z nas.

Informacje o reżyserze

Siergiej Łoźnica

Urodzony 5 września 1964 roku w Baranowiczach (Białoruś). Ukraiński reżyser filmowy (nie definiuje swojej narodowości, uważa się za obywatela Europy), który uchodzi za jednego z najważniejszych dokumentalistów Europy Wschodniej. W 1981 roku rozpoczął studia na Narodowym Technicznym Uniwersytecie Ukrainy (Politechnika Kijowska). Po ukończeniu studiów pozostał na uczelni, zajmując się pracą naukową w Instytucie Cybernetyki, gdzie zatrudniony był do 1991 roku. W latach 1991-1997 studiował na Wszechrosyjskim Państwowym Uniwersytecie Kinematografii. Jest autorem ponad 10 filmów dokumentalnych, które wywołały dyskusję zarówno na Ukrainie, jak i w Rosji. Większość z nich poświęcił drażliwym kwestiom społecznym i politycznym. Od 2001 roku mieszka i pracuje w Berlinie.

Filmografia

2008 Rewia / Представлення / Performance (doc.)

2010 Szczęście ty moje / Щастя ти моє / My Joy

2012 We mgle / У тумані / In the Fog

2014 Majdan / Майдан / Maidan (doc.)

2015 Wydarzenie / Подія / Event (doc.)

stopka

reżyseria: Siergiej Łoźnica
obsada: Valeriu Andriutã, Natalya Buzko, Evgeny Chistyakov
polski dystrybutor: Against Gravity
nagrody: MFF w Cannes 2018 - nagroda za reżyserię (Un Certain Regard)
barwa: kolor
53 wojny 
Ewa Bukowska, Polska 2018
7 uczuć 
Marek Koterski, Polska 2018
Czyściciele internetu 
Hans Block, Moritz Riesewieck, Niemcy, Brazylia 2018
Donbas 
Siergiej Łoźnica, Niemcy, Ukraina, Francja, Holandia, Rumunia 2018
Jak pies z kotem 
Janusz Kondratiuk, Polska 2018
Kamerdyner 
Filip Bajon, Polska 2018
Kapitan Morten i Królowa Pająków 
Kaspar Jancis, Henry Nicholson, Riho Unt, Estonia, Belgia, Irlandia, Wielka Brytania 2018
Kler 
Wojciech Smarzowski, Polska 2018
Nina 
Olga Chajdas, Polska 2018
Venom 
Ruben Fleischer, USA 2018
Wieś pływających krów 
Katarzyna Trzaska, Polska 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
Z perspektywy Paryża 
Jean-Paul Civeyrac, Francja 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.