film
 
Dwa światy
reż. Maciej Adamek / Polska 2015 / 51’
Seanse - kup bilet:
02 paź
Adapter. Kino bez barier

Opis filmu

Film dokumentalny Macieja Adamka pokazuje dwa światy. Świat głuchych rodziców i świat ich słyszącej córki Laury. To 12-latka jest naszym przewodnikiem po ich życiu. Życiu nietypowym, a zarazem zwyczajnym jak życie każdej rodziny.

Film otrzymał już kilkanaście nagród, między innymi na Rhode Island Film Festival, Chicago Children’s Film Festival, Harlem Film Festiwal, United Nations Association Film Festival, Wales International Documentary Festival, New York, Film Festivals and Tv Awards, Greenpoint Film Festival, FaitoDOC Festiwal czy Jakarta International Film Festival oraz Nagrodę publiczności na Saratov Sufferings Documentary Film Festiwal w Rosji. Film był współfinansowany przez PISF. Producentem jest Jacek Kucharski z Metro Films i TVP2.

Po pokazie odbędzie się dyskusja prowadzona przez osobę głuchą w polskim języku migowym. Będzie tłumaczona na polski język foniczny.

Pokaz organizuje Fundacja Kultury bez Barier razem z Fundacją Katarynka w ramach Warszawskiego Tygodnia Kultury bez Barier.

Informacje o reżyserze

Maciej Adamek

Maciej Adamek urodził się w 1968 r. w Gdańsku. Absolwent Wydziału Reżyserii PWSFTviT w Łodzi i filologii polskiej na Uniwersytecie Gdańskim. Członek Europejskiej Akademii Filmowej. W 2006 r. jego scenariusz fabularny Zdjęcie otrzymał pierwszą nagrodę w polskiej edycji konkursu scenariuszowego Hartley Merrill i trzecią w edycji międzynarodowej (Cannes 2006).

Wybrana filmografia:

1994 W zawieszeniu / Waiting (dok.)

2001 Co dzień bliżej nieba / Every Day Closer to Heaven (dok.)

2002 Konkurs / Competition (dok.)

2003 Powrót / Getting Back (dok.)

2004 Jestem / I am with You (dok.)

2005 W drodze / On the Road (dok.)

2006 Fabryka / Factory (kr.m.)


Maciej Adamek was born in 1968 in Gdansk. Studied Polish literature at the Gdansk University and then film directing at the Polish National Film, Television and Theatre School in Lodz. Member of European Film Academy. In 2006 his screenplay of feature film Picture won a first prize in polish language edition and a third prize in international edition (Cannes 2006) of screenplays competinion Hartley Merill.

Selected filmography:

1994 W zawieszeniu / Waiting (dok.)

2001 Co dzień bliżej nieba / Every Day Closer to Heaven (dok.)

2002 Konkurs / Competition (dok.)

2003 Powrót / Getting Back (dok.)

2004 Jestem / I am with You (dok.)

2005 W drodze / On the Road (dok.)

2006 Fabryka / Factory (kr.m.)

stopka

1917 
Sam Mendes, USA 2020
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Klub "Wysokich Obcasów": Matthias i Maxime 
Klub "Wysokich Obcasów"
Xavier Dolan, Kanada 2019
Kłamstewko 
Lulu Wang, USA 2019
Małe kobietki 
Greta Gerwig, USA 2019
Monos 
Pokazy specjalne
Alejandro Landes, Argentyna, Holandia, Niemcy, Szwecja, Kolumbia, Urugwaj 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Poznajmy się jeszcze raz 
Nicolas Bedos, Francja 2019
Tommaso 
Abel Ferrara, Włochy, Wielka Brytania, USA 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Kraina miodu 
Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, Macedonia 2019
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Miłość mojego brata 
Monia Chokri, Kanada 2019
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: Kłamstewko 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Lulu Wang, USA 2019
Szybcy i śnieżni 
Benoît Godbout, Kanada 2018
Tajni i fajni 
Nick Bruno, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.