film
 
Polish Cinema for Beginners: Krótki film o miłości
A Short Film About Love
reż. Krzysztof Kieślowski / Polska 1988 / 83’
Meeting #4 Love on the Brain
Seanse - kup bilet:
22 lis
Polish Cinema for Beginners

Obsada

Grażyna Szapołowska, Olaf Lubaszenko, Artur Barciś

Opis filmu

Na typowym polskim blokowisku młody chłopak (Olaf Lubaszenko) spędza wieczory, podglądając mieszkającą naprzeciwko starszą od siebie kobietę (seksbomba lat 80., Grażyna Szapołowska). Fascynacja ta stopniowo przemienia się w dość skomplikowane uczucie łączące nieznajomych, z których każde samotne jest na własny sposób. "Krótki film o miłości" (czyli kinowa wersja szóstej części telewizyjnego "Dekalogu" Krzysztofa Kieślowskiego) jest namysłem reżysera na temat przykazania "nie cudzołóż". Nagrodzony w San Sebastián, Chicago i São Paolo film jest jednym z najbardziej cenionych tytułów Krzysztofa Kieślowskiego zarówno przez polską, jak i zagraniczną publiczność. O filmie porozmawia z widzami ks. prof. Marek Lis, znawca kina Kieślowskiego, autor książek poświęconych twórczości reżysera, który obrósł kultem na całym świecie.

Gość: ks. prof. Marek Lis, filmoznawca


A young post office worker (starring Olaf Lubaszenko) falls deeply in love with a promiscuous older woman (starring Grażyna Szapołowska) who lives in an adjacent apartment building. After spying on her through a telescope, he declares his love to her. The fascination between the characters gradually evolves into quite complicated relationship of two lonely strangers. "A Short Film About Love" (an expanded film version of "Dekalog: Six", part of Kieślowski's ten-part television series) is the director's idea on "You shall not commit adultery" commandment. The film was awarded in San Sebastián, Chicago and São Paolo. It will be discussed by our guest - Rev. professor Marek Lis - the author of numerous books on Krzysztof Kieślowski's films.

Guest: Rev. professor Marek Lis - film expert

Informacje o reżyserze

Krzysztof Kieślowski

Żył w latach 1941-1996. Studiował na Wydziale Reżyserii PWSTiF w Łodzi. Początkowo specjalizował się w dokumentach, ale z czasem coraz chętniej zwracał się w stronę fikcji. Część jego wczesnych dokonań na tym polu - Spokój czy Amator - wpisała się w nurt Kina Moralnego Niepokoju. W późnym okresie swojej kariery Kieślowski pracował głównie nad szeroko zakrojonymi projektami: cyklem telewizyjnym Dekalog i trylogią Trzy kolory.

Wybrana filmografia

1977 Z punktu widzenia nocnego portiera / From a Night Porter's Point of View (dok., kr.m.)

1979 Amator / Camera Buff

1987 Krótki film o zabijaniu / A Short Film About Killing

1993 Trzy kolory: Niebieski / Trois couleurs: Bleu / Three Colors: Blue

1994 Trzy kolory: Czerwony / Trois couleurs: Rouge / Three Colors: Red

stopka

reżyseria: Krzysztof Kieślowski
obsada: Grażyna Szapołowska, Olaf Lubaszenko, Artur Barciś
barwa: kolor
Autsajder 
Adam Sikora, Polska 2018
Bergman100: Sarabanda 
Bergman 100
Ingmar Bergman, Szwecja, Dania, Norwegia, Włochy, Finlandia, Niemcy, Austria 2003
Bohemian Rhapsody 
Dexter Fletcher, Bryan Singer, Wielka Brytania, USA 2018
Filmowe poranki: Magiczne święta Kacpra i Emmy 
Filmowe poranki
Arne Lindtner Næss, Norwegia 2014
Fuga 
Agnieszka Smoczyńska, Polska, Czechy, Szwecja 2018
Genesis 2.0 
Christian Frei, Maxim Arbugaev, Szwajcaria 2018
Grinch (dubbing) 
Yarrow Cheney, Scott Mosier, Chiny, USA 2018
Kursk 
Thomas Vinterberg, Belgia, Luksemburg 2018
Mali bohaterowie (dubbing) 
Anne-Dauphine Julliand, Francja 2016
Mój piękny syn 
Felix Van Groeningen, USA 2018
Roma 
Alfonso Cuarón, Meksyk, USA 2018
Touch Me Not 
Adina Pintilie, Rumunia, Niemcy, Czechy, Bułgaria, Francja  2018
Winni 
Gustav Möller, Dania 2018
Zwierzęta 
Greg Zgliński, Szwajcaria, Austria, Polska 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.