film
Polish Cinema for Beginners: Krótki film o miłości
A Short Film About Love
reż. Krzysztof Kieślowski / Polska 1988 / 83’
Meeting #4 Love on the Brain
Seanse - kup bilet:
22 lis
Polish Cinema for Beginners

Obsada

Grażyna Szapołowska, Olaf Lubaszenko, Artur Barciś

Opis filmu

Na typowym polskim blokowisku młody chłopak (Olaf Lubaszenko) spędza wieczory, podglądając mieszkającą naprzeciwko starszą od siebie kobietę (seksbomba lat 80., Grażyna Szapołowska). Fascynacja ta stopniowo przemienia się w dość skomplikowane uczucie łączące nieznajomych, z których każde samotne jest na własny sposób. "Krótki film o miłości" (czyli kinowa wersja szóstej części telewizyjnego "Dekalogu" Krzysztofa Kieślowskiego) jest namysłem reżysera na temat przykazania "nie cudzołóż". Nagrodzony w San Sebastián, Chicago i São Paolo film jest jednym z najbardziej cenionych tytułów Krzysztofa Kieślowskiego zarówno przez polską, jak i zagraniczną publiczność. O filmie porozmawia z widzami ks. prof. Marek Lis, znawca kina Kieślowskiego, autor książek poświęconych twórczości reżysera, który obrósł kultem na całym świecie.

Gość: ks. prof. Marek Lis, filmoznawca


A young post office worker (starring Olaf Lubaszenko) falls deeply in love with a promiscuous older woman (starring Grażyna Szapołowska) who lives in an adjacent apartment building. After spying on her through a telescope, he declares his love to her. The fascination between the characters gradually evolves into quite complicated relationship of two lonely strangers. "A Short Film About Love" (an expanded film version of "Dekalog: Six", part of Kieślowski's ten-part television series) is the director's idea on "You shall not commit adultery" commandment. The film was awarded in San Sebastián, Chicago and São Paolo. It will be discussed by our guest - Rev. professor Marek Lis - the author of numerous books on Krzysztof Kieślowski's films.

Guest: Rev. professor Marek Lis - film expert

Informacje o reżyserze

Krzysztof Kieślowski

Żył w latach 1941-1996. Studiował na Wydziale Reżyserii PWSTiF w Łodzi. Początkowo specjalizował się w dokumentach, ale z czasem coraz chętniej zwracał się w stronę fikcji. Część jego wczesnych dokonań na tym polu - Spokój czy Amator - wpisała się w nurt Kina Moralnego Niepokoju. W późnym okresie swojej kariery Kieślowski pracował głównie nad szeroko zakrojonymi projektami: cyklem telewizyjnym Dekalog i trylogią Trzy kolory.

Wybrana filmografia

1977 Z punktu widzenia nocnego portiera / From a Night Porter's Point of View (dok., kr.m.)

1979 Amator / Camera Buff

1987 Krótki film o zabijaniu / A Short Film About Killing

1993 Trzy kolory: Niebieski / Trois couleurs: Bleu / Three Colors: Blue

1994 Trzy kolory: Czerwony / Trois couleurs: Rouge / Three Colors: Red

stopka

reżyseria: Krzysztof Kieślowski
obsada: Grażyna Szapołowska, Olaf Lubaszenko, Artur Barciś
barwa: kolor
53 wojny 
Ewa Bukowska, Polska 2018
7 uczuć 
Marek Koterski, Polska 2018
Czyściciele internetu 
Hans Block, Moritz Riesewieck, Niemcy, Brazylia 2018
Donbas 
Siergiej Łoźnica, Niemcy, Ukraina, Francja, Holandia, Rumunia 2018
Jak pies z kotem 
Janusz Kondratiuk, Polska 2018
Kamerdyner 
Filip Bajon, Polska 2018
Kapitan Morten i Królowa Pająków 
Kaspar Jancis, Henry Nicholson, Riho Unt, Estonia, Belgia, Irlandia, Wielka Brytania 2018
Kler 
Wojciech Smarzowski, Polska 2018
Nina 
Olga Chajdas, Polska 2018
Venom 
Ruben Fleischer, USA 2018
Wieś pływających krów 
Katarzyna Trzaska, Polska 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
Z perspektywy Paryża 
Jean-Paul Civeyrac, Francja 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.