wydarzenie
 
Akademia Kina Światowego (2018/2019): Śpiewak jazzbandu
The Jazz Singer
22 sty
Akademia Kina Światowego (2018/2019)

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 20 zł.

Głosy kina - przełom dźwiękowy w filmie

wykład: dr Dawid Junke

Śpiewak jazzbandu (The Jazz Singer), reż. Alan Crosland, USA 1927, 88 min
obsada: Al Jolson, May McAvoy, Warner Oland, Eugenie Besserer, Otto Lederer, Robert Gordon, Richard Tucker, Joseff Rosenblatt

Otwierający epokę kina dźwiękowego obraz Alana Croslanda to historia chłopaka z szanowanej żydowskiej rodziny, który wbrew woli ojca wybiera wodewilową karierę. Scenariusz powstał na bazie musicalu, lecz odtwarzającego w nim główną rolę George’a Jessela zastąpił tu Al Jolson – gwiazda piosenki określana dziś mianem Elvisa Presleya epoki jazzu i bluesa. W scenach estradowych Śpiewaka jazzbandu widzimy go ucharakteryzowanego na Murzyna – zgodnie z ówczesnymi normami teatralnymi, które nie pozwalały na występy czarnoskórych przed białą publicznością. Wykonywana w tym „kostiumie” finałowa piosenka My Mammy stała się pierwszym w historii przebojem muzycznym wylansowanym przez kino, a zaangażowany w walkę z dyskryminacją Jolson doprowadził do otwarcia scen dla takich artystów, jak Louis Armstrong, Duke Ellington, Cab Calloway czy Ethel Waters.

Informacje o reżyserze

Alan Crosland

Urodzony w 1894 roku amerykański reżyser. Zanim związał się z przemysłem filmowym, był m.in. dziennikarzem „New York Glob”. Próbował także sił jako aktor teatralny. W 1912 roku podjął pracę w nowojorskim Edison Studios, gdzie dwa lata później zadebiutował jako reżyser filmów krótkometrażowych. W 1925 roku związał się z wytwórnią Warner Brothers i pod jej skrzydłami stworzył swoje najsłynniejsze projekty. Najpierw za sprawąŚpiewaka jazzbandu wprowadził na kinowe ekrany dźwięk, a następnie, reżyserując musicale On with the Show! i Płomienna piosenka – kolor. Zginął w wypadku samochodowym, mając 41 lat.

Wybrana filmografia

1920 Podlotek / The Flapper

1927 Stare San Francisco / Old San Francisco

1927 Śpiewak jazzbandu / The Jazz Singer

1929 On with the Show!

1930 Płomienna piosenka / The Song of the Flame

stopka

barwa: kolor
Aladyn (napisy) 
Guy Ritchie, USA 2019
Gloria Bell 
Sebastián Lelio, USA, Chile 2018
Królowa Kier 
May el-Toukhy, Dania, Szwecja 2019
Pokémon: Detektyw Pikachu (napisy) 
Rob Letterman, Japonia, USA 2019
Rocketman 
Dexter Fletcher, Wielka Brytania 2019
Słodki koniec dnia 
Jacek Borcuch, Polska 2019
Tajemnice Joan 
Trevor Nunn, Wielka Brytania 2019
Agent Kot 
Christoph LauensteinWolfgang Lauenstein, Belgia, Niemcy 2018
Aladyn (dubbing) 
Guy Ritchie, USA 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Jestem William 
Jonas Elmer, Dania 2017
Krew Boga 
Bartosz Konopka, Polska, Belgia 2018
Łowcy czarownic (dubbing) 
Raško Miljković, Macedonia 2018
Niedobrani 
Jonathan Levine, USA 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: Gloria Bell 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Sebastián Lelio, USA, Chile 2018
Paskudy. Uglydolls 
Robert Rodriguez, USA 2019
Podwójne życie 
Olivier Assayas, Francja 2018
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.