wydarzenie
 
Akademia Kina Światowego (2018/2019): Śpiewak jazzbandu
The Jazz Singer
22 sty
Akademia Kina Światowego (2018/2019)

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 20 zł.

Głosy kina - przełom dźwiękowy w filmie

wykład: dr Dawid Junke

Śpiewak jazzbandu (The Jazz Singer), reż. Alan Crosland, USA 1927, 88 min
obsada: Al Jolson, May McAvoy, Warner Oland, Eugenie Besserer, Otto Lederer, Robert Gordon, Richard Tucker, Joseff Rosenblatt

Otwierający epokę kina dźwiękowego obraz Alana Croslanda to historia chłopaka z szanowanej żydowskiej rodziny, który wbrew woli ojca wybiera wodewilową karierę. Scenariusz powstał na bazie musicalu, lecz odtwarzającego w nim główną rolę George’a Jessela zastąpił tu Al Jolson – gwiazda piosenki określana dziś mianem Elvisa Presleya epoki jazzu i bluesa. W scenach estradowych Śpiewaka jazzbandu widzimy go ucharakteryzowanego na Murzyna – zgodnie z ówczesnymi normami teatralnymi, które nie pozwalały na występy czarnoskórych przed białą publicznością. Wykonywana w tym „kostiumie” finałowa piosenka My Mammy stała się pierwszym w historii przebojem muzycznym wylansowanym przez kino, a zaangażowany w walkę z dyskryminacją Jolson doprowadził do otwarcia scen dla takich artystów, jak Louis Armstrong, Duke Ellington, Cab Calloway czy Ethel Waters.

Informacje o reżyserze

Alan Crosland

Urodzony w 1894 roku amerykański reżyser. Zanim związał się z przemysłem filmowym, był m.in. dziennikarzem „New York Glob”. Próbował także sił jako aktor teatralny. W 1912 roku podjął pracę w nowojorskim Edison Studios, gdzie dwa lata później zadebiutował jako reżyser filmów krótkometrażowych. W 1925 roku związał się z wytwórnią Warner Brothers i pod jej skrzydłami stworzył swoje najsłynniejsze projekty. Najpierw za sprawąŚpiewaka jazzbandu wprowadził na kinowe ekrany dźwięk, a następnie, reżyserując musicale On with the Show! i Płomienna piosenka – kolor. Zginął w wypadku samochodowym, mając 41 lat.

Wybrana filmografia

1920 Podlotek / The Flapper

1927 Stare San Francisco / Old San Francisco

1927 Śpiewak jazzbandu / The Jazz Singer

1929 On with the Show!

1930 Płomienna piosenka / The Song of the Flame

stopka

barwa: kolor
Antologia Duchów Miasta 
Denis Côté, Kanada 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Diego 
Asif Kapadia, Wielka Brytania 2019
Królowa Kier 
May el-Toukhy, Dania, Szwecja 2019
Magiczne noce 
Paolo Virzi, Włochy 2018
Maiden 
Alex Holmes, Wielka Brytania 2018
Na bank się uda 
Szymon Jakubowski, Polska 2019
Pavarotti 
Ron Howard, Wielka Brytania 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Tajemnice Silver Lake 
David Robert Mitchell, USA 2018
Yesterday 
Danny Boyle, Wielka Brytania 2019
Yuli 
Iciar Bollain, Hiszpania 2018
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.