film
Kamerdyner
reż. Filip Bajon / Polska 2018 / 145’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 11 listopada 2018.

Obsada

Janusz Gajos, Sebastian Fabijański, Marianna Zydek

Opis filmu

Opowiedziana z epickim rozmachem, inspirowana prawdziwymi wydarzeniami historia splątanych losów Polaków, Kaszubów i Niemców na tle burzliwych wydarzeń pierwszej połowy XX stulecia. Mateusz Krol (Sebastian Fabijański), kaszubski chłopiec, po śmierci matki zostaje przygarnięty przez pruską arystokratkę Gerdę von Krauss (Anna Radwan). Dorasta w pałacu. Rówieśniczką Mateusza jest córka von Kraussów Marita (Marianna Zydek). Między młodymi rodzi się miłość. Ojcem chrzestnym chłopca jest kaszubski patriota Bazyli Miotke (Janusz Gajos), który podczas konferencji pokojowej w Wersalu walczy o miejsce Kaszub na mapie Polski, a potem buduje symbol jej gospodarczego sukcesu: Gdynię. Traktat wersalski, który daje Polsce niepodległość, sprawia, że von Kraussowie tracą majątek i wpływy. Wszyscy bohaterowie czują, że świat, który znali, wkrótce diametralnie się zmieni. Wśród żyjących obok siebie Kaszubów, Polaków i Niemców narasta niechęć i nienawiść.  Wybucha II wojna światowa. W Lasach Piaśnickich naziści dokonują mordu na ludności cywilnej – pierwszego ludobójstwa tej wojny.

Informacje o reżyserze

Filip Bajon

Filip Bajon urodził się w 1947 r. w Poznaniu. Ukończył prawo na UAM (1970) i Wydział Reżyserii PWSFTviT (1974 r.). W 1976 zrealizował pierwszy film krótkometrażowy, a w 1977 r. zadebiutował fabułą. Jest również reżyserem teatralnym.

Wybrana filmografia:

1976 Powrót

1977 Rekord świata

1979 Aria dla Atlety

1981 Wahadełko

1986 Magnat

1989 Bal na dworcu w Koluszkach

1992 Sauna

1996 Poznań '56

2006 Fundacja / Foundation

2007 Romek


Filip Bajon was born in 1947 in Poznań. He graduated from law at the Adam Mickiewicz University (1970) and from the Directing Department at the National Film, Television & Theatre School (1974). In 1976 he made his first short film and 1977 - his first feature. He directs in theatres too.

Selected filmography:

1976 Powrót

1977 Rekord świata

1979 Aria dla Atlety

1981 Wahadełko

1986 Magnat

1989 Bal na dworcu w Koluszkach

1992 Sauna

1996 Poznań '56

2006 Fundacja / Foundation

2007 Romek

stopka

reżyseria: Filip Bajon
obsada: Janusz Gajos, Sebastian Fabijański, Marianna Zydek
polski dystrybutor: Next Film
barwa: kolor
Avengers: Koniec gry 
Anthony Russo, Joe Russo, USA 2019
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Cała prawda o Szekspirze 
Kenneth Branagh, Wielka Brytania 2018
Dzika grusza 
Nuri Bilge Ceylan, Francja, Turcja 2018
Gloria Bell 
Sebastián Lelio, USA, Chile 2018
Green Book 
Peter Farelly, USA 2018
Kafarnaum 
Nadine Labaki, Liban, USA 2018
Niedobrani 
Jonathan Levine, USA 2019
Podwójne życie 
Olivier Assayas, Francja 2018
Porwanie Michela Houellebecqa 
Wydarzenia specjalne
Guillaume Nicloux, Francja 2014
Praziomek (dubbing) 
Chris Butler, Kanada, USA 2018
Schyłek dnia 
László Nemes, Węgry, Francja 2018
Słodki koniec dnia 
Jacek Borcuch, Polska 2019
Tolkien 
Dome Karukoski, USA 2018
Wszyscy wiedzą 
Asghar Farhadi, Hiszpania, Francja, Włochy 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.