film
 
Jesień we Francji
Une saison en France
reż. Mahamat-Saleh Haroun / Francja 2017 / 100’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 4 października 2018.

Obsada

EriqvEbouaney, Sandrine Bonnaire, Aalayna Lys, Ibrahim Burama Darboe, Bibi Tanga

Opis filmu

Bohaterem filmu jest Abbas Mahadjir, nauczyciel w szkole średniej w Republice Środkowej Afryki, który wraz z dwójką dzieci opuszcza swój rozdarty wojną kraj i przenosi się do Francji. Na miejscu Abbas składa wniosek o azyl polityczny, po czym znajduje pracę w markecie spożywczym. W międzyczasie poznaje Francuzkę, Carole Blaszak, która się w nim zakochuje i oferuje dach jemu i jego rodzinie. Jaki los czeka Carole i Abbasa? Czy ucieczka z piekła bezdusznej wojny do piekła bezdusznych przepisów i urzędów zakończy tułaczkę?

Informacje o reżyserze

Mahamat-Saleh Haroun

Mahamat-Saleh Haroun urodził się w Abéché w Czadzie w1960 roku. Najpierw studiował w szkole filmowej w Paryżu, a następnie na wydziale dziennikarstwa w Bordeaux. W 1999 roku wyreżyserował swój pierwszy długometrażowy film Bye Bye Africa, który otrzymał nagrodę dla najlepszego debiutu na festiwalu filmowym w Wenecji. W 2002 nakręcił film Abouna, który został wybrany do przeglądu Directors' Fortnight w Cannes. Daratt to trzeci fabularny film w jego karierze.

Filmografia:

1995 Goï-Goï (kr.m.)

1997 B 400 (kr.m.)

1999 Bye Bye Africa

2002 Abouna/ Our Father

2005 Kalala (dok., śr.m.)

2006 Daratt/ Saison sèche/ Dry Season


Mahamat-Saleh Haroun was born in Abéché, Chad, in 1960. He first studied at the film school in Paris then journalism school in Bordeaux. In 1999 he directed his first feature-length film, Bye Bye Africa, awarded Best First Film at the Venice Film Festival. In 2002, he directed Abouna, selected for the Directors' Fortnight at Cannes. Daratt is his third feature.

Filmography:

1995 Goï-Goï (kr.m.)

1997 B 400 (kr.m.)

1999 Bye Bye Africa

2002 Abouna/ Our Father

2005 Kalala (dok., śr.m.)

2006 Daratt/ Saison sèche/ Dry Season

stopka

reżyseria: Mahamat-Saleh Haroun
obsada: EriqvEbouaney, Sandrine Bonnaire, Aalayna Lys, Ibrahim Burama Darboe, Bibi Tanga
polski dystrybutor: Aurora Films
barwa: kolor
Autsajder 
Adam Sikora, Polska 2018
Bergman100: Sarabanda 
Bergman 100
Ingmar Bergman, Szwecja, Dania, Norwegia, Włochy, Finlandia, Niemcy, Austria 2003
Bohemian Rhapsody 
Dexter Fletcher, Bryan Singer, Wielka Brytania, USA 2018
Filmowe poranki: Magiczne święta Kacpra i Emmy 
Filmowe poranki
Arne Lindtner Næss, Norwegia 2014
Fuga 
Agnieszka Smoczyńska, Polska, Czechy, Szwecja 2018
Genesis 2.0 
Christian Frei, Maxim Arbugaev, Szwajcaria 2018
Grinch (dubbing) 
Yarrow Cheney, Scott Mosier, Chiny, USA 2018
Kursk 
Thomas Vinterberg, Belgia, Luksemburg 2018
Mali bohaterowie (dubbing) 
Anne-Dauphine Julliand, Francja 2016
Mój piękny syn 
Felix Van Groeningen, USA 2018
Roma 
Alfonso Cuarón, Meksyk, USA 2018
Touch Me Not 
Adina Pintilie, Rumunia, Niemcy, Czechy, Bułgaria, Francja  2018
Winni 
Gustav Möller, Dania 2018
Zwierzęta 
Greg Zgliński, Szwajcaria, Austria, Polska 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.