film
   
Czarne bractwo. BlacKkKlansman
BlacKkKlansman
reż. Spike Lee / USA 2018 / 128’

Obsada

John David Washington, Adam Driver, Laura Harrier, Topher Grace, Jasper Pääkkönen, Corey Hawkins

Opis filmu

Jest początek lat 70., a Ron Stallworth (John David Washington) zostaje właśnie pierwszym czarnoskórym detektywem w Departamencie Policji w Colorado Springs. Zdeterminowany, by zdobyć szacunek wśród kolegów i udowodnić swoją wartość, postanawia w pojedynkę infiltrować Ku Klux Klan. Udaje mu się to zaskakująco łatwo - wystarczy jedynie telefon. Po pierwszym sukcesie przełożeni godzą się stworzyć specjalną grupę zadaniową. Dołącza do niej Flip Zimmerman (Adam Driver), który jako Stallworth osobiście przenika do struktur rasistowskiej organizacji. Spike Lee, kultowy afroamerykański reżyser, twórca Rób, co należyMalarii czy Malcolma X, już dawno nie nakręcił filmu tak świeżego jak Czarne bractwo. BlacKkKlansman. To kino dowcipne, błyskotliwe i przebojowe, a jednocześnie bardzo zaangażowane. Za nostalgicznym kostiumem kryje się poważny komentarz do amerykańskiej współczesności. Historia niepokojąco zatacza koło, jak w Charlottesville - mówi Spike Lee - i zawsze powinna stanowić przestrogę dla potomnych.

Katarzyna Wolanin, MFF Nowe Horyzonty

Informacje o reżyserze

Spike Lee

Czołowy niepokorny kina amerykańskiego. Urodził się w Atlancie, ale bardziej związał się z Brooklynem. Jego debiut z 1986 roku, On się doigra, zarobił siedem milionów dolarów, co młodemu absolwentowi Uniwersytetu Nowojorskiego pozwoliło założyć własną firmę produkcyjną. Do dziś Lee w dużej mierze działa poza systemem studyjnym i współfinansuje własne produkcje. Wspiera także młodych filmowców i czarnoskórą społeczność. W 2016 roku otrzymał honorowego Oscara. Jest zagorzałym fanem Knicksów.


Spike Lee is the leading rebel of American cinema. He was born in Atlanta, but his heart is in Brooklyn. His 1986 debut, She's Gotta Have It, earned $7 million, which allowed the young graduate of New York University to set up his own production company. To this day, Lee largely works outside the studio system and co-finances his own productions. He also supports young filmmakers and the black community. He was awarded an honorary Oscar in 2016. He is a huge fan of the New York Knicks.

Filmografia/ Filmography

1986 On się doigra / She's Gotta Have It

1989 Rób, co należy / Do the Right Thing

1992 Malcolm X

2002 25. godzina / 25th Hour

2015 Chi-Raq

2017 She's Gotta Have It (tv series)

stopka

reżyseria: Spike Lee
obsada: John David Washington, Adam Driver, Laura Harrier, Topher Grace, Jasper Pääkkönen, Corey Hawkins
polski dystrybutor: UIP
barwa: kolor
Biuro Detektywistyczne Lassego i Mai. Cienie nad Valleby 
Pontus Klänge, Walter Söderlund, Szwecja 2014
Człowiek, który zabił Don Kichota 
Terry Gilliam, Hiszpania, Portugalia, Wielka Brytania 2018
Dogman 
Matteo Garrone, Włochy, Francja 2018
Dywizjon 303. Historia prawdziwa 
Wiesław Saniewski, Denis Delić, Polska, Wielka Brytania 2018
Endless 
Justin Benson, Aaron Moorhead, USA 2017
Fokstrot 
Samuel Maoz, Izrael, Niemcy, Francja 2017
Lato 
Kiriłł Sieriebriennikow, Rosja, Francja 2018
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Letnia szkoła życia 
Laurent Cantet, Francja 2017
McQueen 
Ian Bonhôte, Peter Ettedgui, Wielka Brytania 2018
MIASTOmovie: Obywatelka Jane. Walka o miasto 
MIASTOMmovie 6
Matt Tyrnauer, USA 2016
Zama 
Lucrecia Martel, Argentyna, Brazylia, Hiszpania, Dominikana, Francja, Holandia, Meksyk, Szwajcaria, USA, Portugalia, Liban 2017
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
Żona 
Björn Runge, Szwecja, USA, Wielka Brytania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.