film
Bergman100: Sarabanda
reż. Ingmar Bergman / Szwecja, Dania, Norwegia, Włochy, Finlandia, Niemcy, Austria 2003 / 107’
Seanse - kup bilet:
06 lis
16 gru

Obsada

Liv Ullmann, Erland Josephson, Börje Ahlstedt, Julia Dufvenius

Nagrody

Argentinean Film Critics Association Awards 2005 – Specjalny Kondor; Sant Jordi Awards 2006 – Nagroda Specjalna

Opis filmu

Ostatni film Ingmara Bergmana, swoiste postscriptum do wcześniejszych o trzy dekady Scen z życia małżeńskiego. Bohaterowie, od wielu lat rozwiedzeni Marianne i Johan, są już starszymi ludźmi, muszącymi egzystować z dużym bagażem doświadczeń. Od dawna nie mieli ze sobą kontaktu, ale Marianne pod wpływem impulsu postanawia odwiedzić byłego partnera w jego położonym na odludziu domu. Na miejscu staje się świadkiem rodzinnego kryzysu. Johan jest skonfliktowany z synem Henrikiem, którego to z kolei łączy toksyczna, na wpół kazirodcza relacja z córką Karin. Sytuacja jest - ujmując to tak delikatnie, jak tylko się da - nieprzyjemna. Powoli i z namaszczeniem poprowadzona opowieść pozwala widzom zgłębić niuanse psychiki bohaterów.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

Ingmar Bergman

Ingmar Bergman

Urodził się w 1918 r., zmarł w 2007. Jeden z wielkich nieobecnych mistrzów europejskiego kina. Szwedzki reżyser filmowy, teatralny i telewizyjny. Zrealizował 62 filmy, w większości oparte o własny scenariusz oraz ponad 170 sztuk teatralnych. Współpracował z gronem słynnych aktorów, m,in. Liv Ullmann, Bibi Andersson i Maxem von Sydow. W swoich filmach nie obawiał się najtrudniejszych tematów - poczucia życiowej klęski, obawy przed śmierci, choroby, zdrady, szaleństwa. Był aktywny zawodowo przez ponad sześć dekad.

Wybrana filmografia:

1957 Tam, gdzie rosną poziomki / Smultronstället / The Wild Strawberries

1966 Persona

1972 Szepty i krzyki / Viskningar och rop / Cries and Whispers

1978 Jesienna Sonata / Höstsonaten / Autumn Sonata

1982 Fanny i Aleksander / Fanny och Alexander / Fanny and Aleksander

2003 Sarabanda / Sarabande


Ingmar Bergman

Born in 1918, died in 2007. One of the great absent masters of European cinema was a Swedish film director, writer and producer for film, stage and television. He directed 62 films, most of which he also wrote, and directed over one hundred and seventy plays. Among the more universally well-known actors he often worked with were Liv Ullmann, Bibi Andersson and Max von Sydow. Major themes of his films were often bleak, dealing with death, illness, betrayal and insanity. Bergman was active for more than six decades.

Selected filmography:

1957 Smultronstället / The Wild Strawberries

1966 Persona

1972 Viskningar och rop / Cries and Whispers

1978 Höstsonaten / Autumn Sonata

1982 Fanny och Alexander / Fanny and Aleksander

2003 Sarabanda / Sarabande

stopka

reżyseria: Ingmar Bergman
obsada: Liv Ullmann, Erland Josephson, Börje Ahlstedt, Julia Dufvenius
nagrody: Argentinean Film Critics Association Awards 2005 – Specjalny Kondor; Sant Jordi Awards 2006 – Nagroda Specjalna
barwa: kolor
Człowiek, który zabił Don Kichota 
Terry Gilliam, Hiszpania, Portugalia, Wielka Brytania 2018
Dogman 
Matteo Garrone, Włochy, Francja 2018
Dywizjon 303. Historia prawdziwa 
Wiesław Saniewski, Denis Delić, Polska, Wielka Brytania 2018
Endless 
Justin Benson, Aaron Moorhead, USA 2017
Fokstrot 
Samuel Maoz, Izrael, Niemcy, Francja 2017
Lato 
Kiriłł Sieriebriennikow, Rosja, Francja 2018
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
McQueen 
Ian Bonhôte, Peter Ettedgui, Wielka Brytania 2018
Zama 
Lucrecia Martel, Argentyna, Brazylia, Hiszpania, Dominikana, Francja, Holandia, Meksyk, Szwajcaria, USA, Portugalia, Liban 2017
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
Żona 
Björn Runge, Szwecja, USA, Wielka Brytania 2017
Biuro Detektywistyczne Lassego i Mai. Cienie nad Valleby 
Pontus Klänge, Walter Söderlund, Szwecja 2014
Letnia szkoła życia 
Laurent Cantet, Francja 2017
Wózkownia: Juliusz 
Wózkownia
Aleksander Pietrzak
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.