film
Oko na Julię
Eye on Juliet
reż. Kim Nguyen / Kanada 2017 / 96’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 16 sierpnia 2018.

Obsada

Joe Cole, Lina El Arabi, Faycal Zeglat

Opis filmu

Love story widziana z perspektywy… drona, w reżyserii Kima Nguyena, autora nominowanego do Oscara filmu Wiedźma wojny. Gordon (Joe Cole, znany z seriali Peaky Blinders i Czarne lustro) pracuje w amerykańskiej firmie ochraniającej rurociąg położony na północnoafrykańskiej pustyni. Za pomocą robota-drona bacznie obserwuje oddaloną o tysiące kilometrów okolicę z biura Detroit. Pewnego dnia na terenie patrolowanym przez Gordona zjawia się dziewczyna – Ayusha (Lina El Arabi), która zaczyna go intrygować. Chłopak postanawia śledzić ją za pomocą drona i dowiaduje się, że rodzina chce ją zmusić do zamążpójścia ze starszym mężczyzną. Ayusha jest zakochana w innym. Dziewczyna postanawia uciec, a Gordon decyduje się jej w tym pomóc. Ta pustynna wersja Romeo i Julii wciąga Gordona bez reszty. Oko na Julię to love story, gdzie zaawansowana technologia zbliża do siebie ludzi oddalonych o tysiące kilometrów, którzy w innych okolicznościach mogliby się nigdy nie spotkać.

Informacje o reżyserze

Kim Nguyen

Urodził się w 1974 roku w Montrealu. Za swój pierwszy pełnometrażowy film pt. Le marais otrzymał sześć nominacji do kanadyjskiej nagrody Prix Jutra. Kolejne filmy reżysera również były dostrzegane na zagranicznych festiwalach. Wiedźma wojny, jego czwarty pełny metraż, została uznana za najlepszy film 11. edycji nowojorskiego festiwalu w Tribece.


Director Kim Nguyen was born in Montreal, Quebec in 1974. His debut feature The Marsh received six nominations at the Jutra Awards, which recognize the best in Quebec filmmaking. His subsequent films have been widely acclaimed at a succession of international festivals. War Witch, his fourth feature film, won the Founders Award for best narrative feature at the 11th Tribeca festival in New York.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2000 Soleil glacé (short)

2002 Le marais / The Marsh

2004 Le gant / The Glove (short)

2010 Miasto cieni / La cité / The City of Shadows

2012 Wiedźma wojny / Rebelle / War Witch

stopka

reżyseria: Kim Nguyen
obsada: Joe Cole, Lina El Arabi, Faycal Zeglat
polski dystrybutor: Against Gravity
barwa: kolor
53 wojny 
Ewa Bukowska, Polska 2018
7 uczuć 
Marek Koterski, Polska 2018
Adapter. Kino bez barier: Dywizjon 303. Historia prawdziwa 
Adapter. Kino bez barier
Wiesław Saniewski, Denis Delić, Polska, Wielka Brytania 2018
Bergman100: Persona 
Bergman 100
Ingmar Bergman, Szwecja 1966
Climax 
Gaspar Noé, Francja 2018
Człowiek, który zabił Don Kichota 
Terry Gilliam, Hiszpania, Portugalia, Wielka Brytania 2018
Czyściciele internetu 
Hans Block, Moritz Riesewieck, Niemcy, Brazylia 2018
Donbas 
Siergiej Łoźnica, Niemcy, Ukraina, Francja, Holandia, Rumunia 2018
Jak pies z kotem 
Janusz Kondratiuk, Polska 2018
Kamerdyner 
Filip Bajon, Polska 2018
Kapitan Morten i Królowa Pająków 
Kaspar Jancis, Henry Nicholson, Riho Unt, Estonia, Belgia, Irlandia, Wielka Brytania 2018
Kler 
Wojciech Smarzowski, Polska 2018
Nina 
Olga Chajdas, Polska 2018
Venom 
Ruben Fleischer, USA 2018
Wieś pływających krów 
Katarzyna Trzaska, Polska 2018
Winni 
Gustav Möller, Dania 2018
Zama 
Lucrecia Martel, Argentyna, Brazylia, Hiszpania, Dominikana, Francja, Holandia, Meksyk, Szwajcaria, USA, Portugalia, Liban 2017
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
Z perspektywy Paryża 
Jean-Paul Civeyrac, Francja 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.