film
     
Adapter. Kino bez barier: W ułamku sekundy
Aus dem Nichts
reż. Fatih Akin / Niemcy, Francja 2017 / 106’
Seanse - kup bilet:
17 cze
Adapter. Kino bez barier

Obsada

Diane Kruger, Numan Acar, Ulrich Tukur, Johannes Krisch, Jessica McIntyre

Opis filmu

W ułamku sekundy to najnowszy film Fatiha Akina, twórcy Głową w mur, Soul Kitchen i Na krawędzi nieba. W roli głównej: Diane Kruger (Bękarty wojny, Troja, Kopia mistrza), której W ułamku sekundy zawdzięcza emocjonalne napięcie i wiarygodność. Film znalazł się w programie Konkursu Głównego MFF w Cannes 2017. Jury Festiwalu doceniło genialną kreację Diane Kruger, przyznając jej nagrodę w kategorii: Najlepsza Aktorka. Hollywoodzkie Stowarzyszenie Prasy przyznało W ułamku sekundy Złotego Globu w kategorii: Najlepszy Film Nieanglojęzyczny.  

W ułamku sekundy życie Katji (Diane Kruger) eksploduje i rozpada się bezpowrotnie, gdy jej mąż i kilkuletni synek giną w zamachu bombowym. Przyjaciele i rodzina próbują podtrzymać ją na duchu i zapewniają, że sprawcom zostanie wymierzona sprawiedliwość. Z czasem Katja poznaje tożsamość podejrzanych o udział w zamachu. Narasta w niej potrzeba zemsty na ludziach, którzy odebrali jej tych, których kochała. Krytycy filmowi podkreślają precyzję, z jaką została zrealizowana filmowa opowieść. Zgodni są również co do tego, że emocjonalne napięcie i wiarygodność thriller zawdzięcza kreacji odtwórczyni głównej roli. Gra Diane Kruger budzi podziw. Reżyserskie mistrzostwo, doskonałe aktorstwo i wysoki poziom realizacji (zdjęcia, montaż) złożyło się na film wciągający i niezwykle poruszający.

Informacje o reżyserze

Fatih Akin

Urodził się w 1973 roku w Hamburgu, reżyser i scenarzysta. Jego rodzice pochodzą z Turcji. Studiował komunikację wizualną na Hochschule für bildende Künste (HfbK). Zrobił dyplom w 2000 roku. Zadebiutował w 1998 roku filmem krótkometrażowym Kurz und Schmerzlos, który otrzymał liczne nagrody na wielu festiwalach. W 2002 roku nakręcił swój pierwszy film pełnometrażowy Solino. Po sukcesie Głową w mur (Złoty Niedźwiedź, Europejska Nagroda Filmowa) jest uznawany za jednego z najważniejszych europejskich reżyserów. Jego ostatni film Rana (2014) o ludobójstwie Ormian w Imperium Osmańskim wywołał wiele kontrowersji.

Wybrana filmografia

2004 Głową w mur / Gegen die Wand / Head-On

2005 Życie jest muzyką / Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul

2007 Na krawędzi nieba / Auf der anderen Seite / The Edge of Heaven

2009 Soul Kitchen

2014 Rana / The Cut

stopka

polski dystrybutor: Gutek Film
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Dzieci z Bullerbyn 
Bohaterowie Astrid Lindgren
Lasse Hallström, Szwecja, Włochy 1986
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Kłamstewko 
Lulu Wang, USA 2019
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Miłość mojego brata 
Monia Chokri, Kanada 2019
Mistrzowie Kina: Na zawsze Laurence 
Mistrzowie Kina
Xavier Dolan, Francja, Kanada 2012
Monos 
Pokazy specjalne
Alejandro Landes, Argentyna, Holandia, Niemcy, Szwecja, Kolumbia, Urugwaj 2019
Oh, Boy! 
Pokazy specjalne
Jan Ole Gerster, Niemcy 2012
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Poznajmy się jeszcze raz 
Nicolas Bedos, Francja 2019
Szybcy i śnieżni 
Benoît Godbout, Kanada 2018
Tommaso 
Abel Ferrara, Włochy, Wielka Brytania, USA 2019
Wózkownia: Małe kobietki 
Wózkownia
Greta Gerwig, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.