film
Kochankowie jednego dnia
L'amant d'un jour
reż. Philippe Garrel / Francja 2017 / 76’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 13 maja 2018.
Wózkownia

Obsada

Eric Caravaca, Esther Garrel, Louise Chevillotte

Opis filmu

Po bolesnym rozstaniu z chłopakiem Jeanne (Esther Garrel) zamieszkuje u ojca (Éric Caravaca). Na miejscu okazuje się, że aktualna partnerka mężczyzny (Louise Chevillotte) jest w wieku jego córki. Choć sytuacja wydaje się wyjątkowo niezręczna, wszyscy troje muszą wypracować zasady wspólnego życia. W Kochankach jednego dnia Philippe Garrel (bohater retrospektywy 15. NH) potwierdza, że jest specjalistą od kameralnych dramatów obyczajowych. Twórca Dzikiej niewinności udowadnia również, że pozostaje jednym z najbardziej wyrazistych autorów współczesnego kina. O specyfice stylu Garrela świadczy choćby ogromna wrażliwość na słowo. Bohaterowie filmu z jednakowym wdziękiem potrafią rozmawiać o uczuciach, filozofii i polityce. Poetycki charakter dialogów doskonale komponuje się z liryzmem warstwy formalnej. Atutem francuskiego tytułu są zarówno pieczołowicie skomponowane, czarno-białe kadry, jak i dyskretna, impresyjna muzyka autorstwa Jeana-Louisa Auberta.

Piotr Czerkawski, MFF Nowe Horyzonty

Informacje o reżyserze

Philippe Garrel

Philippe Garrel urodził się 6 kwietnia 1948 roku, jako syn aktora Maurice'a Garrela. Karierę filmową rozpoczął w roli reżysera i scenarzysty 15-minutowego Lés enfants désaccordés (1964). W 1969 roku rozpoczął współpracę z piosenkarką Nico, nagrywając z nią piosenkę The Falconer do filmu Le Lit de la Vierge. Pracował z nią również przy kolejnych filmach.W 1982 roku otrzymał nagrodę im. Jean'a Vigo za film Dziecięcy sekret. Jego filmy Dzika niewinność z 2001 oraz Zwyczajni kochankowie z 2005 roku zostały nagrodzone na festiwalu w Wenecji.

Wybrana filmografia:

1964 Les enfants désaccordés (kr.m. / short)

1969 Le lit de la vierge

1979 L'enfant secret

1983 Liberté, la nuit

1988 Les baisers de secours / Emergency Kisses

1990 J'entends plus la guitare / I Don't Hear the Guitar Anymore

1993 Narodziny miłości / La naissance de l'amour / The Birth of Love

1998 Powiew nocy / Le vent de la nuit / Night Wind

2001 Dzika niewinność / Sauvage innocence / Wild Innocence

2004 Zwyczajni kochankowie / Les amants réguliers / Regular Lovers

2008 Granica świtu / La frontière de l'aube / Frontier of Dawn


Philippe Garrel was born on 6th April 1948, the son of actor Maurice Garnel. He made his debut as a director and scriptwriter with the 15-minute long film Lés Enfants Désaccordés (1964). In 1969, he started working with a singer, Nico, and they recorded a song entitled The Falconer for the film Le Lit de la Vierge, as well as working together again later on other productions. In 1982, he was given the Jean Vigo Award for L'Enfant Secret. His films Wild Innocence of 2001 and Les amants réguliers of 2005 received awards at a festival in Venice.

Selected filmography:

1964 Les enfants désaccordés (kr.m. / short)

1969 Le lit de la vierge

1979 L'enfant secret

1983 Liberté, la nuit

1988 Les baisers de secours / Emergency Kisses

1990 J'entends plus la guitare / I Don't Hear the Guitar Anymore

1993 Narodziny miłości / La naissance de l'amour / The Birth of Love

1998 Powiew nocy / Le vent de la nuit / Night Wind

2001 Dzika niewinność / Sauvage innocence / Wild Innocence

2004 Zwyczajni kochankowie / Les amants réguliers / Regular Lovers

2008 Granica świtu / La frontière de l'aube / Frontier of Dawn

stopka

reżyseria: Philippe Garrel
obsada: Eric Caravaca, Esther Garrel, Louise Chevillotte
polski dystrybutor: Aurora Films
barwa: kolor
Agent Kot 
Christoph LauensteinWolfgang Lauenstein, Belgia, Niemcy 2018
Aladyn (dubbing) 
Guy Ritchie, USA 2019
Aladyn (napisy) 
Guy Ritchie, USA 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Dzika grusza 
Nuri Bilge Ceylan, Francja, Turcja 2018
Girl 
Lukas Dhont, Belgia, Holandia 2018
Gloria Bell 
Sebastián Lelio, USA, Chile 2018
Jestem William 
Jonas Elmer, Dania 2017
Krew Boga 
Bartosz Konopka, Polska, Belgia 2018
Królowa Kier 
May el-Toukhy, Dania, Szwecja 2019
Łowcy czarownic (dubbing) 
Raško Miljković, Macedonia 2018
Niedobrani 
Jonathan Levine, USA 2019
Paskudy. Uglydolls 
Robert Rodriguez, USA 2019
Podwójne życie 
Olivier Assayas, Francja 2018
Pokémon: Detektyw Pikachu (napisy) 
Rob Letterman, Japonia, USA 2019
Rocketman 
Dexter Fletcher, Wielka Brytania 2019
Słodki koniec dnia 
Jacek Borcuch, Polska 2019
Tajemnice Joan 
Trevor Nunn, Wielka Brytania 2019
Wózkownia: Rocketman 
Wózkownia
Dexter Fletcher, Wielka Brytania 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.