film
 
Wiosna Filmów: Jesień we Francji
Une saison en France
reż. Mahamat-Saleh Haroun / Francja 2017 / 100’
Seanse - kup bilet:
28 maja

Obsada

EriqvEbouaney, Sandrine Bonnaire, Aalayna Lys, Ibrahim Burama Darboe, Bibi Tanga

Opis filmu

Bohaterem filmu jest Abbas Mahadjir, nauczyciel w szkole średniej w Republice Środkowej Afryki, który wraz z dwójką dzieci opuszcza swój rozdarty wojną kraj i przenosi się do Francji. Na miejscu Abbas składa wniosek o azyl polityczny, po czym znajduje pracę w markecie spożywczym. W międzyczasie poznaje Francuzkę, Carole Blaszak, która się w nim zakochuje i oferuje dach jemu i jego rodzinie. Jaki los czeka Carole i Abbasa? Czy ucieczka z piekła bezdusznej wojny do piekła bezdusznych przepisów i urzędów zakończy tułaczkę?

Informacje o reżyserze

Mahamat-Saleh Haroun

Mahamat-Saleh Haroun urodził się w Abéché w Czadzie w1960 roku. Najpierw studiował w szkole filmowej w Paryżu, a następnie na wydziale dziennikarstwa w Bordeaux. W 1999 roku wyreżyserował swój pierwszy długometrażowy film Bye Bye Africa, który otrzymał nagrodę dla najlepszego debiutu na festiwalu filmowym w Wenecji. W 2002 nakręcił film Abouna, który został wybrany do przeglądu Directors' Fortnight w Cannes. Daratt to trzeci fabularny film w jego karierze.

Filmografia:

1995 Goï-Goï (kr.m.)

1997 B 400 (kr.m.)

1999 Bye Bye Africa

2002 Abouna/ Our Father

2005 Kalala (dok., śr.m.)

2006 Daratt/ Saison sèche/ Dry Season


Mahamat-Saleh Haroun was born in Abéché, Chad, in 1960. He first studied at the film school in Paris then journalism school in Bordeaux. In 1999 he directed his first feature-length film, Bye Bye Africa, awarded Best First Film at the Venice Film Festival. In 2002, he directed Abouna, selected for the Directors' Fortnight at Cannes. Daratt is his third feature.

Filmography:

1995 Goï-Goï (kr.m.)

1997 B 400 (kr.m.)

1999 Bye Bye Africa

2002 Abouna/ Our Father

2005 Kalala (dok., śr.m.)

2006 Daratt/ Saison sèche/ Dry Season

stopka

reżyseria: Mahamat-Saleh Haroun
obsada: EriqvEbouaney, Sandrine Bonnaire, Aalayna Lys, Ibrahim Burama Darboe, Bibi Tanga
barwa: kolor
Człowiek, który zabił Don Kichota 
Terry Gilliam, Hiszpania, Portugalia, Wielka Brytania 2018
Dogman 
Matteo Garrone, Włochy, Francja 2018
Dywizjon 303. Historia prawdziwa 
Wiesław Saniewski, Denis Delić, Polska, Wielka Brytania 2018
Endless 
Justin Benson, Aaron Moorhead, USA 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Zama 
Lucrecia Martel, Argentyna, Brazylia, Hiszpania, Dominikana, Francja, Holandia, Meksyk, Szwajcaria, USA, Portugalia, Liban 2017
Biuro Detektywistyczne Lassego i Mai. Cienie nad Valleby 
Pontus Klänge, Walter Söderlund, Szwecja 2014
Fokstrot 
Samuel Maoz, Izrael, Niemcy, Francja 2017
Lato 
Kiriłł Sieriebriennikow, Rosja, Francja 2018
Letnia szkoła życia 
Laurent Cantet, Francja 2017
McQueen 
Ian Bonhôte, Peter Ettedgui, Wielka Brytania 2018
MIASTOmovie: Obywatelka Jane. Walka o miasto 
MIASTOMmovie 6
Matt Tyrnauer, USA 2016
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
Żona 
Björn Runge, Szwecja, USA, Wielka Brytania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.