film
   
Cinema Italia Oggi: Nieporadne miłości
Amori che non sanno stare al mondo
reż. Francesca Comencini / Włochy 2017 / 92’
Seanse - kup bilet:
11 kwi

Obsada

Lucia Mascino, Thomas Trabacchi, Carlotta Natoli, Valentina Bellè, Camilla Semino Favro, Filippo Dini, Iaia Forte

Opis filmu

Claudia (Lucia Mascino) i Flavio (Thomas Trabacchi) byli w sobie bardzo zakochani, a ich namiętna miłość trwała kilka lat. Teraz, kiedy się rozstali, ich świat dryfuje w nieokreślonym kierunku. Koniec relacji jest traumatyczny dla romantycznej Klaudii, która nie umie zapomnieć o tym, co ich łączyło. Natomiast dla Flavia nowy rozdział  jest koniecznością, naglącą potrzebą podsycaną spotkaniem z młodą Giorgią. W jednej chwili, z dyskretną pomocą letniego deszczu, między mężczyzną a żywiołową trzydziestolatką rodzi się uczucie. Również w życiu Claudii w końcu nadchodzi punkt zwrotny. Z Niną (Valentina Bellè) znały się wcześniej, z uczelni. Różnią je pozycja społeczna, wiek i przekonanie, że atencja, którą się darzą, nigdy nie przerodzi się w miłość. Jednak teraz sprawy mają się zgoła inaczej. Czy w ramionach uwodzicielskiej dziewczyny nasza bohaterka odnajdzie miłość? To komedia sentymentalna, która opowiada obrazowo i ironicznie historię „nieporadnej” miłości. Ale i o tym, jak kobiety radzą sobie z rozstaniem i z nowym początkiem, który po nim nadchodzi. 

Informacje o reżyserze

Francesca Comencini

Urodziła się w Rzymie w 1961 roku. W wieku dwudziestu jeden lat, porzuciła studia na wydziale filozofii i przeniosła się do Francji. W roku 1984 wyreżyserowała swój debiutancki film Pianoforte, który w tym samym roku zdobył nagrodę De Sica na festiwalu w Wenecji. W kolejnych latach pisała scenariusze i zrealizowała liczne filmy dokumentalne, telewizyjne oraz fabularne. Swoim zaangażowaniem w trudne społecznie tematy i pełnym ciepła podejściem do ludzkich spraw podbiła serca publiczności i zyskała uznanie krytyków. W roku 2005 została uhonorowana Orderem Zasługi Republiki Italii.


Born in Rome in 1961. At the age of twenty-one she abandoned the studies of philosophy and moved to France. In 1984 she directed her first feature film Pianoforte, which the same year obtained the De Sica Award at the Venice IFF.  In following years she wrote numerous scripts and directed over 14  documentaries, television and feature films. She is cherished by the audience for her commitment to social issues, and the warm sympathy towards life dilemmas, which she presents in her films, also acclaimed by the critics. In 2005 she was honoured with the Order of Merit of the Italian Republic.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1984 Pianoforte

1988 La lumière du lac

1991 Annabelle partagée 

1997 Elsa Morante (doc.)

2001 Słowa mojego ojca / Le parole di mio padre  / The Words of My Father

2001 Un altro mondo è possibile / Another World Is Possible (doc.)

2002 Carlo Giuliani, ragazzo / Carlo Giuliani, Boy (doc.)

2003 Firenze, il nostro domani (doc.)

2004 Mi piace lavorare - Mobbing / I Like to Work (Mobbing)

2006 A casa nostra / Our Country

2007 In fabbrica (TV, doc.)

2009 Lo spazio bianco / The White Space

 



stopka

reżyseria: Francesca Comencini
obsada: Lucia Mascino, Thomas Trabacchi, Carlotta Natoli, Valentina Bellè, Camilla Semino Favro, Filippo Dini, Iaia Forte
barwa: kolor
Człowiek, który zabił Don Kichota 
Terry Gilliam, Hiszpania, Portugalia, Wielka Brytania 2018
Dogman 
Matteo Garrone, Włochy, Francja 2018
Dywizjon 303. Historia prawdziwa 
Wiesław Saniewski, Denis Delić, Polska, Wielka Brytania 2018
Jesień we Francji 
Mahamat-Saleh Haroun, Francja 2017
Kamerdyner 
Filip Bajon, Polska 2018
Lato 
Kiriłł Sieriebriennikow, Rosja, Francja 2018
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Smak zemsty. Peppermint 
Pierre Morel, USA 2018
Tajemnice Silver Lake 
David Robert Mitchell, USA 2018
Zama 
Lucrecia Martel, Argentyna, Brazylia, Hiszpania, Dominikana, Francja, Holandia, Meksyk, Szwajcaria, USA, Portugalia, Liban 2017
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
Żona 
Björn Runge, Szwecja, USA, Wielka Brytania 2017
Kino Dzieci 2018: Basia – zestaw filmów krótkich 
5. FF Kino Dzieci
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Kino Dzieci 2018: Bilet ulgowy 
5. FF Kino Dzieci
Samit Kakkad, Indie 2016
Kino Dzieci 2018: Kapitan Morten i Królowa Pająków 
5. FF Kino Dzieci
Kaspar Jancis, Henry Nicholson, Riho Unt, Estonia, Belgia, Irlandia, Wielka Brytania 2018
Kino Dzieci 2018: Liyana 
5. FF Kino Dzieci
Aaron Kopp, Amanda Kopp Suazi, Katar, USA 2017
Kino Dzieci 2018: Pokój 213 
5. FF Kino Dzieci
Emelie Lindblom, Szwecja 2017
Kino Dzieci 2018: Wielka wyprawa Molly 
5. FF Kino Dzieci
Matthias Bruhn, Michael Ekblad, Ted Sieger, Niemcy 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.