film
Nowe Horyzonty dla Seniora: Nie jestem twoim murzynem
I Am Not Your Negro
reż. Raoul Peck / Szwajcaria, Francja, Belgia, USA 2016 / 93’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 20 grudnia 2017.
Nowe Horyzonty dla Seniora

Obsada

Samuel L. Jackson, James Baldwin, Harry Belafonte

Opis filmu

Nominowany do Oscara dokument Raoula Pecka jest czymś w rodzaju adaptacji nigdy nieukończonej książki Jamesa Baldwina Remember This House. Punkt wyjścia dla Nie jestem twoim murzynem stanowią losy trzech zasłużonych afroamerykańskich działaczy – Medgara Eversa, Malcolma X i Martina Luthera Kinga – ale ambicje filmu są bardziej eseistyczne niż biograficzne. To szeroko zakrojona opowieść o tym, jak głęboko w kulturze USA zakorzeniony jest rasizm. Przytaczane fragmenty literackiego pierwowzoru są niezwykle emocjonalne, a przy tym pozbawione egzaltacji. Jeszcze większej ekspresji dodaje im to, że czyta je Samuel L. Jackson, będący posiadaczem jednego z najpotężniejszych głosów pośród czarnoskórych aktorów. Narrację ilustrują nie tylko materiały archiwalne, ale także współczesne nagrania, co ma podkreślić, że Stany Zjednoczone wciąż są dalekie od bycia utopią.

Piotr Mirski, American Film Festival

Informacje o reżyserze

Raoul Peck

Urodził się w 1953 roku na Haiti. Studiował na Niemieckiej Akademii Filmowej i Telewizyjnej w Berlinie. Założył firmę producencką Velvet Film, która wspomagała kolejne jego twórcze przedsięwzięcia. Wyreżyserowany przez niego L'Homme sur les quais był pierwszym haitańskim filmem, jaki pokazywano w amerykańskich kinach. Międzynarodową sławę zyskał dzięki Lumumbie. Był ministrem kultury Haiti. Obecnie kieruje francuską szkołą filmową La Fémis.


Raoul Peck was born in Haiti in 1953. He studied at the German Film and Television Academy in Berlin. He founded the Velvet Film production company, which helped further his creative endeavors. His The Man on the Shore was the first Haitian film screened in American cinemas, while Lumumba brought him international renown. He is a former culture minister of Haiti and is currently the director of the French film school La Fémis.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1987 Haitian Corner

1993 L'homme sur les quais / The Man on the Shore

2000 Lumumba

2005 Czasem w kwietniu / Sometimes in April (TV)

2013 Assistance mortelle / Fatal Assistance (doc.)

2016 Nie jestem twoim murzynem / I Am Not Your Negro (doc.)

stopka

reżyseria: Raoul Peck
obsada: Samuel L. Jackson, James Baldwin, Harry Belafonte
polski dystrybutor: Against Gravity
barwa: kolor
Dogman 
Matteo Garrone, Włochy, Francja 2018
Lato 
Kiriłł Sieriebriennikow, Rosja, Francja 2018
Żona 
Björn Runge, Szwecja, USA, Wielka Brytania 2017
Człowiek, który zabił Don Kichota 
Terry Gilliam, Hiszpania, Portugalia, Wielka Brytania 2018
Dom, w którym mieszka opera - zapowiedź nowego sezonu oper 
The Met Live in HD 2018/2019
Susan Froemke, USA 2017
Dywizjon 303. Historia prawdziwa 
Wiesław Saniewski, Denis Delić, Polska, Wielka Brytania 2018
Films for Food: Czerwona obsesja 
Films for Food
Warwick Ross, David Roach, Australia, Chiny, Francja, Wielka Brytania, Hong Kong 2013
Jesień we Francji 
Mahamat-Saleh Haroun, Francja 2017
Kamerdyner 
Filip Bajon, Polska 2018
Kino Dzieci 2018: Chłopiec i świat 
5. FF Kino Dzieci
Alê Abreu, Brazylia 2013
Kino Dzieci 2018: Gordon i Paddy 
5. FF Kino Dzieci
Linda Hambäck, Szwecja 2017
Kino Dzieci 2018: Jazzoo – Party 
5. FF Kino Dzieci
Adam Marko-Nord, Szwecja 2017
Kino Dzieci 2018: Jestem William 
5. FF Kino Dzieci
Jonas Elmer, Dania 2017
Kino Dzieci 2018: Królowa Niendorfu 
5. FF Kino Dzieci
Joya Thome, Niemcy 2016
Kino Dzieci 2018: Ulga 
5. FF Kino Dzieci
Nila Madhab Panda, Indie 2018
Kino Dzieci 2018: Village Rockstars 
5. FF Kino Dzieci
Rima Das, Indie 2017
Kino Dzieci 2018: Żywiciel 
5. FF Kino Dzieci
Nora Twomey, Irlandia, Kanada, Luksemburg 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Smak zemsty. Peppermint 
Pierre Morel, USA 2018
Tajemnice Silver Lake 
David Robert Mitchell, USA 2018
Zama 
Lucrecia Martel, Argentyna, Brazylia, Hiszpania, Dominikana, Francja, Holandia, Meksyk, Szwajcaria, USA, Portugalia, Liban 2017
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.