film
     
Adapter. Kino bez barier: Ja, Daniel Blake
I, Daniel Blake
reż. Ken Loach / Belgia, Wielka Brytania, Francja 2016 / 100’
Seanse - kup bilet:
19 lut
Adapter. Kino bez barier

Obsada

Natalie Ann Jamieson, Colin Coombs, Harriet Ghost

Nagrody

MFF w Cannes 2016 - Złota Palma

Opis filmu

Złota Palma Cannes 2016. Zabawne, poruszające i chwytające za serce najnowsze dzieło Kena Loacha, jednego z najważniejszych reżyserów europejskiego kina. Wzruszająca i pełna humoru historia dojrzałego mężczyzny, który decyduje się pomóc samotnej matce z dwójką dzieci stanąć na nogi. Jednak gdy sam zacznie starać się o rentę, trafi w tryby bezdusznej, biurokratycznej machiny niczym z powieści Franza Kafki. Pomimo obojętności urzędników i kolejnych wyzwań, jakim muszą sprostać w codziennym życiu, Daniel i Katie na nowo odnajdą radość życia i prawdziwą przyjaźń.

Gdyby ten reżyser miał poprzestać na opowiadaniu sytuacji "z życia wziętych" i na krytyce biurokracji, wystarczyłby mu interwencyjny program w telewizji. Loach uprawia sztukę. Daje sobie prawo 'protestowania przeciwko złu, któremu zaradzić nie potrafimy'. Samotnego, prześladowanego człowieka zawsze w swoich filmach usprawiedliwia - tak jak rozgrzesza Daniela Blake'a.

Tadeusz Sobolewski, "Gazeta Wyborcza"

Informacje o reżyserze

Ken Loach

Jeden z najbardziej znanych brytyjskich reżyserów. Urodził się w 1936 roku. Jego droga ku kinu wiodła przez teatr i telewizję. Zadebiutował w 1967 roku filmem Czekając na życie. Szczególną sławę zyskał w latach 90., kiedy to nakręcił tak świetnie przyjęte utwory jak Tajna placówkaRiff-RaffWiatr w oczy oraz Ziemia i wolność. W nowym wieku został dwukrotnym laureatem prestiżowej Złotej Palmy - za Wiatr buszujący w jęczmieniu i Ja, Daniel Blake. Jego specjalnością jest kino zaangażowane społecznie.

Wybrana filmografia

1990 Tajna placówka / Hidden Agenda

1991 Riff-Raff

1993 Wiatr w oczy / Raining Stones

1995 Ziemia i wolność / Land and Freedom

2006 Wiatr buszujący w jęczmieniu / The Wind That Shakes the Barley

2016 Ja, Daniel Blake / I, Daniel Blake

stopka

reżyseria: Ken Loach
obsada: Natalie Ann Jamieson, Colin Coombs, Harriet Ghost
polski dystrybutor: M2 Films
nagrody: MFF w Cannes 2016 - Złota Palma
barwa: kolor
Dora i miasto złota 
James Bobin, Australia, USA 2019
Gdzie jesteś, Bernadette? 
Richard Linklater, USA 2019
Królowa Kier 
May el-Toukhy, Dania, Szwecja 2019
Królowe Zbrodni 
Andrea Berloff, USA 2019
Lato 
Kiriłł Sieriebriennikow, Rosja, Francja 2018
Maiden 
Alex Holmes, Wielka Brytania 2018
Na bank się uda 
Szymon Jakubowski, Polska 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Piranie 
Claudio Giovannesi, Włochy 2019
Antologia Duchów Miasta 
Denis Côté, Kanada 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Diego 
Asif Kapadia, Wielka Brytania 2019
Magiczne noce 
Paolo Virzi, Włochy 2018
Pavarotti 
Ron Howard, Wielka Brytania 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.