film
     
Adapter. Kino bez barier: Ja, Daniel Blake
I, Daniel Blake
reż. Ken Loach / Belgia, Wielka Brytania, Francja 2016 / 100’
Seanse - kup bilet:
19 lut
Adapter. Kino bez barier

Obsada

Natalie Ann Jamieson, Colin Coombs, Harriet Ghost

Nagrody

MFF w Cannes 2016 - Złota Palma

Opis filmu

Złota Palma Cannes 2016. Zabawne, poruszające i chwytające za serce najnowsze dzieło Kena Loacha, jednego z najważniejszych reżyserów europejskiego kina. Wzruszająca i pełna humoru historia dojrzałego mężczyzny, który decyduje się pomóc samotnej matce z dwójką dzieci stanąć na nogi. Jednak gdy sam zacznie starać się o rentę, trafi w tryby bezdusznej, biurokratycznej machiny niczym z powieści Franza Kafki. Pomimo obojętności urzędników i kolejnych wyzwań, jakim muszą sprostać w codziennym życiu, Daniel i Katie na nowo odnajdą radość życia i prawdziwą przyjaźń.

Gdyby ten reżyser miał poprzestać na opowiadaniu sytuacji "z życia wziętych" i na krytyce biurokracji, wystarczyłby mu interwencyjny program w telewizji. Loach uprawia sztukę. Daje sobie prawo 'protestowania przeciwko złu, któremu zaradzić nie potrafimy'. Samotnego, prześladowanego człowieka zawsze w swoich filmach usprawiedliwia - tak jak rozgrzesza Daniela Blake'a.

Tadeusz Sobolewski, "Gazeta Wyborcza"

Informacje o reżyserze

Ken Loach

Jeden z najbardziej znanych brytyjskich reżyserów. Urodził się w 1936 roku. Jego droga ku kinu wiodła przez teatr i telewizję. Zadebiutował w 1967 roku filmem Czekając na życie. Szczególną sławę zyskał w latach 90., kiedy to nakręcił tak świetnie przyjęte utwory jak Tajna placówkaRiff-RaffWiatr w oczy oraz Ziemia i wolność. W nowym wieku został dwukrotnym laureatem prestiżowej Złotej Palmy - za Wiatr buszujący w jęczmieniu i Ja, Daniel Blake. Jego specjalnością jest kino zaangażowane społecznie.

Wybrana filmografia

1990 Tajna placówka / Hidden Agenda

1991 Riff-Raff

1993 Wiatr w oczy / Raining Stones

1995 Ziemia i wolność / Land and Freedom

2006 Wiatr buszujący w jęczmieniu / The Wind That Shakes the Barley

2016 Ja, Daniel Blake / I, Daniel Blake

stopka

nagrody: MFF w Cannes 2016 - Złota Palma
polski dystrybutor: M2 Films
1917 
Sam Mendes, USA 2020
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Klub "Wysokich Obcasów": Matthias i Maxime 
Klub "Wysokich Obcasów"
Xavier Dolan, Kanada 2019
Kłamstewko 
Lulu Wang, USA 2019
Małe kobietki 
Greta Gerwig, USA 2019
Monos 
Pokazy specjalne
Alejandro Landes, Argentyna, Holandia, Niemcy, Szwecja, Kolumbia, Urugwaj 2019
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: Kłamstewko 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Lulu Wang, USA 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Poznajmy się jeszcze raz 
Nicolas Bedos, Francja 2019
Tommaso 
Abel Ferrara, Włochy, Wielka Brytania, USA 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Kraina miodu 
Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, Macedonia 2019
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Miłość mojego brata 
Monia Chokri, Kanada 2019
Szybcy i śnieżni 
Benoît Godbout, Kanada 2018
Tajni i fajni 
Nick Bruno, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.