film
Europejskie Nagrody Filmowe: Młodość
Youth
reż. Paolo Sorrentino / Włochy, Francja 2015 / 118’
Seanse - kup bilet:
30 gru

Obsada

Michael Caine, Harvey Keitel, Paul Dano, Rachel Weisz, Jane Fonda

Nagrody

Europejskie Nagrody Filmowe 2015 - najlepszy film, reżyser, aktor

Opis filmu

Fred jest emerytowanym kompozytorem, Mick - aktywnym zawodowo reżyserem. Przyjaźnią się od czterdziestu lat i każdego lata spotykają w alpejskim kurorcie, w którym między kolejnymi masażami dyskutują o sztuce i życiu, ostatnio coraz częściej również o przemijaniu. Zegar tyka. Starość i młodość, racjonalizm kontra mistycyzm. Miłość – popęd czy romantyczny ideał? Mick pracuje z zespołem młodych scenarzystów, chce przed śmiercią stworzyć wiekopomne dzieło. Fred, namawiany przez samą królową na powrót do dyrygentury, opiera się. Ich dzieci, trwające do tej pory w zgodnym związku, czeka rozwód. Ekskluzywny kurort to świat kontrastów, parada dziwolągów, w której kroczą zmęczony popularnością gwiazdor Hollywood, nierealnie piękna Miss World czy piłkarz uderzająco podobny do Maradony. Ironia płynnie splata się tu z liryzmem. Młodość to naznaczony autorskim stemplem realizacyjny majstersztyk, pobudzający zmysły bohaterów i widzów. Kadry przypominają klasyczne dzieła malarstwa, muzyka staje się osobnym bohaterem. U Sorrentino życie jest spektaklem, a ekran - sceną.

Anna Tatarska (16. MFF T-Mobile Nowe Horyzonty)

Informacje o reżyserze

Paolo Sorrentino

Urodził się w Neapolu w 1970 roku. Jego pełnometrażowy debiut O jednego więcej był pokazywany podczas MFF w Wenecji i zyskał uznanie w kraju i za granicą. To przy tym filmie zaczęła się trwająca do dziś współpraca reżysera z Tonim Servillo. Międzynarodową sławę zyskał w 2004 roku dzięki swojemu stylowemu thrillerowi Skutki miłości. ZaBoskiego zdobył nagrodę canneńskiego jury. Jego największym dotychczasowym sukcesem jest wyróżnione Oscarem Wielkie piękno.

Wybrana filmografia

2001 O jednego więcej / L'uomo in più / One Man Up

2004 Skutki miłości / Le conseguenze dell'amore / The Consequeces of Love

2006 Przyjaciel rodziny / L'Amico di famiglia / The Family Friend

2008 Boski / Il Divo

2013 Wielkie piękno / La grande bellezza / The Great Beauty

stopka

reżyseria: Paolo Sorrentino
scenariusz: Paolo Sorrentino
zdjęcia: Luca Bigazzi
montaż: Cristiano Travaglioli
muzyka: David Lang
obsada: Michael Caine, Harvey Keitel, Paul Dano, Rachel Weisz, Jane Fonda
producent: Carlotta Calori, Francesca Cima, Nicola Giuliano, Fabio Conversi
produkcja: Indigo Film in co-production with Barbary Film, Pathé, France 2 Cinéma, Number 9 Films, C-Films
nagrody: Europejskie Nagrody Filmowe 2015 - najlepszy film, reżyser, aktor
język: angielski
barwa: kolor
Błąd systemu 
Nora Fingscheidt, Niemcy 2019
Deerskin 
Quentin Dupieux, Francja 2019
Dwóch papieży 
Fernando Meirelles, Wielka Brytania, Włochy, Argentyna, USA 2019
Gorący temat 
Jay Roach, Kanada, USA 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Kraina miodu 
Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, Macedonia 2019
Kultowe NoHo: "Fight Club" 
Wydarzenia specjalne
David Fincher, Niemcy, USA 1999
Mistrzowie Kina: Thor: Ragnarok 
Mistrzowie Kina
Taika Waititi, USA 2017
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Proxima 
Alice Winocour, USA, Niemcy 2019
Psy 3. W imię zasad 
Władysław Pasikowski, Polska 2020
Richard Jewell 
Clint Eastwood, USA 2019
The Lighthouse 
Robert Eggers, USA, Kanada 2019
Judy 
Rupert Goold, Wielka Brytania 2019
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Oficer i szpieg 
Roman Polański, Francja, Włochy 2019
Tam gdzieś musi być niebo 
Elia Suleiman, Francja, Katar, Niemcy, Kanada, Turcja, Palestyna 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.