film
Europejskie Nagrody Filmowe: Ida
reż. Paweł Pawlikowski / Polska, Dania, Francja, Wielka Brytania 2013 / 80’
Seanse - kup bilet:
29 gru

Obsada

Agata Trzebuchowska, Agata Kulesza, Dawid Ogrodnik, Jerzy Trela, Adam Szyszkowski

Nagrody

Oscary 2015 – najlepszy film nieanglojęzyczny; Europejskie Nagrody Filmowe 2014 – najlepszy film, reżyser, scenariusz, zdjęcia, Nagroda Publiczności

Opis filmu

Początek lat sześćdziesiątych - jedna z nowicjuszek zostaje poproszona przez matkę przełożoną, aby przed złożeniem ślubów zakonnych spotkała się ze swoją jedyną krewną. Ciotka dziewczyny ma na imię Wanda i mieszka w Warszawie. Siostrzenica odwiedza ją bez zapowiedzi. Pierwsze spotkanie staje się monologiem dotyczącym ich wspólnej rodziny. Tak naprawdę nowicjuszka nazywa się Ida Lebestein i jest Żydówką. Jej rodzice zostali zamordowani w czasie wojny. Dziewczynka uratowała się tylko dlatego, że była niemowlakiem. Ponad piętnaście lat po wojnie Wanda i Ida próbują odnaleźć grób bliskich. Ida Pawła Pawlikowskiego to obraz Polski po okresie stalinowskim, przed marcem 1968 roku. Chwilowa odwilż zapewnia tylko pozorny spokój. Ludzie nie chcą wracać do przeszłości - boją się wspomnień z okresu wojny i powojnia. Dla wszystkich przeszłość jest bardzo niewygodna. Szczególnie na polskiej wsi, w domu, który kiedyś miał innych właścicieli. Spotkanie Wandy i Idy to również symboliczne przekazanie świadectwa - relacji dotyczącej czasu okupacji i historii pokazowych procesów stalinowskich.

Joanna Ostrowska

Informacje o reżyserze

Paweł Pawlikowski

Urodził się w 1957 roku w Warszawie, reżyser i scenarzysta filmowy. W 1971 roku wyjechał wraz z matką do Wielkiej Brytanii. Uczęszczał do katolickiej szkoły. Studiował filozofię i literaturę w Londynie i Oksfordzie. Od 1986 roku był na stażu w BBC i zaczął realizować filmy dokumentalne. Po serii dokumentów m.in. o wojnie w Bośni zadebiutował filmem fabularnym Ostatnie wyjście (2000), który został nagrodzony BAFTĄ dla obiecującego, brytyjskiego twórcy. W 2004 roku nakręcił Lato miłości na podstawie książki Helen Cross. Jego ostatni film Ida to pierwszy polski film nagrodzony Oscarem w kategorii najlepszy film nieanglojęzyczny.

Filmografia

1992 Serbian Epics (TV, doc.)

1998 Korespondent / The Stringer

2000 Ostatnie wyjście / Last Resort

2004 Lato miłości / My Summer of Love

2011 Kobieta z piątej dzielnicy / La femme du Vème / The Woman in the Fifth

stopka

reżyseria: Paweł Pawlikowski
scenariusz: Paweł Pawlikowski, Rebecca Lenkiewicz
zdjęcia: Ryszard Lenczewski, Łukasz Żal
montaż: Jarosław Kamiński
muzyka: Kristian Eidnes Andersen
obsada: Agata Trzebuchowska, Agata Kulesza, Dawid Ogrodnik, Jerzy Trela, Adam Szyszkowski
producent: Piotr Dzięcioł, Ewa Puszczyńska, Eric Abraham
produkcja: Opus Films, Phoenix Film Investments
nagrody: Oscary 2015 – najlepszy film nieanglojęzyczny; Europejskie Nagrody Filmowe 2014 – najlepszy film, reżyser, scenariusz, zdjęcia, Nagroda Publiczności
język: polski, łacina, francuski
barwa: kolor
Ad Astra 
James Gray, Brazylia, USA 2019
Avengers: Koniec gry (ukraiński dubbing) 
Anthony Russo, Joe Russo, USA 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Downton Abbey 
Michael Engler, Wielka Brytania 2019
Dzięki Bogu 
Francois Ozon, Belgia, Francja 2019
I znowu zgrzeszyliśmy, dobry Boże! 
Philippe de Chauveron, Francja 2019
Kino Dzieci 2019: Cały świat Romy 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Mischa Kamp, Holandia, Niemcy 2019
Kino Dzieci 2019: Dzień Czekolady 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Jacek Piotr Bławut, Polska 2018
Kino Dzieci 2019: Marona - psia opowieść 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Anca Damian, Francja, Rumunia, Belgia 2019
Kino Dzieci 2019: Pettson i Findus - Wielka wyprowadzka 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Ali Samadi Ahadi, Niemcy 2018
Kino Dzieci 2019: Pinokio 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Enzo D'Alò, Włochy, Belgia, Francja, Luksemburg 2018
Kino Dzieci 2019: Szybcy i śnieżni 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Benoît Godbout, Kanada 2018
Kino Dzieci 2019: Trzech zbójców 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Hayo Freitag, Niemcy, USA 2007
Kino Dzieci 2019: Ucieczka 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Sandro Vanucchi, Włochy 2017
Kino Dzieci 2019: Wakacje z Raną 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Sanne Vogel, Holandia 2019
Kino Dzieci 2019: Żubr Pompik - zestaw filmów krótkich 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Szymon Adamski, Paweł Dębski, Maciej Kur, Andrzej Piotr Morawski, Agnieszka Sadurska, Polska
Legiony 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Między morzem a oceanem 
Isaki Lacuesta, Hiszpania, Szwajcaria, Rumunia 2018
Niezbędna konieczność 
Erwan Le Duc, Francja 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Piłsudski 
Michał Rosa, Polska 2019
Polityka 
Patryk Vega, Polska 2019
Truposze nie umierają 
Jim Jarmusch, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.