film
Europejskie Nagrody Filmowe: Wielkie piękno
The Great Beauty / La grande bellezza
reż. Paolo Sorrentino / Włochy, Francja 2013 / 144’
Seanse - kup bilet:
28 gru

Obsada

Toni Servillo, Carlo Verdone, Sabrino Ferilli, Carlo Buccirosso, Pamela Villoresi

Nagrody

Europejskie Nagrody Filmowe 2013 - najlepszy film, reżyser, montaż, aktor; Oscary 2014 - najlepszy film nieanglojęzyczny; Złote Globy 2014 - najlepszy film nieanglojęzyczny; BAFTA 2014 - najlepszy film nieanglojęzyczny

Opis filmu

Jep Gambardella jest dziennikarzem i bywalcem salonów, grzejącym się w blasku swojej elokwencji i sławy autora kultowej powieści, którą napisał kilka dekad wcześniej. Rzym Jep zna na pamięć. Odkrywa go najchętniej nocą w rozlicznych klubach, podczas ekstrawaganckich maskarad i luksusowych przyjęć. Wciąż jest na nich pożądanym gościem. Jego 65. urodziny zbiegną się jednak z powrotem pewnego ducha z przeszłości. Pod jego wpływem ironiczny, inteligentny mężczyzna zacznie podważać fałsze, którymi żyje stołeczna śmietanka towarzyska. Podobnej dekonstrukcji dokonuje Sorrentino w swoim filmie. Błogo uśmiechnięty Jep – w barwnej marynarce, z nieodłącznym papierosem w ustach – uosabia tajemnicę i magnetyzm Wiecznego Miasta, królestwa absurdu, kłamstwa i melancholii. Tylko tu znajdzie się jednocześnie miejsce dla miłości i niespełnienia, kliniki chirurgii plastycznej rodem z Cronenberga, karlicy bizneswoman, żyrafy i co najważniejsze – tanecznego „wężyka” donikąd. La grande bellezza w pełni.

Anna Tatarska (14. MFF T-Mobile Nowe Horyzonty)

Informacje o reżyserze

Paolo Sorrentino

Urodził się w Neapolu w 1970 roku. Jego pełnometrażowy debiut O jednego więcej był pokazywany podczas MFF w Wenecji i zyskał uznanie w kraju i za granicą. To przy tym filmie zaczęła się trwająca do dziś współpraca reżysera z Tonim Servillo. Międzynarodową sławę zyskał w 2004 roku dzięki swojemu stylowemu thrillerowi Skutki miłości. ZaBoskiego zdobył nagrodę canneńskiego jury. Jego największym dotychczasowym sukcesem jest wyróżnione Oscarem Wielkie piękno.

Wybrana filmografia

2001 O jednego więcej / L'uomo in più / One Man Up

2004 Skutki miłości / Le conseguenze dell'amore / The Consequeces of Love

2006 Przyjaciel rodziny / L'Amico di famiglia / The Family Friend

2008 Boski / Il Divo

2013 Wielkie piękno / La grande bellezza / The Great Beauty

stopka

nagrody: Europejskie Nagrody Filmowe 2013 - najlepszy film, reżyser, montaż, aktor; Oscary 2014 - najlepszy film nieanglojęzyczny; Złote Globy 2014 - najlepszy film nieanglojęzyczny; BAFTA 2014 - najlepszy film nieanglojęzyczny
scenariusz: Paolo Sorrentino, Umberto Contarello
zdjęcia: Luca Bigazzi
montaż: Cristiano Travaglioli
muzyka: Lele Marchitelli
producent: Francesca Cima, Nicola Giuliano
produkcja: Indigo Film
język: włoski
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.