film
Europejskie Nagrody Filmowe: Autor widmo
The Ghost Writer
reż. Roman Polański / Francja, Niemcy, Wielka Brytania 2010 / 128’
Seanse - kup bilet:
14 gru

Obsada

Ewan McGregor, Pierce Brosnan, Kim Cattrall, Olivia Williams, Tom Wilkinson

Nagrody

MFF w Berlinie 2010 – najlepszy film; Europejskie Nagrody Filmowe 2010 – najlepszy film, reżyser, scenariusz, muzyka, aktor

Opis filmu

Były premier Wielkiej Brytanii Adam Lang pisze swoje wspomnienia. Oczywiście pomagają mu w tym eksperci. Tak naprawdę autorem biografii jest jego przyjaciel Michael McAra, który nagle ginie w tajemniczych okolicznościach. Wydawnictwo na gwałt poszukuje ghostwritera - bezimiennego rzemieślnika, który skończy tekst. Ten nowy ma być na tyle pozbawiony ambicji i talentu, żeby przy okazji nie odkrył nieprzyjemnych faktów z życia polityka. Jak na złość, wybucha skandal polityczny powiązany z torturami i wojną w Iraku, który skończy się Trybunałem w Hadze. Autor widmo Polańskiego to thriller polityczny, w którym pojawiają się wątki związane ze współczesną walką z terroryzmem, wyścigiem zbrojeń i współzawodnictwem wywiadów obcych państw. Polański wraz z Robertem Harrisem budują skomplikowaną strukturę zagadki. Ma ją rozwikłać bezimienny pismak - ten, którego nikt się nigdy nie obawiał. Autor widmo zaskoczy wszystkich.

Joanna Ostrowska

Informacje o reżyserze

Roman Polański

Urodzony w 1933 roku w Paryżu polski reżyser, scenarzysta i aktor. Kształcił się w łódzkiej filmówce, gdzie zrealizował m.in. Dwóch ludzi z szafą. Międzynarodowy rozgłos przyniósł mu nominowany do Oscara Nóż w wodzie. Od 1962 roku Polański pracuje za granicą. We Francji i w Wielkiej Brytanii zrealizował m.in. Wstręt i Matnię, a później w Hollywood Dziecko Rosemary oraz Chinatown. W 1978 roku w związku z oskarżeniem o gwałt na nieletniej wrócił do Europy, gdzie pracuje do dziś. Za nakręconego w 2002 roku Pianistę reżyser otrzymał Złotą Palmę w Cannes oraz Oscara. Zrealizowany w 2010 roku Autor widmo przyniósł Polańskiemu Srebrnego Niedźwiedzia na festiwalu w Berlinie.

Wybrana filmografia

1962 Nóż w wodzie / Knife in the Water

1968 Dziecko Rosemary / Rosemary’s Baby

1974 Chinatown

1978 Tess

1988 Frantic

2002 Pianista / The Pianist

2010 Autor widmo / The Ghost Writer

stopka

reżyseria: Roman Polański
scenariusz: Roman Polański, Robert Harris (w oparciu o "The Ghost" Roberta Harrisa)
zdjęcia: Paweł Edelman
montaż: Hervé de Luze
muzyka: Alexandre Desplat
obsada: Ewan McGregor, Pierce Brosnan, Kim Cattrall, Olivia Williams, Tom Wilkinson
producent: Robert Benmussa, Alain Sarde, Roman Polański
produkcja: R.P. Productions, France 2 Cinéma, Studio Babelsberg, Runteam
nagrody: MFF w Berlinie 2010 – najlepszy film; Europejskie Nagrody Filmowe 2010 – najlepszy film, reżyser, scenariusz, muzyka, aktor
język: angielski
barwa: kolor
Dom, który zbudował Jack 
Lars von Trier, Dania, Francja, Niemcy, Szwecja 2018
Girl 
Lukas Dhont, Belgia, Holandia 2018
Granica 
Ali Abbasi, Szwecja, Dania 2018
High Life 
Claire Denis, Niemcy, Francja, Wielka Brytania, Polska 2018
Kurier 
Władysław Pasikowski, Polska 2019
Monument 
Jagoda Szelc, Polska 2018
Wszyscy wiedzą 
Asghar Farhadi, Hiszpania, Francja, Włochy 2018
Faworyta 
Yorgos Lanthimos, Irlandia, USA, Wielka Brytania 2018
Green Book 
Peter Farelly, USA 2018
Kafarnaum 
Nadine Labaki, Liban, USA 2018
Kapitan 
Robert Schwentke, Niemcy, Polska, Portugalia, Francja 2017
Kurier (seans dla szkoły) 
Władysław Pasikowski, Polska 2019
Przemytnik 
Clint Eastwood, USA 2018
Robaczki z zaginionej dżungli 
Hélene Giraud, Thomas Szabo, Francja 2018
Szczęsliwy Lazzaro 
Alice Rohrwacher, Włochy, Szwajcaria, Francja, Niemcy 2018
Wspomnienie lata 
Adam Guziński, Polska 2016
Złodziejaszki 
Hirokazu Koreeda, Japonia 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.