film
Europejskie Nagrody Filmowe: Urga
Close to Eden
reż. Nikita Michałkow / Francja, ZSRR 1991 / 118’
Seanse - kup bilet:
18 wrz

Obsada

Bayaertu, Badema, Wurinile, Władimir Gostiuchin

Nagrody

Oscary 1993 - najlepszy film nieanglojęzyczny; Złote Globy 1993 - najlepszy film zagraniczny; MFF w Wenecji 1992 - Złoty Lew, OCIC Award, Pasinetti Award; Europejskie Nagrody Filmowe 1993 - najlepszy film

Opis filmu

Wiatr przemian dociera na step w chińskiej Mongolii Wewnętrznej. W oddalonej od ludzkich siedzib jurcie mieszka młode mongolskie małżeństwo wraz z trojgiem dzieci i babką. Pasterz owiec Gombo zgodnie z miejscowymi zwyczajami chce mieć więcej dzieci, ale jego żona Pagma się nie zgadza - chińskie władze wprowadziły bowiem restrykcyjne przepisy dotyczące rodzicielstwa. Spokojne życie całej rodziny zboczy na nowy tor, gdy w okolicy pojawi się Rosjanin Siergiej. To on zabierze Gombo do miasta po telewizor i... środki antykoncepcyjne. Nikita Michałkow odmalowuje w nostalgicznych barwach świat koczowników u progu cywilizacyjnego przełomu. Tytułową urgę - lasso na długim kiju - powoli zastępują anteny telewizyjne, a w miejscu makatek pojawiają się plakaty filmowe. Rosyjski reżyser nie popada jednak w oskarżycielski ton. Historię nasyca delikatnym humorem i smutkiem przemijania, uwydatnionym nokturnem Szopena. Podkreśla też poezję obrazu, czyniąc równorzędnym bohaterem surowy krajobraz północnych Chin. Urga to pierwszy rosyjski film po upadku ZSRR nominowany do Oscara w kategorii najlepszy film nieanglojęzyczny.

Mariusz Mikliński

Informacje o reżyserze

Nikita Michałkow

Rosyjski reżyser filmowy, który zajmuje się również aktorstwem, brat Andrieja Konczałowskiego. Zadebiutował w 1974 roku dramatem z motywami westernu Swój wśród obcych, obcy wśród swoich, inspirowanym twórczością Sergia Leone. W okresie radzieckim zrealizował m.in. Niewolnicę miłości czy Oczy czarne z Marcellem Mastroiannim. Do jego najbardziej cenionych filmów należą Spaleni słońcem, komediodramat o okresie wielkiej czystki, który zdobył Oscara w 1995 roku. Film w ostatnich latach doczekał się dalszych części, które jednak nie spotkały się z przychylnym przyjęciem.

Wybrana filmografia

1974 Swój wśród obcych, obcy wśród

1977 Niedokończony utwór na pianolę

1979 Kilka dni z życia Obłomowa

1994 Spaleni słońcem

1998 Cyrulik syberyjski

2007 Dwunastu

2010 Spaleni słońcem 2

2014 Udar słoneczny

stopka

reżyseria: Nikita Michałkow
scenariusz: Jacques Gary, Rustam Ibragimbekov
zdjęcia: Vilen Kalyuta
montaż: Joëlle Hache
muzyka: Eduard Artemev
obsada: Bayaertu, Badema, Wurinile, Władimir Gostiuchin
producent: Michel Seydoux, Patrick Sandrin
produkcja: Aria, Caméra One, Hachette Première
nagrody: Oscary 1993 - najlepszy film nieanglojęzyczny; Złote Globy 1993 - najlepszy film zagraniczny; MFF w Wenecji 1992 - Złoty Lew, OCIC Award, Pasinetti Award; Europejskie Nagrody Filmowe 1993 - najlepszy film
język: mongolski, chiński, rosyjski
barwa: kolor
Błąd systemu 
Nora Fingscheidt, Niemcy 2019
Deerskin 
Quentin Dupieux, Francja 2019
Dwóch papieży 
Fernando Meirelles, Wielka Brytania, Włochy, Argentyna, USA 2019
Gorący temat 
Jay Roach, Kanada, USA 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Kraina miodu 
Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, Macedonia 2019
Kultowe NoHo: "Fight Club" 
Wydarzenia specjalne
David Fincher, Niemcy, USA 1999
Mistrzowie Kina: Thor: Ragnarok 
Mistrzowie Kina
Taika Waititi, USA 2017
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Proxima 
Alice Winocour, USA, Niemcy 2019
Psy 3. W imię zasad 
Władysław Pasikowski, Polska 2020
Richard Jewell 
Clint Eastwood, USA 2019
Tam gdzieś musi być niebo 
Elia Suleiman, Francja, Katar, Niemcy, Kanada, Turcja, Palestyna 2019
The Lighthouse 
Robert Eggers, USA, Kanada 2019
Judy 
Rupert Goold, Wielka Brytania 2019
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Oficer i szpieg 
Roman Polański, Francja, Włochy 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.