film
Europejskie Nagrody Filmowe: Urga
Close to Eden
reż. Nikita Michałkow / Francja, ZSRR 1991 / 118’
Seanse - kup bilet:
18 wrz

Obsada

Bayaertu, Badema, Wurinile, Władimir Gostiuchin

Nagrody

Oscary 1993 - najlepszy film nieanglojęzyczny; Złote Globy 1993 - najlepszy film zagraniczny; MFF w Wenecji 1992 - Złoty Lew, OCIC Award, Pasinetti Award; Europejskie Nagrody Filmowe 1993 - najlepszy film

Opis filmu

Wiatr przemian dociera na step w chińskiej Mongolii Wewnętrznej. W oddalonej od ludzkich siedzib jurcie mieszka młode mongolskie małżeństwo wraz z trojgiem dzieci i babką. Pasterz owiec Gombo zgodnie z miejscowymi zwyczajami chce mieć więcej dzieci, ale jego żona Pagma się nie zgadza - chińskie władze wprowadziły bowiem restrykcyjne przepisy dotyczące rodzicielstwa. Spokojne życie całej rodziny zboczy na nowy tor, gdy w okolicy pojawi się Rosjanin Siergiej. To on zabierze Gombo do miasta po telewizor i... środki antykoncepcyjne. Nikita Michałkow odmalowuje w nostalgicznych barwach świat koczowników u progu cywilizacyjnego przełomu. Tytułową urgę - lasso na długim kiju - powoli zastępują anteny telewizyjne, a w miejscu makatek pojawiają się plakaty filmowe. Rosyjski reżyser nie popada jednak w oskarżycielski ton. Historię nasyca delikatnym humorem i smutkiem przemijania, uwydatnionym nokturnem Szopena. Podkreśla też poezję obrazu, czyniąc równorzędnym bohaterem surowy krajobraz północnych Chin. Urga to pierwszy rosyjski film po upadku ZSRR nominowany do Oscara w kategorii najlepszy film nieanglojęzyczny.

Mariusz Mikliński

Informacje o reżyserze

Nikita Michałkow

Rosyjski reżyser filmowy, który zajmuje się również aktorstwem, brat Andrieja Konczałowskiego. Zadebiutował w 1974 roku dramatem z motywami westernu Swój wśród obcych, obcy wśród swoich, inspirowanym twórczością Sergia Leone. W okresie radzieckim zrealizował m.in. Niewolnicę miłości czy Oczy czarne z Marcellem Mastroiannim. Do jego najbardziej cenionych filmów należą Spaleni słońcem, komediodramat o okresie wielkiej czystki, który zdobył Oscara w 1995 roku. Film w ostatnich latach doczekał się dalszych części, które jednak nie spotkały się z przychylnym przyjęciem.

Wybrana filmografia

1974 Swój wśród obcych, obcy wśród

1977 Niedokończony utwór na pianolę

1979 Kilka dni z życia Obłomowa

1994 Spaleni słońcem

1998 Cyrulik syberyjski

2007 Dwunastu

2010 Spaleni słońcem 2

2014 Udar słoneczny

stopka

reżyseria: Nikita Michałkow
scenariusz: Jacques Gary, Rustam Ibragimbekov
zdjęcia: Vilen Kalyuta
montaż: Joëlle Hache
muzyka: Eduard Artemev
obsada: Bayaertu, Badema, Wurinile, Władimir Gostiuchin
producent: Michel Seydoux, Patrick Sandrin
produkcja: Aria, Caméra One, Hachette Première
nagrody: Oscary 1993 - najlepszy film nieanglojęzyczny; Złote Globy 1993 - najlepszy film zagraniczny; MFF w Wenecji 1992 - Złoty Lew, OCIC Award, Pasinetti Award; Europejskie Nagrody Filmowe 1993 - najlepszy film
język: mongolski, chiński, rosyjski
barwa: kolor
Ad Astra 
James Gray, Brazylia, USA 2019
Avengers: Koniec gry (ukraiński dubbing) 
Anthony Russo, Joe Russo, USA 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Downton Abbey 
Michael Engler, Wielka Brytania 2019
Dzięki Bogu 
Francois Ozon, Belgia, Francja 2019
I znowu zgrzeszyliśmy, dobry Boże! 
Philippe de Chauveron, Francja 2019
Kino Dzieci 2019: Cały świat Romy 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Mischa Kamp, Holandia, Niemcy 2019
Kino Dzieci 2019: Dzień Czekolady 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Jacek Piotr Bławut, Polska 2018
Kino Dzieci 2019: Marona - psia opowieść 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Anca Damian, Francja, Rumunia, Belgia 2019
Kino Dzieci 2019: Pettson i Findus - Wielka wyprowadzka 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Ali Samadi Ahadi, Niemcy 2018
Kino Dzieci 2019: Pinokio 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Enzo D'Alò, Włochy, Belgia, Francja, Luksemburg 2018
Kino Dzieci 2019: Szybcy i śnieżni 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Benoît Godbout, Kanada 2018
Kino Dzieci 2019: Trzech zbójców 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Hayo Freitag, Niemcy, USA 2007
Kino Dzieci 2019: Ucieczka 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Sandro Vanucchi, Włochy 2017
Kino Dzieci 2019: Wakacje z Raną 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Sanne Vogel, Holandia 2019
Kino Dzieci 2019: Żubr Pompik - zestaw filmów krótkich 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Szymon Adamski, Paweł Dębski, Maciej Kur, Andrzej Piotr Morawski, Agnieszka Sadurska, Polska
Legiony 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Między morzem a oceanem 
Isaki Lacuesta, Hiszpania, Szwajcaria, Rumunia 2018
Niezbędna konieczność 
Erwan Le Duc, Francja 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Piłsudski 
Michał Rosa, Polska 2019
Polityka 
Patryk Vega, Polska 2019
Truposze nie umierają 
Jim Jarmusch, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.