film
Europejskie Nagrody Filmowe: Urga
Close to Eden
reż. Nikita Michałkow / Francja, ZSRR 1991 / 118’
Seanse - kup bilet:
18 wrz

Obsada

Bayaertu, Badema, Wurinile, Władimir Gostiuchin

Nagrody

Oscary 1993 - najlepszy film nieanglojęzyczny; Złote Globy 1993 - najlepszy film zagraniczny; MFF w Wenecji 1992 - Złoty Lew, OCIC Award, Pasinetti Award; Europejskie Nagrody Filmowe 1993 - najlepszy film

Opis filmu

Wiatr przemian dociera na step w chińskiej Mongolii Wewnętrznej. W oddalonej od ludzkich siedzib jurcie mieszka młode mongolskie małżeństwo wraz z trojgiem dzieci i babką. Pasterz owiec Gombo zgodnie z miejscowymi zwyczajami chce mieć więcej dzieci, ale jego żona Pagma się nie zgadza - chińskie władze wprowadziły bowiem restrykcyjne przepisy dotyczące rodzicielstwa. Spokojne życie całej rodziny zboczy na nowy tor, gdy w okolicy pojawi się Rosjanin Siergiej. To on zabierze Gombo do miasta po telewizor i... środki antykoncepcyjne. Nikita Michałkow odmalowuje w nostalgicznych barwach świat koczowników u progu cywilizacyjnego przełomu. Tytułową urgę - lasso na długim kiju - powoli zastępują anteny telewizyjne, a w miejscu makatek pojawiają się plakaty filmowe. Rosyjski reżyser nie popada jednak w oskarżycielski ton. Historię nasyca delikatnym humorem i smutkiem przemijania, uwydatnionym nokturnem Szopena. Podkreśla też poezję obrazu, czyniąc równorzędnym bohaterem surowy krajobraz północnych Chin. Urga to pierwszy rosyjski film po upadku ZSRR nominowany do Oscara w kategorii najlepszy film nieanglojęzyczny.

Mariusz Mikliński

Informacje o reżyserze

Nikita Michałkow

Rosyjski reżyser filmowy, który zajmuje się również aktorstwem, brat Andrieja Konczałowskiego. Zadebiutował w 1974 roku dramatem z motywami westernu Swój wśród obcych, obcy wśród swoich, inspirowanym twórczością Sergia Leone. W okresie radzieckim zrealizował m.in. Niewolnicę miłości czy Oczy czarne z Marcellem Mastroiannim. Do jego najbardziej cenionych filmów należą Spaleni słońcem, komediodramat o okresie wielkiej czystki, który zdobył Oscara w 1995 roku. Film w ostatnich latach doczekał się dalszych części, które jednak nie spotkały się z przychylnym przyjęciem.

Wybrana filmografia

1974 Swój wśród obcych, obcy wśród

1977 Niedokończony utwór na pianolę

1979 Kilka dni z życia Obłomowa

1994 Spaleni słońcem

1998 Cyrulik syberyjski

2007 Dwunastu

2010 Spaleni słońcem 2

2014 Udar słoneczny

stopka

reżyseria: Nikita Michałkow
scenariusz: Jacques Gary, Rustam Ibragimbekov
zdjęcia: Vilen Kalyuta
montaż: Joëlle Hache
muzyka: Eduard Artemev
obsada: Bayaertu, Badema, Wurinile, Władimir Gostiuchin
producent: Michel Seydoux, Patrick Sandrin
produkcja: Aria, Caméra One, Hachette Première
nagrody: Oscary 1993 - najlepszy film nieanglojęzyczny; Złote Globy 1993 - najlepszy film zagraniczny; MFF w Wenecji 1992 - Złoty Lew, OCIC Award, Pasinetti Award; Europejskie Nagrody Filmowe 1993 - najlepszy film
język: mongolski, chiński, rosyjski
barwa: kolor
Czyściciele internetu 
Hans Block, Moritz Riesewieck, Niemcy, Brazylia 2018
Hard Paint 
Filipe Matzembacher, Marcio Reolon, Brazylia 2018
Kler 
Wojciech Smarzowski, Polska 2018
Nina 
Olga Chajdas, Polska 2018
Tajemnice Silver Lake 
David Robert Mitchell, USA 2018
Venom 
Ruben Fleischer, USA 2018
Dywizjon 303. Historia prawdziwa (seans dla szkoły) 
Wiesław Saniewski, Denis Delić, Polska, Wielka Brytania 2018
Kamerdyner 
Filip Bajon, Polska 2018
Kapitan Morten i Królowa Pająków 
Kaspar Jancis, Henry Nicholson, Riho Unt, Estonia, Belgia, Irlandia, Wielka Brytania 2018
Mała stopa 
Karey Kirkpatrick, USA 2018
Młodość Astrid 
Pernille Fischer Christensen, Szwecja, Dania 2018
Nowe Horyzonty dla Seniora: Żona 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Björn Runge, Szwecja, USA, Wielka Brytania 2017
Twój Vincent (polski dubbing, seans dla szkoły) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Wieś pływających krów 
Katarzyna Trzaska, Polska 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.