film
     
Europejskie Nagrody Filmowe: Riff-Raff
Euopejskie Nagrody Filmowe: Riff-Raff
reż. Ken Loach / Wielka Brytania 1990 / 95’
Seanse - kup bilet:
13 wrz

Obsada

Robert Carlyle, Emer McCourt, Jim R. Coleman, George Moss, Ricky Tomlinson

Nagrody

MFF w Cannes 1991 – Nagroda FIPRESCI; Europejskie Nagrody Filmowe 1991 – najlepszy film

Opis filmu

Mająca dokumentalny rys opowieść o brytyjskim marginesie społecznym. O obywatelach drugiej lub nawet czwartej kategorii, którzy funkcjonują gdzieś poza głównym nurtem życia, w alternatywnej, szaro-szarej rzeczywistości. Protagonistą jest tutaj niejaki Stevie, były skazaniec próbujący zacząć wszystko od nowa. Na zmianę poznajemy jego zawodowe i osobiste perypetie. Stevie haruje na budowie, gdzie nie dba się o komfort i bezpieczeństwo zatrudnionych, a po godzinach spędza czas ze swoją dziewczyną, aspirującą piosenkarką, aktualnie bezrobotną. Żaden z tych wątków nie zmierza w dobrą stronę. Film Kena Loacha byłby wyjątkowo przykry, gdyby nie nałożony na niego plaster z poczucia humoru. Kolejne sytuacje odsłaniają absurdalny wymiar, a bohaterowie prawie bez przerwy przerzucają się żartami i ciętymi ripostami.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

Ken Loach

Jeden z najbardziej znanych brytyjskich reżyserów. Urodził się w 1936 roku. Jego droga ku kinu wiodła przez teatr i telewizję. Zadebiutował w 1967 roku filmem Czekając na życie. Szczególną sławę zyskał w latach 90., kiedy to nakręcił tak świetnie przyjęte utwory jak Tajna placówkaRiff-RaffWiatr w oczy oraz Ziemia i wolność. W nowym wieku został dwukrotnym laureatem prestiżowej Złotej Palmy - za Wiatr buszujący w jęczmieniu i Ja, Daniel Blake. Jego specjalnością jest kino zaangażowane społecznie.

Wybrana filmografia

1990 Tajna placówka / Hidden Agenda

1991 Riff-Raff

1993 Wiatr w oczy / Raining Stones

1995 Ziemia i wolność / Land and Freedom

2006 Wiatr buszujący w jęczmieniu / The Wind That Shakes the Barley

2016 Ja, Daniel Blake / I, Daniel Blake

stopka

reżyseria: Ken Loach
scenariusz: Bill Jesse
zdjęcia: Barry Ackroyd
montaż: Jonathan Morris
muzyka: Stewart Copeland
obsada: Robert Carlyle, Emer McCourt, Jim R. Coleman, George Moss, Ricky Tomlinson
producent: Sally Hibbin
produkcja: Parallax Pictures, Channel Four Films
nagrody: MFF w Cannes 1991 – Nagroda FIPRESCI; Europejskie Nagrody Filmowe 1991 – najlepszy film
język: angielski
barwa: kolor
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Był sobie pies 2 
Gail Mancuso, USA, Hong Kong, Indie, Chiny 2019
Czarny Mercedes 
Janusz Majewski, Polska 2019
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Kino na bis: Sugar Man 
Kino na bis
Malik Bendjelloul, Szwecja, Wielka Brytania 2012
Najlepsze z Najgorszych: Klątwa Doliny Węży 
Najlepsze z Najgorszych
Marek Piestrak, Polska, USA 1987
(Nie)znajomi 
Tadeusz Śliwa, Polska 2019
O Yeti! 
Jill Culton, Chiny, USA 2019
Ostatnia Góra 
Dariusz Załuski, Polska 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Rok przełomu. 1989: Obywatel Havel 
Rok przełomu. 1989
Miroslav Janek, Pavel Koutecký, Czechy 2008
Synonimy 
Nadav Lapid, Francja, Niemcy, Izrael 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Zabawa w pochowanego 
Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett, USA 2019
Legiony 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Legiony (seans dla szkoły) 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: Boże Ciało 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Jan Komasa, Polska 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.