film
 
Europejskie Nagrody Filmowe: Pejzaż we mgle
Landscape in the Mist / Topio stin omichli
reż. Theo Angelopoulos / Grecja, Francja, Włochy 1988 / 127’
Seanse - kup bilet:
08 wrz

Obsada

Michalis Zeke, Tania Palaiologou, Stratos Tzortzoglou

Nagrody

MFF w Wenecji 1988 - Srebrny Lew, Nagroda FIPRESCI, C.I.C.A.E. Award, OCIC Award, Pasinetti Award, Sergio Trasatti Award; MFF w Berlinie 1989 - Interfilm Award; Europejskie Nagrody Filmowe 1989 - najlepszy film, najlepszy reżyser

Opis filmu

Opowieść o dwójce dzieci, które uciekają z domu w poszukiwaniu ojca. Dwunastoletnia Voula i o siedem lat młodszy Aleksander przemierzają Grecję, zmierzając do coraz bardziej iluzorycznego celu, jakim są Niemcy. Po drodze spotykają się z obojętnością i okrucieństwem świata dorosłych, którego jedyną jasną stroną jest młody aktor, Orestes. Voula zakochuje się w młodzieńcu, choć jej uczucie będzie jednostronne i nieszczęśliwe. Wędrówka bohaterów stanowi więc naukę o dorosłości, którą wyznacza samotność, bezdomność, strach i cierpienie. Pejzaż we mgle należy do najbardziej lirycznych i emocjonalnych filmów Angelopoulosa. Dominuje w nim inscenizacyjne wyrafinowanie, intensywność metafor i piękno niemal wszystkich obrazów. Reżyser po raz kolejny aktualizuje też antyczną mitologię, portretując parę Telemachów, szukających swego ojca, Odyseusza. Reżyser wprowadził również współczesny i bardzo ważny dla Greków mit - wygnania i emigracji, bowiem po drugiej wojnie światowej wyjechało z ojczyzny kilka milionów jej obywateli.

Rafał Syska (8. MFF T-Mobile Nowe Horyzonty)

Informacje o reżyserze

Theo Angelopoulos

(1935 - 2012) Jeden z najważniejszych europejskich twórców autorskiego kina, laureat wielu nagród filmowych, w tym weneckiego Złotego Lwa i canneńskiej Złotej Palmy. W jego dziełach można znaleźć odwołania do greckich tragedii i mitologii. Cechą charakterystyczną filmów Theo Angelopoulosa są długie ujęcia, powolna dramaturgia i nieliczne dialogi. Reżyser był scenarzystą i producentem większości swoich dzieł, stale współpracował ze scenarzystą Tonino Guerrą, operatorem Giorgosem Arvanitisem i kompozytorką Eleni Karaindrou.

Wybrana filmografia

1962 Białe i czarne / Et Blanc et Noir / White and Black

1970 Rekonstrukcja / Anaparastasi / Reconstruction

1977 Myśliwi / I Kinigi / The Hunters

1980 Aleksander Wielki / O Megalexandros / Alexander the Great

1984 Podróż na Cyterę / Taxidi sta Kythira / Voyage to Cythera

1988 Pejzaż we mgle / Topio stin omihli / Landscape in the Mist

1991 Zawieszony krok bociana / To Meteoro vima tou pelargou / The Suspended Step of the Stork

1995 Spojrzenie Odyseusza / To Vlemma tou Odyssea / Ulysses’ Gaze

1998 Wieczność i jeden dzień / Mia aioniotita kai mia mera / Eternity and a Day

2004 Trylogia 1: Płacząca łąka / Trilogia I: To Livadi pou dakryzei / Trilogy: The Weeping Meadow

stopka

reżyseria: Theo Angelopoulos
scenariusz: Theo Angelopoulos, Tonino Guerra, Thanassis Valtinos
zdjęcia: Giorgos Arvanitis
montaż: Yannis Tsitsopoulos
muzyka: Eleni Karaindrou
obsada: Michalis Zeke, Tania Palaiologou, Stratos Tzortzoglou
producent: Theo Angelopoulos, Eric Heumann, Amedeo Pagani, Stéphane Sorlat
produkcja: Th. Angelopoulos Productions, Paradis Films, Greek Television ET-1
nagrody: MFF w Wenecji 1988 - Srebrny Lew, Nagroda FIPRESCI, C.I.C.A.E. Award, OCIC Award, Pasinetti Award, Sergio Trasatti Award; MFF w Berlinie 1989 - Interfilm Award; Europejskie Nagrody Filmowe 1989 - najlepszy film, najlepszy reżyser
barwa: kolor
Dom, który zbudował Jack 
Lars von Trier, Dania, Francja, Niemcy, Szwecja 2018
Girl 
Lukas Dhont, Belgia, Holandia 2018
Granica 
Ali Abbasi, Szwecja, Dania 2018
High Life 
Claire Denis, Niemcy, Francja, Wielka Brytania, Polska 2018
Kurier 
Władysław Pasikowski, Polska 2019
Monument 
Jagoda Szelc, Polska 2018
Wszyscy wiedzą 
Asghar Farhadi, Hiszpania, Francja, Włochy 2018
Faworyta 
Yorgos Lanthimos, Irlandia, USA, Wielka Brytania 2018
Green Book 
Peter Farelly, USA 2018
Kafarnaum 
Nadine Labaki, Liban, USA 2018
Kapitan 
Robert Schwentke, Niemcy, Polska, Portugalia, Francja 2017
Kurier (seans dla szkoły) 
Władysław Pasikowski, Polska 2019
Przemytnik 
Clint Eastwood, USA 2018
Robaczki z zaginionej dżungli 
Hélene Giraud, Thomas Szabo, Francja 2018
Szczęsliwy Lazzaro 
Alice Rohrwacher, Włochy, Szwajcaria, Francja, Niemcy 2018
Wspomnienie lata 
Adam Guziński, Polska 2016
Złodziejaszki 
Hirokazu Koreeda, Japonia 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.