film
 
Europejskie Nagrody Filmowe: Pejzaż we mgle
Landscape in the Mist / Topio stin omichli
reż. Theo Angelopoulos / Grecja, Francja, Włochy 1988 / 127’
Seanse - kup bilet:
08 wrz

Obsada

Michalis Zeke, Tania Palaiologou, Stratos Tzortzoglou

Nagrody

MFF w Wenecji 1988 - Srebrny Lew, Nagroda FIPRESCI, C.I.C.A.E. Award, OCIC Award, Pasinetti Award, Sergio Trasatti Award; MFF w Berlinie 1989 - Interfilm Award; Europejskie Nagrody Filmowe 1989 - najlepszy film, najlepszy reżyser

Opis filmu

Opowieść o dwójce dzieci, które uciekają z domu w poszukiwaniu ojca. Dwunastoletnia Voula i o siedem lat młodszy Aleksander przemierzają Grecję, zmierzając do coraz bardziej iluzorycznego celu, jakim są Niemcy. Po drodze spotykają się z obojętnością i okrucieństwem świata dorosłych, którego jedyną jasną stroną jest młody aktor, Orestes. Voula zakochuje się w młodzieńcu, choć jej uczucie będzie jednostronne i nieszczęśliwe. Wędrówka bohaterów stanowi więc naukę o dorosłości, którą wyznacza samotność, bezdomność, strach i cierpienie. Pejzaż we mgle należy do najbardziej lirycznych i emocjonalnych filmów Angelopoulosa. Dominuje w nim inscenizacyjne wyrafinowanie, intensywność metafor i piękno niemal wszystkich obrazów. Reżyser po raz kolejny aktualizuje też antyczną mitologię, portretując parę Telemachów, szukających swego ojca, Odyseusza. Reżyser wprowadził również współczesny i bardzo ważny dla Greków mit - wygnania i emigracji, bowiem po drugiej wojnie światowej wyjechało z ojczyzny kilka milionów jej obywateli.

Rafał Syska (8. MFF T-Mobile Nowe Horyzonty)

Informacje o reżyserze

Theo Angelopoulos

(1935 - 2012) Jeden z najważniejszych europejskich twórców autorskiego kina, laureat wielu nagród filmowych, w tym weneckiego Złotego Lwa i canneńskiej Złotej Palmy. W jego dziełach można znaleźć odwołania do greckich tragedii i mitologii. Cechą charakterystyczną filmów Theo Angelopoulosa są długie ujęcia, powolna dramaturgia i nieliczne dialogi. Reżyser był scenarzystą i producentem większości swoich dzieł, stale współpracował ze scenarzystą Tonino Guerrą, operatorem Giorgosem Arvanitisem i kompozytorką Eleni Karaindrou.

Wybrana filmografia

1962 Białe i czarne / Et Blanc et Noir / White and Black

1970 Rekonstrukcja / Anaparastasi / Reconstruction

1977 Myśliwi / I Kinigi / The Hunters

1980 Aleksander Wielki / O Megalexandros / Alexander the Great

1984 Podróż na Cyterę / Taxidi sta Kythira / Voyage to Cythera

1988 Pejzaż we mgle / Topio stin omihli / Landscape in the Mist

1991 Zawieszony krok bociana / To Meteoro vima tou pelargou / The Suspended Step of the Stork

1995 Spojrzenie Odyseusza / To Vlemma tou Odyssea / Ulysses’ Gaze

1998 Wieczność i jeden dzień / Mia aioniotita kai mia mera / Eternity and a Day

2004 Trylogia 1: Płacząca łąka / Trilogia I: To Livadi pou dakryzei / Trilogy: The Weeping Meadow

stopka

reżyseria: Theo Angelopoulos
scenariusz: Theo Angelopoulos, Tonino Guerra, Thanassis Valtinos
zdjęcia: Giorgos Arvanitis
montaż: Yannis Tsitsopoulos
muzyka: Eleni Karaindrou
obsada: Michalis Zeke, Tania Palaiologou, Stratos Tzortzoglou
producent: Theo Angelopoulos, Eric Heumann, Amedeo Pagani, Stéphane Sorlat
produkcja: Th. Angelopoulos Productions, Paradis Films, Greek Television ET-1
nagrody: MFF w Wenecji 1988 - Srebrny Lew, Nagroda FIPRESCI, C.I.C.A.E. Award, OCIC Award, Pasinetti Award, Sergio Trasatti Award; MFF w Berlinie 1989 - Interfilm Award; Europejskie Nagrody Filmowe 1989 - najlepszy film, najlepszy reżyser
barwa: kolor
Ad Astra 
James Gray, Brazylia, USA 2019
Avengers: Koniec gry (ukraiński dubbing) 
Anthony Russo, Joe Russo, USA 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Downton Abbey 
Michael Engler, Wielka Brytania 2019
Dzięki Bogu 
Francois Ozon, Belgia, Francja 2019
I znowu zgrzeszyliśmy, dobry Boże! 
Philippe de Chauveron, Francja 2019
Kino Dzieci 2019: Cały świat Romy 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Mischa Kamp, Holandia, Niemcy 2019
Kino Dzieci 2019: Dzień Czekolady 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Jacek Piotr Bławut, Polska 2018
Kino Dzieci 2019: Marona - psia opowieść 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Anca Damian, Francja, Rumunia, Belgia 2019
Kino Dzieci 2019: Pettson i Findus - Wielka wyprowadzka 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Ali Samadi Ahadi, Niemcy 2018
Kino Dzieci 2019: Pinokio 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Enzo D'Alò, Włochy, Belgia, Francja, Luksemburg 2018
Kino Dzieci 2019: Szybcy i śnieżni 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Benoît Godbout, Kanada 2018
Kino Dzieci 2019: Trzech zbójców 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Hayo Freitag, Niemcy, USA 2007
Kino Dzieci 2019: Ucieczka 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Sandro Vanucchi, Włochy 2017
Kino Dzieci 2019: Wakacje z Raną 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Sanne Vogel, Holandia 2019
Kino Dzieci 2019: Żubr Pompik - zestaw filmów krótkich 
6. Festiwal Filmowy Kino Dzieci
Szymon Adamski, Paweł Dębski, Maciej Kur, Andrzej Piotr Morawski, Agnieszka Sadurska, Polska
Legiony 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Między morzem a oceanem 
Isaki Lacuesta, Hiszpania, Szwajcaria, Rumunia 2018
Niezbędna konieczność 
Erwan Le Duc, Francja 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Piłsudski 
Michał Rosa, Polska 2019
Polityka 
Patryk Vega, Polska 2019
Truposze nie umierają 
Jim Jarmusch, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.