repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 16 czerwca 2016.

À la Bizkaina, Sekret kreatywności 

À la Bizkaina, Sormenaren bide ezkutuak 

czas: 82’

À la Bizkaina
Hiszpania 2013, 67'

reżyseria: Aritz Galarza
scenariusz: Berta López
zdjęcia: Zigor Etxebarria 
montaż: Hannot Mintegia 
występują: José Ángel Iturbe (Bigotes), Eneko Atxa, Josean Alija, Fernando Canales, Jabier Gartzia
producent: José Luis Barredo 
produkcja: Berde Produkzioak

Aritz Galarza odkrywa w swoim dokumencie tajemnicę słynnego sosu, którego nazwa pochodzi od nazwy rodzinnej prowincji filmowca Bizkaia. Okazuje się, że ma on dla Kraju Basków – i ogólnie dla kuchni hiszpańskiej – większe znaczenie, niż mogłoby się wydawać. Na przykładzie tego prostego dodatku reżyser pokazuje podejście Basków (szefów kuchni oraz zwykłych mieszkańców) do lokalnych produktów, kulinarnych tradycji i historii regionu. Czy będzie ono miało wpływ na międzynarodową gastronomię? Na to pytanie odpowiadają m.in. wybitni szefowie kuchni z Kraju Basków.

Sekret kreatywności
Sormenaren bide ezkutuak 
Hiszpania 2013, 15'

reżyseria: Lara Izagirre Garizurieta 
scenariusz: Lara Izagirre Garizurieta 
zdjęcia: Jon Goitia
montaż: Ibai Elorza 
muzyka: Joseba Brit 
występują: Eneko Atxa, Lara Izagirre 
producent: Bertol Izagirre 
produkcja: Gariza Produkzioak S.L.

To jeden z dwóch filmów w programie Culinary Connection, których głównym bohaterem jest szef kuchni Eneko Atxa. Połączył siły z reżyserką Larą Izagirre, by odkryć przed widzami z jednej strony świat haute cuisine, a z drugiej – świat kina. Twórcy zabierają nas w podróż szlakiem kulinarnej kreatywności. Jak wymyślić danie godne restauracji z trzema gwiazdkami Michelina? Jak zrobić krótki film o procesie przygotowania? Oto spojrzenie od środka, a także swoista gra z widzem – gra między światami, gra urządzeń kuchennych i lamp filmowych, która przynosi naprawdę zaskakujące efekty.

Aritz Galarza

Urodził sie w Bilbao w 1976 roku i mieszka w hiszpańskiej prowincji Arrankudia. Po ukończeniu studiów Administracji i zarządzania biznesowego, zaczął karierę w EiTB, baskijskiej stacji telewizyjnej i radiowej, w której pełnił funkcję producenta wykonawczego programów kulturalnych, zajmował się również programem. Miał związek z gastronomią, pracując przy serii dokumentów o baskijskich szefach kuchni, a także przy programie Davida de Jorge'a Robin Food. Jako temat swojego reżyserskiego debiutu wybrał sentymentalny przepis na sos nazwany na cześć jego rodzinnego regionu.

Filmografia

2013 A la Bizkaina

Lara Izagirre Garizurieta

Studiowała komunikację audiowizualną na Uniwersytecie Baskijskim, reżyserię w NYFA i w San Antonio de los Banos oraz kurs scenariuszowy na ESCAC. W 2010 roku stworzyła własną firmę produkcyjną, Gariza Produkzioak, gdzie wyprodukowała i wyreżyserowała swoje pierwsze filmy, w tym Kea (2011) oraz Next stop: Grenlandia (2012), dokument o sportach ekstremalnych nagradzany na międzynarodowych festiwalach.

Filmografia

2011 Kea 

2012 Next stop: Grenlandia

2013 Sekret kreatywności / Sormenaren bide ezkutuak 

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!