À la Bizkaina
Hiszpania 2013, 67'
reżyseria: Aritz Galarza
scenariusz: Berta López
zdjęcia: Zigor Etxebarria
montaż: Hannot Mintegia
występują: José Ángel Iturbe (Bigotes), Eneko Atxa, Josean Alija, Fernando Canales, Jabier Gartzia
producent: José Luis Barredo
produkcja: Berde Produkzioak
Aritz Galarza odkrywa w swoim dokumencie tajemnicę słynnego sosu, którego nazwa pochodzi od nazwy rodzinnej prowincji filmowca Bizkaia. Okazuje się, że ma on dla Kraju Basków – i ogólnie dla kuchni hiszpańskiej – większe znaczenie, niż mogłoby się wydawać. Na przykładzie tego prostego dodatku reżyser pokazuje podejście Basków (szefów kuchni oraz zwykłych mieszkańców) do lokalnych produktów, kulinarnych tradycji i historii regionu. Czy będzie ono miało wpływ na międzynarodową gastronomię? Na to pytanie odpowiadają m.in. wybitni szefowie kuchni z Kraju Basków.
Sekret kreatywności
Sormenaren bide ezkutuak
Hiszpania 2013, 15'
reżyseria: Lara Izagirre Garizurieta
scenariusz: Lara Izagirre Garizurieta
zdjęcia: Jon Goitia
montaż: Ibai Elorza
muzyka: Joseba Brit
występują: Eneko Atxa, Lara Izagirre
producent: Bertol Izagirre
produkcja: Gariza Produkzioak S.L.
To jeden z dwóch filmów w programie Culinary Connection, których głównym bohaterem jest szef kuchni Eneko Atxa. Połączył siły z reżyserką Larą Izagirre, by odkryć przed widzami z jednej strony świat haute cuisine, a z drugiej – świat kina. Twórcy zabierają nas w podróż szlakiem kulinarnej kreatywności. Jak wymyślić danie godne restauracji z trzema gwiazdkami Michelina? Jak zrobić krótki film o procesie przygotowania? Oto spojrzenie od środka, a także swoista gra z widzem – gra między światami, gra urządzeń kuchennych i lamp filmowych, która przynosi naprawdę zaskakujące efekty.
Urodził sie w Bilbao w 1976 roku i mieszka w hiszpańskiej prowincji Arrankudia. Po ukończeniu studiów Administracji i zarządzania biznesowego, zaczął karierę w EiTB, baskijskiej stacji telewizyjnej i radiowej, w której pełnił funkcję producenta wykonawczego programów kulturalnych, zajmował się również programem. Miał związek z gastronomią, pracując przy serii dokumentów o baskijskich szefach kuchni, a także przy programie Davida de Jorge'a Robin Food. Jako temat swojego reżyserskiego debiutu wybrał sentymentalny przepis na sos nazwany na cześć jego rodzinnego regionu.
2013 A la Bizkaina
Studiowała komunikację audiowizualną na Uniwersytecie Baskijskim, reżyserię w NYFA i w San Antonio de los Banos oraz kurs scenariuszowy na ESCAC. W 2010 roku stworzyła własną firmę produkcyjną, Gariza Produkzioak, gdzie wyprodukowała i wyreżyserowała swoje pierwsze filmy, w tym Kea (2011) oraz Next stop: Grenlandia (2012), dokument o sportach ekstremalnych nagradzany na międzynarodowych festiwalach.
2011 Kea
2012 Next stop: Grenlandia
2013 Sekret kreatywności / Sormenaren bide ezkutuak