film
Adapter. Kino bez barier: Obce niebo
reż. Dariusz Gajewski / Polska 2015 / 107’
Seanse - kup bilet:
22 maja
Adapter. Kino bez barier

Obsada

Agnieszka Grochowska, Bartłomiej Topa, Barbara Kubiak, Jan Englert

Opis filmu

Basia i Marek od dwóch lat mieszkają w Szwecji wraz z dziewięcioletnią Ulą. Na skutek niewinnego kłamstwa dziewczynki, jej losami zaczyna interesować się owładnięta obsesją perfekcyjności pracownica opieki społecznej Anita. Przekonana o słuszności szwedzkiego prawa pozornie robi wszystko dla dobra dziecka. Szwedzka opieka społeczna potajemnie przekazuje Ulę rodzicom zastępczym. Polska matka i ojciec mogą spotykać się z córką wyłącznie w wyznaczonym miejscu pod okiem przedstawicieli opieki społecznej i nowych rodziców Harriet i Bjorna. Trzy kobiety: Basia, Harriet i Anita walczą o dziecko. Dziewczynka staje się ofiarą ich najlepszych intencji. Rodzice Uli muszą zmierzyć się z bezlitosną biurokracją, dla której nie liczą się ludzkie uczucia. W obliczu koszmaru Basia i Marek decydują się na dramatyczną walkę o odzyskanie córki, niebezpiecznie balansując na granicy prawa.

Informacje o reżyserze

Dariusz Gajewski

Urodził się w 1964 roku w Częstochowie. Absolwent łódzkiej PWSFTViT (studia ukończył w 1993 roku). Przez pierwsze lata pracy reżyserskiej zajmował się dokumentem. Jego fabularnym debiutem był, zrealizowany własnym sumptem przy użyciu cyfrowej kamery, film AlaRm. Obraz został zaprezentowany i zauważony w konkursie kina niezależnego festiwalu w Gdyni, co umożliwiło Gajewskiemu realizację pełnometrażowego debiutu, Warszawy, który już rok później dostał pięć nagród w głównym konkursie gdyńskiego festiwalu. Reżyser jest laureatem Nagrody im. Andrzeja Munka, przyznawanej PWSFTViT jej absolwentom-debiutantom (2004). Pełni funkcję przewodniczącego Rady Programowej Studia „Młodzi i Film” im. Andrzeja Munka, zajmującego się produkcją filmowych debiutów.


Dariusz Gajewski was born in Częstochowa in 1964. He graduated from the National Film School in Łódź in 1993. His early directorial work was in documentaries. His debut, the mid-length AlaRm (2002), self-funded and filmed on a digital camera, turned heads when it screened at the Gdynia Film Festival. Warsaw, his full-length feature debut, came a year later and walked away with five awards from the Gdynia FF. Gajewski is also the recipient of the National Film School’s Andrzej Munk award, bestowed on outstanding graduates (2004). He is currently President of the Programming Committee for the Andrzej Munk ‘Youth and Film’ Studio, dedicated to the production of young filmmakers’ first films.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1996 Planeta Brulion / Draft Planet (doc., short)

1999 Konwój / Convoy (doc., short)

2000 Cygaro i papierosy / A Cigar and Cigarettes (doc., short)

2002 AlaRm

2003 Warszawa / Warsaw

2006 Tak / Yes (doc., short)

2008 Lekcje pana Kuki / Mr Kuka’s Advice

stopka

reżyseria: Dariusz Gajewski
obsada: Agnieszka Grochowska, Bartłomiej Topa, Barbara Kubiak, Jan Englert
polski dystrybutor: Next Film
barwa: kolor
Dora i miasto złota 
James Bobin, Australia, USA 2019
Gdzie jesteś, Bernadette? 
Richard Linklater, USA 2019
Królowa Kier 
May el-Toukhy, Dania, Szwecja 2019
Królowe Zbrodni 
Andrea Berloff, USA 2019
Lato 
Kiriłł Sieriebriennikow, Rosja, Francja 2018
Maiden 
Alex Holmes, Wielka Brytania 2018
Na bank się uda 
Szymon Jakubowski, Polska 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Piranie 
Claudio Giovannesi, Włochy 2019
Antologia Duchów Miasta 
Denis Côté, Kanada 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Diego 
Asif Kapadia, Wielka Brytania 2019
Magiczne noce 
Paolo Virzi, Włochy 2018
Pavarotti 
Ron Howard, Wielka Brytania 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.