film
Kino ukraińskie: Majdan. Rewolucja godności
Maidan / Майдан
reż. Siergiej Łoźnica / Ukraina, Holandia 2014 / 130’
wstęp wolny, wejściówki dostępne w kasach kina na 5 dni przed każdym seansem
Seanse - kup bilet:
29 kwi

Nagrody

BIAFF w Batumi – najlepszy film dokumentalny; Astra FF w Sibiu - Grand Prix

Opis filmu

Grudzień 2013 – luty 2014. Na placu Niepodległości w Kijowie rodzi się nowa Ukraina. Społeczeństwo protestuje przeciw dyktaturze prezydenta Wiktora Janukowycza i korupcji rządu. Początkowo protesty mają spokojny, pokojowy przebieg – po kilku dniach atmosfera gęstnieje. Pojawia się milicja z tarczami i maskami gazowymi. Padają pierwsze strzały, słychać wybuchy. Dokument składa się wyłącznie z materiału nakręconego w Kijowie. Nie ma tu żadnego komentarza, wypowiedzi do kamery są zastąpione nagraniami przemówień z podium. Całość ma formę transmisji typowej dla relacji na żywo telewizji informacyjnych. Łoźnica pozostawia widzów sam na sam z obrazem. Dla mnie ten film jest triumfem obserwacyjnego dokumentu. To sztuka bez sztuki, artless art, jak mówił wielki fotografik Cartier-Bresson. Wyprana z wszelkiej propagandy, pozbawiona emocjonalnego szantażu. Czysta antropologia. (Tadeusz Sobolewski, „Gazeta Wyborcza”)

Informacje o reżyserze

Siergiej Łoźnica

Urodzony 5 września 1964 roku w Baranowiczach (Białoruś). Ukraiński reżyser filmowy (nie definiuje swojej narodowości, uważa się za obywatela Europy), który uchodzi za jednego z najważniejszych dokumentalistów Europy Wschodniej. W 1981 roku rozpoczął studia na Narodowym Technicznym Uniwersytecie Ukrainy (Politechnika Kijowska). Po ukończeniu studiów pozostał na uczelni, zajmując się pracą naukową w Instytucie Cybernetyki, gdzie zatrudniony był do 1991 roku. W latach 1991-1997 studiował na Wszechrosyjskim Państwowym Uniwersytecie Kinematografii. Jest autorem ponad 10 filmów dokumentalnych, które wywołały dyskusję zarówno na Ukrainie, jak i w Rosji. Większość z nich poświęcił drażliwym kwestiom społecznym i politycznym. Od 2001 roku mieszka i pracuje w Berlinie.

Filmografia

2008 Rewia / Представлення / Performance (doc.)

2010 Szczęście ty moje / Щастя ти моє / My Joy

2012 We mgle / У тумані / In the Fog

2014 Majdan / Майдан / Maidan (doc.)

2015 Wydarzenie / Подія / Event (doc.)

stopka

nagrody: BIAFF w Batumi – najlepszy film dokumentalny; Astra FF w Sibiu - Grand Prix
scenariusz: Siergiej Łoźnica
zdjęcia: Siergiej Łoźnica, Siergiej Stecenko
montaż: Siergiej Łoźnica, Danielius Kokanauskis
producent: Siergiej Łoźnica, Maria Czustowa-Baker
produkcja: Arthouse Traffic
język: ukraiński, rosyjski
1917 
Sam Mendes, USA 2020
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Klub "Wysokich Obcasów": Matthias i Maxime 
Klub "Wysokich Obcasów"
Xavier Dolan, Kanada 2019
Kłamstewko 
Lulu Wang, USA 2019
Małe kobietki 
Greta Gerwig, USA 2019
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Miłość mojego brata 
Monia Chokri, Kanada 2019
Monos 
Pokazy specjalne
Alejandro Landes, Argentyna, Holandia, Niemcy, Szwecja, Kolumbia, Urugwaj 2019
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: Kłamstewko 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Lulu Wang, USA 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Poznajmy się jeszcze raz 
Nicolas Bedos, Francja 2019
Szybcy i śnieżni 
Benoît Godbout, Kanada 2018
Tajni i fajni 
Nick Bruno, USA 2019
Tommaso 
Abel Ferrara, Włochy, Wielka Brytania, USA 2019
Kraina miodu 
Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, Macedonia 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.