film
Kino ukraińskie: Cienie zapomnianych przodków
Shadows of Forgotten Ancestors / Тіні забутих предків
reż. Siergiej Paradżanow / Ukraina (ZSRR) 1964 / 96’
prelekcja: Joanna Żak, wstęp wolny, wejściówki dostępne w kasach kina na 5 dni przed każdym seansem
Seanse - kup bilet:
27 kwi

Obsada

Iwan Mykołajczuk, Łarysa Kadocznykowa, Tetiana Bestajewa, Ołeksandr Rajdanow, Ołeksandr Haj, Neoniła Hnepowśka

Nagrody

MFF w Mar del Plata 1965 - nagroda krytyków, specjalna nagroda jury

Opis filmu

Karpaty, Huculszczyzna. W otoczeniu pięknej przyrody rozgrywa się tragiczna historia miłości Iwana i Mariczki, którzy pochodzą ze zwaśnionych rodów. Po śmierci ojca Iwan zmuszony jest opuścić wieś i podjąć pracę jako parobek. Obiecuje ukochanej, że powróci przed zimą, i prosi, by na niego zaczekała. Życie okazuje się dla nich bardzo surowe… Miłość i tęsknota determinują czyny głównego bohatera. Ponieważ film Paradżanowa ma poetycki charakter i baśniową oprawę, jak w baśni wydarzenia nabierają ostatecznego wymiaru. Cienie zapomnianych przodków, arcydzieło światowego kina, wymyka się definicjom, stanowi jedyną w swoim rodzaju etnograficzno-malarską wizję huculskiego mikrokosmosu. Przepełniony symboliką religijną i narodową film stanowił wyłom w socrealistycznym kinie radzieckim i przyniósł Paradżanowi międzynarodowe uznanie, przybliżając piękno oryginalnych huculskich tradycji, muzyki i wierzeń ludowych.

Informacje o reżyserze

Siergiej Paradżanow

Ukraiński reżyser pochodzenia ormiańskiego, uznawany za jednego z najwybitniejszych twórców kina XX wieku. Urodzony 9 stycznia 1924 roku w Tbilisi w Gruzji. Wszechstronnie utalentowany twórca i dysydent, wiele lat więziony przez władze za głoszone przez siebie poglądy i niezależność artystyczną. Ukończył reżyserię na Wszechrosyjskim Państwowym Uniwersytecie Kinematografii w Moskwie. Uczył się również pod okiem Igora Sawczenki i Ołeksandra Dowżenki, dzięki którym zrealizował swoją pracę dyplomową. Za debiut fabularny Siergieja Paradżanowa należy uznać Andrijesz, zrealizowany w 1955 roku wspólnie z Jakowem Bazelianem. Przełomowym filmem okazały się Cienie zapomnianych przodków z 1964 roku, arcydzieło będące adaptacją opowiadania Mychajły Kociubynskiego. Kolejne scenariusze pisane w latach 60. i na początku 70. nie trafiały do realizacji. Dopiero w 1984 roku po złagodzeniu represji władz mógł wrócić do realizacji filmów. Zmarł w Erywaniu 20 lipca 1990 roku.

Filmografia

1955 Andrijesz / Андрієш / Andriesh

1964 Cienie zapomnianych przodków / Тіні забутих предків / Shadows of Forgotten Ancestors

1965 Kijowskie freski / Київські фрески / Kyiv Frescoes

1984 Legenda o twierdzy Suramskiej / ЛегендапроСурамськуфортецю / The Legend of Suram Fortress

1988 -Aszik Kerib / Ашик-керіб / Ashik Kerib

stopka

nagrody: MFF w Mar del Plata 1965 - nagroda krytyków, specjalna nagroda jury
scenariusz: Siergiej Paradżanow, Iwan Czendej
zdjęcia: Jurij Ilienko
montaż: Marfa Ponomarenko
muzyka: Myrosław Skoryk
produkcja: Narodowe Studio Filmowe im. O. Dowżenki
język: ukraiński
1917 
Sam Mendes, USA 2020
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Klub "Wysokich Obcasów": Matthias i Maxime 
Klub "Wysokich Obcasów"
Xavier Dolan, Kanada 2019
Kłamstewko 
Lulu Wang, USA 2019
Małe kobietki 
Greta Gerwig, USA 2019
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Miłość mojego brata 
Monia Chokri, Kanada 2019
Monos 
Pokazy specjalne
Alejandro Landes, Argentyna, Holandia, Niemcy, Szwecja, Kolumbia, Urugwaj 2019
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: Kłamstewko 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Lulu Wang, USA 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Poznajmy się jeszcze raz 
Nicolas Bedos, Francja 2019
Szybcy i śnieżni 
Benoît Godbout, Kanada 2018
Tajni i fajni 
Nick Bruno, USA 2019
Tommaso 
Abel Ferrara, Włochy, Wielka Brytania, USA 2019
Kraina miodu 
Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, Macedonia 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.