film
   
Kino ukraińskie: Dwie sroki za ogon 
Chasing Two Hares / За двома зайцями
reż. Wiktor Iwanow / Ukraina (ZSRR) 1961 / 77’
wstęp wolny, wejściówki dostępne w kasach kina na 5 dni przed każdym seansem
Seanse - kup bilet:
21 kwi

Obsada

Oleh Borysow, Marharyta Krynycyna, Mykoła Jakowczenko, Natalija Naum, Anatolij Jurczenko

Nagrody

Ukraińska Nagroda Filmowa im. O. Dowżenki 1999 – najlepszy reżyser, najlepszy operator, najlepszy aktor, najlepsza aktorka

Opis filmu

Kijów, początek XX wieku. Uchodzący za fircyka i lekkoducha właściciel salonu fryzjerskiego, Gołochwasty, przegrywa w karty własny zakład. Aby poprawić swoją opłakaną sytuację finansową, postanawia ożenić się z bogatą panną Pronią. Kłopot w tym, że propozycję matrymonialną składa również pięknej, lecz ubogiej pannie Hali. Mądrość ludowa słusznie powiada: trzymając dwie sroki za ogon, nie złapiesz żadnej. Kostiumowa komedia została przesycona niepowtarzalnym, sarkastycznym humorem ukraińskim. Oryginalna ścieżka dźwiękowa, przechowywana w filmowym archiwum w Mariupolu, dopiero niedawno została odnaleziona przez konserwatorów Centrum Ołeksandra Dowżenki. Malownicze obrazy Kijowa, barwne stroje historyczne oraz wspaniałe kreacje aktorskie pozwalają rozsmakować się w klimacie pełnej intryg epoki. Jest to jedna z nielicznych komedii w historii kina ukraińskiego.

Informacje o reżyserze

Wiktor Iwanow

Urodzony 31 stycznia 1909 roku we wsi Kozjatyn. Ukraiński pisarz, reżyser i scenarzysta, głównie filmów komediowych. Ukończył pracownię Siergieja Eisensteina na Wszechrosyjskim Państwowym Uniwersytecie Kinematografii w Moskwie. W czasie drugiej wojny światowej walczył w szeregach Armii Czerwonej; został ciężko ranny. Po wojnie podejmował pracę w kilku studiach filmowych na terenie całego Związku Radzieckiego. W 1950 roku objął posadę głównego reżysera w Instytucie Filmowym im. O. Dowżenki w Kijowie. Przez wiele lat jego autorskie filmy były zakazywane, jednocześnie ciesząc się przychylnością widza. Największe dzieło Iwanowa Dwie sroki za ogon zostało uznane za najgorszy film 1961 roku – dopiero po 40 latach doceniono niezwykły talent reżysera. Zmarł 18 czerwca 1981 roku w Kijowie.

Filmografia

1958 Sto tysięcy / Сто тисяч / Hundred Thousand

1961 Za dwoma zającami / За двома зайцями / Chasing Two Hares

1965 Klucze do nieba / Ключіві д неба / Keys to the Sky

1971 Wesołe Żabokrycze / Веселі жабокричі / Funny Zhabokrich

1973 Ani puchu, ani pierza / Ні пуху, ні пера / No Fluff, No Feathers

stopka

nagrody: Ukraińska Nagroda Filmowa im. O. Dowżenki 1999 – najlepszy reżyser, najlepszy operator, najlepszy aktor, najlepsza aktorka
scenariusz: Wiktor Iwanow
zdjęcia: Wadym Ilienko
montaż: Warwara Bondina
muzyka: Wadym Homoljaka
produkcja: Narodowe Studio Filmowe im. O. Dowżenki
język: ukraiński, rosyjski
1917 
Sam Mendes, USA 2020
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Klub "Wysokich Obcasów": Matthias i Maxime 
Klub "Wysokich Obcasów"
Xavier Dolan, Kanada 2019
Kłamstewko 
Lulu Wang, USA 2019
Małe kobietki 
Greta Gerwig, USA 2019
Miłość mojego brata 
Monia Chokri, Kanada 2019
Monos 
Pokazy specjalne
Alejandro Landes, Argentyna, Holandia, Niemcy, Szwecja, Kolumbia, Urugwaj 2019
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: Kłamstewko 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Lulu Wang, USA 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Poznajmy się jeszcze raz 
Nicolas Bedos, Francja 2019
Szybcy i śnieżni 
Benoît Godbout, Kanada 2018
Tajni i fajni 
Nick Bruno, USA 2019
Tommaso 
Abel Ferrara, Włochy, Wielka Brytania, USA 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Kraina miodu 
Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, Macedonia 2019
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.