film
Kino ukraińskie: Plemię
The Tribe / Плем’я
reż. Myrosław Słaboszpyckyj / Ukraina 2014 / 132’
wstęp wolny, wejściówki dostępne w kasach kina na 5 dni przed każdym seansem
Seanse - kup bilet:
16 kwi

Obsada

Jana Nowikowa, Hryhorij Fesenko, Roza Babij, Aleksandr Dzjadewycz

Nagrody

Grand Prix Międzynarodowego Tygodnia Krytyki w Cannes; Europejska Nagroda Filmowa – Odkrycie Roku

Opis filmu

„Miłość i nienawiść nie potrzebuje słów” – tymi słowami opatrzył swój film Myrosław Słaboszpyckyj. Mamy do czynienia z czystym obrazem, bez żadnych dialogów, wyostrzającym percepcję i potęgującym emocje. Wszelkie motywacje, cele i pragnienia bohaterów ujawniane są za pośrednictwem zachowania, mimiki, gestu. Nastoletni Serhij przyjeżdża do nowej szkoły z internatem. Obowiązują tam plemienne zasady i narzucona hierarchia. Aby przetrwać, musi dołączyć do grupy sprawującej władzę i podporządkować się jej regułom. Jest to świat prymitywny, surowy, w którym nie ma miejsca na żadne pozytywne uczucia. Rządzi tu bezwzględne prawo siły i pragmatyzmu. Nawet miłość zostaje zdeformowana, stając się koszmarem prowadzącym do tragedii. 

Informacje o reżyserze

Myrosław Słaboszpyckyj

Urodzony 17 października 1974 roku w Kijowie. Najbardziej znany ukraiński reżyser młodego pokolenia. Ukończył reżyserię na Państwowym Uniwersytecie Filmu, Teatru i Telewizji im. Karpenki-Karego w Kijowie. Pracował jako reporter kroniki kryminalnej, pisał scenariusze kinowe i telewizyjne. Pełnił funkcję wiceprezesa Towarzystwa Młodych Kinematografów Ukrainy. W 2000 roku został członkiem Ukraińskiej Akademii Filmowej. Z powodu konfliktu z Państwową Służbą Kinematografii wyjechał do Petersburga, gdzie pracował jako scenarzysta. Po powrocie do kraju zadebiutował krótkometrażowym filmem Koszmar. Przełom w karierze przyniósł mu film Plemię, który zdobył podczas Międzynarodowego Tygodnia Krytyki w Cannes trzy z czterech nagród, w tym Grand Prix.



Filmografia

2006 Koszmar / Жах / Nightmare

2009 Diagnoza / Діагноз / Diagnosis

2010 Głuchota / Глухота / Deafness

2012 Goodbye, Ukraino! / Україно, Goodbye! / Ukraine, Goodbye!

2014 Plemię / Плем'я / The Tribe

stopka

nagrody: Grand Prix Międzynarodowego Tygodnia Krytyki w Cannes; Europejska Nagroda Filmowa – Odkrycie Roku
scenariusz: Myrosław Słaboszpyckyj
zdjęcia: Walentyn Wasjanowycz
montaż: Walentyn Wasjanowycz
producent: Walentyn Wasjanowycz, Ija Maslyćka
produkcja: Garmata Film Production, Ukrainian Film Agency, Hubert Bals Fund, Development of Ukraine
język: ukraiński, rosyjski
1917 
Sam Mendes, USA 2020
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Klub "Wysokich Obcasów": Matthias i Maxime 
Klub "Wysokich Obcasów"
Xavier Dolan, Kanada 2019
Kłamstewko 
Lulu Wang, USA 2019
Małe kobietki 
Greta Gerwig, USA 2019
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Miłość mojego brata 
Monia Chokri, Kanada 2019
Monos 
Pokazy specjalne
Alejandro Landes, Argentyna, Holandia, Niemcy, Szwecja, Kolumbia, Urugwaj 2019
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: Kłamstewko 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Lulu Wang, USA 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Poznajmy się jeszcze raz 
Nicolas Bedos, Francja 2019
Szybcy i śnieżni 
Benoît Godbout, Kanada 2018
Tajni i fajni 
Nick Bruno, USA 2019
Tommaso 
Abel Ferrara, Włochy, Wielka Brytania, USA 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Kraina miodu 
Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, Macedonia 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.