film
     
Kino ukraińskie: Zagubiony list
The Lost Letter / Пропала грамота
reż. Borys Iwczenko / Ukraina (ZSRR) 1972 / 79’
wstęp wolny, wejściówki dostępne w kasach kina na 5 dni przed każdym seansem
Seanse - kup bilet:
14 kwi

Obsada

Iwan Mykołajczuk, Wasyl Choroszko, Hałyna Dołhozwjaha, Fedir Stryhun

Opis filmu

Film oparty na motywach powieści Nikołaja Gogola. Heroiczna, a zarazem komiczna opowieść o losach dwóch kozaków, Wasylia i Andrija, którzy przez hetmana są wysłani z wiadomością do carycy Katarzyny. Ich wspólna podróż obfituje w przygody z nutą mistycyzmu. Zabawne sploty akcji są pretekstem do opowiedzenia historii Kozaczyzny XVI i XVII wieku. Zamiarem reżysera było pokazanie jedności narodu, cechującego się naturalną siłą i wolą życia, która scala Ukraińców i daje nadzieję na lepszą przyszłość. Film został nakręcony w okresie cenzury i intensywnej rusyfikacji, dlatego ze względu na uwypuklanie znaczenia ukraińskiej kultury oraz gloryfikację Kozaków szybko został odesłany na półkę. Na ekrany powrócił dopiero po dziesięciu latach.

Informacje o reżyserze

Borys Iwczenko

Urodzony 29 stycznia 1941 roku w Zaporożu. Ukraiński reżyser i aktor, syn reżysera Wiktora Iwczenki. Ukończył reżyserię na Państwowym Uniwersytecie Filmu, Teatru i Telewizji im. Karpenki-Karego w Kijowie. Przez ponad 30 lat pracował jako reżyser w Narodowym Studiu Filmowym im. O. Dowżenki. W tym czasie zrealizował wiele filmów, które od pokoleń widnieją na listach najlepszych dzieł w historii ukraińskiego kina. Jeden z głównych przedstawicieli fenomenu kina poetyckiego. W oczach aktorów i twórców pozostał niesamowicie skromnym, wrażliwym i introwertycznym człowiekiem, szanowanym w całym środowisku filmowym. Zmarł 28 czerwca 1990 roku w Kijowie, gdzie został pochowany na Cmentarzu Bajkowym.

Filmografia

1968 Annyczka / Анничка / Annychka

1971 Ołesia / Олеся / Olesya

1972 Zagubiony list / Пропалаграмота / The Lost Letter

1974 Maryna / Марина / Maryna

1990 Opowieść o Iwanie / Небилиці про Івана / Stories about Ivan

stopka

scenariusz: Iwan Dracz
zdjęcia: Witalij Zymoweć
montaż: Tamara Serdiuk
muzyka: Nina Matwijenko, Marija Mykołajczuk
produkcja: Narodowe Studio Filmowe im. O. Dowżenki
język: ukraiński, rosyjski
1917 
Sam Mendes, USA 2020
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Klub "Wysokich Obcasów": Matthias i Maxime 
Klub "Wysokich Obcasów"
Xavier Dolan, Kanada 2019
Kłamstewko 
Lulu Wang, USA 2019
Małe kobietki 
Greta Gerwig, USA 2019
Miłość mojego brata 
Monia Chokri, Kanada 2019
Monos 
Pokazy specjalne
Alejandro Landes, Argentyna, Holandia, Niemcy, Szwecja, Kolumbia, Urugwaj 2019
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: Kłamstewko 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Lulu Wang, USA 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Poznajmy się jeszcze raz 
Nicolas Bedos, Francja 2019
Szybcy i śnieżni 
Benoît Godbout, Kanada 2018
Tajni i fajni 
Nick Bruno, USA 2019
Tommaso 
Abel Ferrara, Włochy, Wielka Brytania, USA 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Kraina miodu 
Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, Macedonia 2019
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.