film
Kino ukraińskie: Chajtarma 
Haytarma / Хайтарма
reż. Achtem Sejtablajew / Ukraina 2012 / 90’
wstęp wolny, wejściówki dostępne w kasach kina na 5 dni przed każdym seansem
Seanse - kup bilet:
13 kwi

Obsada

Achtem Sejtabłajew, Jurij Curiło, Ołeksij Horbunow, Andrij Saminin, Usnije Chaliłowa, Dinara Awaz, Walerij Szytowałow

Nagrody

Kimera IFF – najlepszy film, najlepszy reżyser; MFF Korona Karpat – Grand Prix; Nagroda Nike w kategorii Najlepszy Film WNP i krajów bałtyckich

Opis filmu

Chajtarma to po tatarsku „powrót”, a także nazwa ludowego tańca. Jest maj 1944 roku. Armia Czerwona wypędza hitlerowców z Krymu. Bohater ZSRR, major Sułtan Amet-Chan, as radzieckiego lotnictwa, przylatuje z frontu na krótki urlop do rodzinnej Ałupki. Rankiem następnego dnia z rozkazu Stalina rozpoczyna się oczyszczanie półwyspu z Tatarów uznanych przez „ojca narodów” za „zdrajców i pachołków Hitlera”. Enkawudziści wypędzają ludzi z domów. Od oficera dowodzącego operacją w Ałupce Sułtan dowiaduje się, że również on, choć zestrzelił ponad 30 samolotów niemieckich i przyznano mu tytuł Bohatera Związku Radzieckiego, jako Tatar uważany jest za zdrajcę. Pilot rozpoczyna rozpaczliwą próbę ratowania ukochanej i rodziny. Scenariusz powstał na podstawie relacji Tatarów, którzy w dzieciństwie zostali wysiedleni i wywiezieni do Uzbekistanu, skąd powrócili w ojczyste strony dopiero po 45 latach.

Informacje o reżyserze

Achtem Sejtablajew

Urodzony 11 grudnia 1972 roku w Uzbekistanie. Ukraiński aktor i reżyser krymskotatarskiego pochodzenia. Pochodzi z rodziny deportowanych w 1944 roku Tatarów krymskich, którzy powrócili na Krym po upadku Związku Radzieckiego. Ukończył wydział aktorski oraz reżyserię na Państwowym Uniwersytecie Filmu, Teatru i Telewizji im. Karpenki-Karego w Kijowie. Pracował jako aktor i reżyser wielu sztuk w symferopolskim teatrze, gdzie zasłynął rolą Makbeta. Po aneksji Krymu przez Rosję przeprowadził się do Kijowa, gdzie otrzymał pracę w Telewizji Państwowej jako prowadzący patriotycznego talk-show. Zasłużony artysta Republiki Autonomicznej Krymu.

Filmografia

2007 Kwartet dla dwojga / Квартет для двох / Quartet for Two

2008 Operacja Che Guevara / Операція «ЧеГевара / Operation Che Guevara

2009 Jesiennne kłopoty / Осінні клопоти / Autumn Problems

2011 Ciemne wody / Темні води / Dark Water

2012 Chajtarma / Хайтарма / Haytarma

stopka

nagrody: Kimera IFF – najlepszy film, najlepszy reżyser; MFF Korona Karpat – Grand Prix; Nagroda Nike w kategorii Najlepszy Film WNP i krajów bałtyckich
scenariusz: Mykoła Rybałka
zdjęcia: Wołodymyr Iwanow
montaż: Serhij Klopacz
muzyka: Serhij Krucenko, Dżemil Krucenko
producent: Lenur Islamow, Iwanna Diadiura
produkcja: Studium ATR
język: krymsko-tatarski, rosyjski
1917 
Sam Mendes, USA 2020
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Klub "Wysokich Obcasów": Matthias i Maxime 
Klub "Wysokich Obcasów"
Xavier Dolan, Kanada 2019
Kłamstewko 
Lulu Wang, USA 2019
Małe kobietki 
Greta Gerwig, USA 2019
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Miłość mojego brata 
Monia Chokri, Kanada 2019
Monos 
Pokazy specjalne
Alejandro Landes, Argentyna, Holandia, Niemcy, Szwecja, Kolumbia, Urugwaj 2019
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: Kłamstewko 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Lulu Wang, USA 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Poznajmy się jeszcze raz 
Nicolas Bedos, Francja 2019
Szybcy i śnieżni 
Benoît Godbout, Kanada 2018
Tajni i fajni 
Nick Bruno, USA 2019
Tommaso 
Abel Ferrara, Włochy, Wielka Brytania, USA 2019
Kraina miodu 
Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, Macedonia 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.