film
Kino ukraińskie: Wagricz i czarny kwadrat
Vahrich and the Black Square / Вагрiч та чорний квадрат
reż. Andrij Zahdańskyj / Ukraina, USA 2015 / 81’
prelekcja: Elżbieta Tyszkowska-Kasprzak
wstęp wolny, wejściówki dostępne w kasach kina na 5 dni przed każdym seansem
Seanse - kup bilet:
10 kwi

Obsada

Witalij Komar, Ihor Makarow,Oleksandr Henis, Eduard Limonow, Witalij Pacjukow, Iryna Bachczanian

Opis filmu

Dokument poświęcony jednej z najbardziej wyrazistych postaci z kręgu radzieckiej emigracji w USA – Wagricza Bachczaniana. W filmie wykorzystano obrazy, aforyzmy, rysunki i kolaże artysty, odtwarzając charakterystyczny dla niego absurdalny, surrealistyczny świat. W świecie tym kryje się pewna zagadka. Zagadka czarnego kwadratu. Do królestwa Bachczaniana wprowadzają nas jego przyjaciele i rodzina, opowiadający raz komiczne, innym razem smutne anegdoty z życia twórcy – radzieckiego mistrza o nieradzieckiej duszy, konceptualisty, który był jednym z pierwszych przedstawicieli charkowskiego konstruktywizmu i awangardy, człowieka wolnego, który mimo że zaadaptował się w nowym świecie, pozostał sobą. Andrij Zahdańskyj stawia filmowy pomnik na cześć wolnej twórczości, łamania konwenansów, niecodziennych rozwiązań. Po obejrzeniu jego filmu jasny stanie się fakt, że to nie monument przedstawiający Lenina powinien stać na placu Wolności w Charkowie.



Informacje o reżyserze

Andrij Zahdańskyj

Ukraiński reżyser, dokumentalista, niezależny producent. Urodzony 9 marca 1956 roku w Kijowie. Ukończył instytut sztuk teatralnych na Państwowym Uniwersytecie Filmu, Teatru i Telewizji im. Karpenki-Karego w Kijowie. Przez długi czas pracował przy realizacji popularnonaukowych filmów, następnie, w latach 1988-1992, jako reżyser w niezależnym studium filmowym Czetwer. Zadebiutował filmem Tłumaczenia snów, dzięki któremu zdobył dużą popularność w kraju i za granicą. Jego pracę dostrzeżono także w USA, gdzie zdobył miano reżysera ciekawego i kontrowersyjnego. Od 1992 roku tworzy i mieszka w Stanach Zjednoczonych.



Filmografia

1990 Tłumaczenia snów / Тлумачення сновидів / Interpretation of Dreams

2007 Pomarańczowa zima / Оранжева зима / Orange Winter

2010 Mój ojciec Jewhen / Мій батько Євген / My Father Evgeni

2013 Chodniki Paryża / Тротуари Парижа / Trottoirs de Paris

2015 Wagricz i czarny kwadrat / Вагрiч та чорний квадрат / Vahrich and the Black Square (doc.)

stopka

scenariusz: Andrij Zahdańskyj
zdjęcia: Wołodymyr Hujewskyj, Andrij Zahdańskyj
montaż: Andrij Zahdańskyj
producent: Hennadij Kofman, Olga Bezchmelnycina, Andrij Zahdańskyj
produkcja: AZ Films LLC & MaGiKa Film
język: ukraiński, rosyjski
1917 
Sam Mendes, USA 2020
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Klub "Wysokich Obcasów": Matthias i Maxime 
Klub "Wysokich Obcasów"
Xavier Dolan, Kanada 2019
Kłamstewko 
Lulu Wang, USA 2019
Małe kobietki 
Greta Gerwig, USA 2019
Miłość mojego brata 
Monia Chokri, Kanada 2019
Monos 
Pokazy specjalne
Alejandro Landes, Argentyna, Holandia, Niemcy, Szwecja, Kolumbia, Urugwaj 2019
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: Kłamstewko 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Lulu Wang, USA 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Poznajmy się jeszcze raz 
Nicolas Bedos, Francja 2019
Szybcy i śnieżni 
Benoît Godbout, Kanada 2018
Tajni i fajni 
Nick Bruno, USA 2019
Tommaso 
Abel Ferrara, Włochy, Wielka Brytania, USA 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Kraina miodu 
Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, Macedonia 2019
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.