film
Kino ukraińskie: Jeńcy
Prisoners / Вранці
reż. Wołodymyr Tychyj / Ukraina 2016 / 129’
wykład Wołodymyra Tychyja został odwołany z powodu choroby reżysera, wejściówki dostępne w kasach kina na 5 dni przed każdym seansem
Seanse - kup bilet:
09 kwi

Obsada

Ołeksandr Kłoczko, Iwan Bubenczyk

Nagrody

MFFw Odessie 2015 – nagroda Work in Progress

Opis filmu

Inspiracją do realizacji filmu był zjazd rodzin Niebiańskiej Sotni – ofiar wydarzeń na Majdanie w latach 2013-2014. Dokument opisuje Rewolucję Godności, będąc jednocześnie hołdem dla wszystkich walczących. Bohaterowie historii to mieszkający obecnie we Lwowie Saszko Kłoczko i Iwan Bubenczyk. W trakcie walki Saszko wziął do niewoli żołnierza Berkutu i zmusił go do złożenia broni. Po kilku miesiącach od tamtych wydarzeń postanawia odszukać swojego wroga. Motywacją nie jest chęć zemsty lub wymierzania sprawiedliwości. Chłopak kieruje się czysto humanistycznymi, socjologicznymi przesłankami: chce spojrzeć na przeciwnika jak na człowieka, zobaczyć, jak potoczyły się losy ludzi z drugiej strony barykady. Czy uda się Saszce odnaleźć berkutowca? Jaki wpływ na jego poszukiwania będzie miał żołnierz-ochotnik Iwan, którego spotka na swojej drodze? Premiera filmu na Ukrainie odbyła się 20 lutego 2016 roku, w rocznicę najtragiczniejszych wydarzeń Majdanu.

Informacje o reżyserze

Wołodymyr Tychyj

Ukraiński producent, reżyser i scenarzysta urodzony 25 lutego 1970 roku w Czerwonogrodzie. Ukończył reżyserię na Państwowym Uniwersytecie Filmu, Teatru i Telewizji im. Karpenki-Karego w Kijowie. Pracował w różnych studiach telewizji państwowej (1+1, Danaprys-film) jako reżyser reklam, seriali i programów telewizyjnych. Zasłynął w latach 90. filmem krótkometrażowym Rusalońka, który zdobył wiele nagród na festiwalach międzynarodowych, m.in. Grand Prix na MFF Alternative (Rumunia) czy MFFK Berlin. Tychyj wyreżyserował dokument opisujący rewolucję na Majdanie Babylon'13, dzięki któremu jest jednym z najbardziej znanych ukraińskich twórców filmowych. Członek Ukraińskiej Akademii Filmowej.

Filmografia

2011 Frajerzy. Arabeska / Мудакию. Арабески / Asshole. Arabesque

2010 Ukraino. Goodbye! / Україно, Goodbye! / Ukraine.Goodbye!

2013 Zielona kurtka / Зелена кофта / Green Jacket

2013 Babylon'13 / Вавилон'13 / Babylon'13 (doc.)

2015 Nasza Nadija / Наша Надія / Our Nadia

stopka

nagrody: MFFw Odessie 2015 – nagroda Work in Progress
scenariusz: Wołodymyr Tychyj
zdjęcia: Babylon’13
montaż: Babylon’13
muzyka: Anton Bajbakow, Okean Elzy
producent: Wołodymyr Tychyj
produkcja: Babylon’13
język: ukraiński
1917 
Sam Mendes, USA 2020
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Klub "Wysokich Obcasów": Matthias i Maxime 
Klub "Wysokich Obcasów"
Xavier Dolan, Kanada 2019
Kłamstewko 
Lulu Wang, USA 2019
Małe kobietki 
Greta Gerwig, USA 2019
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Miłość mojego brata 
Monia Chokri, Kanada 2019
Monos 
Pokazy specjalne
Alejandro Landes, Argentyna, Holandia, Niemcy, Szwecja, Kolumbia, Urugwaj 2019
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: Kłamstewko 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Lulu Wang, USA 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Poznajmy się jeszcze raz 
Nicolas Bedos, Francja 2019
Szybcy i śnieżni 
Benoît Godbout, Kanada 2018
Tajni i fajni 
Nick Bruno, USA 2019
Tommaso 
Abel Ferrara, Włochy, Wielka Brytania, USA 2019
Kraina miodu 
Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, Macedonia 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.