film
Obce niebo
reż. Dariusz Gajewski / Polska 2015 / 107’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 5 listopada 2015.

Obsada

Agnieszka Grochowska, Bartłomiej Topa, Barbara Kubiak, Jan Englert

Opis filmu

Basia i Marek od dwóch lat mieszkają w Szwecji wraz z dziewięcioletnią Ulą. Na skutek niewinnego kłamstwa dziewczynki, jej losami zaczyna interesować się owładnięta obsesją perfekcyjności pracownica opieki społecznej Anita. Przekonana o słuszności szwedzkiego prawa pozornie robi wszystko dla dobra dziecka. Szwedzka opieka społeczna potajemnie przekazuje Ulę rodzicom zastępczym. Polska matka i ojciec mogą spotykać się z córką wyłącznie w wyznaczonym miejscu pod okiem przedstawicieli opieki społecznej i nowych rodziców Harriet i Bjorna. Trzy kobiety: Basia, Harriet i Anita walczą o dziecko. Dziewczynka staje się ofiarą ich najlepszych intencji. Rodzice Uli muszą zmierzyć się z bezlitosną biurokracją, dla której nie liczą się ludzkie uczucia. W obliczu koszmaru Basia i Marek decydują się na dramatyczną walkę o odzyskanie córki, niebezpiecznie balansując na granicy prawa.

Informacje o reżyserze

Dariusz Gajewski

Urodził się w 1964 roku w Częstochowie. Absolwent łódzkiej PWSFTViT (studia ukończył w 1993 roku). Przez pierwsze lata pracy reżyserskiej zajmował się dokumentem. Jego fabularnym debiutem był, zrealizowany własnym sumptem przy użyciu cyfrowej kamery, film AlaRm. Obraz został zaprezentowany i zauważony w konkursie kina niezależnego festiwalu w Gdyni, co umożliwiło Gajewskiemu realizację pełnometrażowego debiutu, Warszawy, który już rok później dostał pięć nagród w głównym konkursie gdyńskiego festiwalu. Reżyser jest laureatem Nagrody im. Andrzeja Munka, przyznawanej PWSFTViT jej absolwentom-debiutantom (2004). Pełni funkcję przewodniczącego Rady Programowej Studia „Młodzi i Film” im. Andrzeja Munka, zajmującego się produkcją filmowych debiutów.


Dariusz Gajewski was born in Częstochowa in 1964. He graduated from the National Film School in Łódź in 1993. His early directorial work was in documentaries. His debut, the mid-length AlaRm (2002), self-funded and filmed on a digital camera, turned heads when it screened at the Gdynia Film Festival. Warsaw, his full-length feature debut, came a year later and walked away with five awards from the Gdynia FF. Gajewski is also the recipient of the National Film School’s Andrzej Munk award, bestowed on outstanding graduates (2004). He is currently President of the Programming Committee for the Andrzej Munk ‘Youth and Film’ Studio, dedicated to the production of young filmmakers’ first films.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1996 Planeta Brulion / Draft Planet (doc., short)

1999 Konwój / Convoy (doc., short)

2000 Cygaro i papierosy / A Cigar and Cigarettes (doc., short)

2002 AlaRm

2003 Warszawa / Warsaw

2006 Tak / Yes (doc., short)

2008 Lekcje pana Kuki / Mr Kuka’s Advice

stopka

reżyseria: Dariusz Gajewski
obsada: Agnieszka Grochowska, Bartłomiej Topa, Barbara Kubiak, Jan Englert
polski dystrybutor: Next Film
barwa: kolor
53 wojny 
Ewa Bukowska, Polska 2018
7 uczuć 
Marek Koterski, Polska 2018
Czyściciele internetu 
Hans Block, Moritz Riesewieck, Niemcy, Brazylia 2018
Jak pies z kotem 
Janusz Kondratiuk, Polska 2018
Kamerdyner 
Filip Bajon, Polska 2018
Kler 
Wojciech Smarzowski, Polska 2018
Nina 
Olga Chajdas, Polska 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
Donbas 
Siergiej Łoźnica, Niemcy, Ukraina, Francja, Holandia, Rumunia 2018
Kapitan Morten i Królowa Pająków 
Kaspar Jancis, Henry Nicholson, Riho Unt, Estonia, Belgia, Irlandia, Wielka Brytania 2018
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Tajemnice Silver Lake 
David Robert Mitchell, USA 2018
Venom 
Ruben Fleischer, USA 2018
Wieś pływających krów 
Katarzyna Trzaska, Polska 2018
Z perspektywy Paryża 
Jean-Paul Civeyrac, Francja 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.