film
Polish Cinema for Beginners: Podwójne życie Weroniki
The Double Life of Veronique
reż. Krzysztof Kieślowski / Polska 1991 / 98’
Seanse - kup bilet:
19 mar
Polish Cinema for Beginners

Obsada

Irène Jacob, Władysław Kowalski, Halina Gryglaszewska, Aleksander Bardini, Kalina Jędrusik, Philippe Volter

Opis filmu

Czy można tęsknić do kogoś, kogo nigdy się nie spotkało? Weronika mieszka w Krakowie, Veronique we francuskim Clermont-Ferrand. Nie wiedzą nawet o swoim istnieniu. Młode kobiety łączy jednak więcej niż mogłyby się spodziewać. Pierwsza zagraniczna produkcja i jednocześnie ogromny międzynarodowy sukces Krzysztofa Kieślowskiego - Podwójne życie Weroniki zdobyło m.in. trzy nagrody na festiwalu w Cannes, było też nominowane do Złotego Globu.

Gościem pokazu będzie ks. dr Marek Lis – teolog, znawca kina metafizycznego, profesor Uniwersytetu Opolskiego


Is it possible to miss someone, you never even met? Weronika lives in Cracow, Veronique in Clermont-Ferrand in France. They don't know about each other's existence, but they have more in common than they could expect. With three awards at Canne's festival and a Golden Globe nomination, The Double Life of Veronique was the first foreign production that brought Krzysztof Kieślowski an international recognition.

Our guest will be Rev. Marek Lis- professor of the Theological Faculty of Opole University.

Informacje o reżyserze

Krzysztof Kieślowski

Żył w latach 1941-1996. Studiował na Wydziale Reżyserii PWSTiF w Łodzi. Początkowo specjalizował się w dokumentach, ale z czasem coraz chętniej zwracał się w stronę fikcji. Część jego wczesnych dokonań na tym polu - Spokój czy Amator - wpisała się w nurt Kina Moralnego Niepokoju. W późnym okresie swojej kariery Kieślowski pracował głównie nad szeroko zakrojonymi projektami: cyklem telewizyjnym Dekalog i trylogią Trzy kolory.

Wybrana filmografia

1977 Z punktu widzenia nocnego portiera / From a Night Porter's Point of View (dok., kr.m.)

1979 Amator / Camera Buff

1987 Krótki film o zabijaniu / A Short Film About Killing

1993 Trzy kolory: Niebieski / Trois couleurs: Bleu / Three Colors: Blue

1994 Trzy kolory: Czerwony / Trois couleurs: Rouge / Three Colors: Red

stopka

Drodzy Widzowie!

W trosce o Wasze zdrowie i bezpieczeństwo przedłużamy zamknięcie Kina Nowe Horyzonty do odwołania. Wszystkie pokazy i wydarzenia specjalne zaplanowane na ten czas zostaną w miarę możliwości przeniesione na przyszłość, o wszelkich zmianach będziemy informować na bieżąco. Więcej szczegółów (w tym związanych ze zwrotami biletów) można znaleźć tutaj. Przepraszamy za wszelkie niedogodności!

rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.